EŞİK: Medeni Yasa’yı yargı paketine sıkıştıramazsınız
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), yargı paketiyle getirilmesi beklenen nafaka ve soyadı gibi Medeni Yasa değişikliklerine ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), yargı paketiyle getirilmesi beklenen nafaka ve soyadı gibi Medeni Yasa değişikliklerine ilişkin Ankara'da bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Laikliğin aşındırılmasının herkesin sorunu olduğunu vurgulayan EŞİK gönüllüsü Berrin Sönmez, “ Bir konsensüs olmadan Medeni Yasayı bir yargı paketi torbasına sıkıştıramazsınız, parçalayamazsınız buna izin vermiyoruz” dedi.

Mülkiyeliler Birliğinde yapılan basın toplantısına Prof. Dr. Yakın Ertürk, gazeteci- yazar Berrin Sönmez, Avukat Şenal Sarıhan ve Tuana Gencer konuşmacı olarak katıldı.

İlk sözü alan EŞİK gönüllüsü Berrin Sönmez, “Diyanet İşleri Başkanlığı duruyor ve yeni yeni tehditler çıkarıyor. ‘Nafaka haramdır’ dedikleri yetmiyormuş gibi ki asla doğru değil, ‘kadınların çalışması, eşinin iznine tabidir’ diyor. Medeni Yasa’da böyle bir şey yok. Ama Medeni Yasa’yı tanımadıklarını açık açık göstererek bu açıklamaları sitelerine ekliyorlar. Eğer yapabilirlerse yapacakları değişiklikler Medeni Hukuku dinselleştirmek olacak. Biz hukukun dinileşmesine, ülkemizin Afganistan gibi bir duruma dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz. Hep birlikte mücadele edersek bunu başarabiliriz” dedi.

Sönmez, “Laikliğini aşındırılması sadece kadınların, çocukların sorunu değil. Aynı zamanda bu ülkede yaşayan dindar, seküler, kadın, erkek genç, yaşlı herkesin sorunudur. Medeni Yasa, medeni hayatın anayasasıdır. Şimdi 2001’de yapılan değişiklikleri geriye getirmeye çalışıyorlar. Bu durumda bizler şunu açıkça söylemeliyiz bir konsensüs olmadan Medeni Yasayı bir yargı paketi torbasına sıkıştıramazsınız, parçalayamazsınız buna izin vermiyoruz.” dedi.

‘ÇÖZÜM KADININ NAFAKAYA MECBUR KALMAYACAĞI BİR YAŞAMI DÜZENLEMEK’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformundan Tuana Gencer, yoksulluk nafakasının yoksulluğa düşen tarafa verildiğini hatırlatarak, “Günümüz şartlarında yoksulluğa düşen kadınlar oluyor. Nafakaya dair çok fazla baro raporu var. Asgari ücretin onda birini bile bulmuyor nafaka. Çözüm kadınların nafakaya mecbur kalmayacağı bir yaşamı düzenlemektedir. Ne olursa olsun nafaka hakkımıza, Medeni Kanun'a asla dokunamayacaklar” dedi.

‘ARABULUCULUKTA KADIN DAHA FAZLA BASKIYA UĞRAYACAK’

Avukat Şenal Sarıhan, gerici düzenlemelerin yeniden hayata geçirilmeye çalışıldığını söyleyerek, “Anayasa’da güvence altına alınan laiklik ilkesi değiştirilmeye çalışılıyor. Şimdi deniliyor ki arabuluculuk sistemi. Arabulucular, bu kadar şiddet ve küfre rağmen evlilikte kalmaya ikna edip o cehenneme gönderirse kadını, ne olacak? Kadınlar olarak bunu kabul etmek mümkün değil. Zaten anlaşmalı boşanma var. Anlaşmalı boşanmada dahi psikolojik şiddet olduğunu ve istemeden belgelerin, mal paylaşımların imzalatıldığını görüyoruz. Bu arabuluculuk ile kadın daha çok baskıya uğrayıp ikna edilmeye çalışılacak. Kadın hareketi tüm kazanımları kendi eliyle elde etti. Kazanılmış bütün haklara sahip çıkma kararlılığındayız ve eylemlerimiz devam edecek. Muhalif siyasi partilerin de kadın harekenin bu sesini duymasını talep ediyoruz” dedi.

EŞİK gönüllüsü Yakın Ertürk, ise Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın, "15 yaşında biri cinsel olgunluğa eriştiğine göre rızası geçerlidir" sözlerini hatırlatarak, “Bir medya mensubu tarafından kendi kızını evlendirip evlendirmeyeceği sorulduğunda ise, üniversite mezunu olup yüksek lisans yapmadan buna izin vermeyeceği cevabını verdi. İşte, Medeni Yasa, kişilerin statüsüne bakmadan her kesimi kapsayan bir yasa. Kadınlara erken yaşta evlenip, biat etmenin kader olmadığını gösteren bir güvencedir. Hatırlayalım Cumhurbaşkanı, ‘biz hazmettire hazmettire geliyoruz’ demişti. Artık bu topluma yeterince hazmettirildi ki şeriat artık açık açık talep edilip, konuşuluyor. Bir toplumsal dönüşüm projesi olan Medeni Kanun, adil ve birlikte yaşamak için bir güvencedir ve bunu sürdürmek istiyorsak bu projeyi ileri taşımak hepimizin yurttaşlık görevidir. Evlilik içinde kocanıza köle değil, candaş olmak istiyor, çalışmak istiyor, birey ve eşit yurttaş olmak istiyorsanız Medeni Kanun ile oynanmasına asla izin vermeyin” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Arabuluculuk kadınların medeni haklarını gasbedece...

İktidarın, Medeni Kanun Çalıştayı'nda üzerinde durduğu aile arabuluculuğu, kadınları faillerle yüz y...

Medeni Kanun'da değişikliğe değil kadını güçlendir...

Kadınların nasıl koşullarda yaşadığını ve Medeni Kanun’da yapılmak istenen değişikliklerin kadınları...

Yargı Paketi taslağında AYM kararı tanınmadı: Kadı...

Yargı Paketi taslağında, AYM’nin iptal ettiği madde benzer şekilde yeniden düzenlendi. Gerekçede kad...