EŞİK: Demokratik işleyişten uzak bir komisyon kadına şiddeti nasıl araştıracak?
'İktidar bloğunun kendi kendini seçtiği, katılımcılıktan ve demokratik işleyişten uzak bir komisyon, kadına şiddeti nasıl araştıracak?'

Eşitlik İçin Kadın Platformu TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonunun ilk toplantısından sonra yaptığı açıklamada görev paylaşımının deneyime dayalı liyakat kriterleri çerçevesinde değil, TBMM'deki partilerin vekil sayısı esas alınarak yapılmasını eleştirdi.

EŞİK'in tam açıklaması şöyle:

9 Mart 2021 tarihinde “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi” amacıyla bir meclis araştırması komisyonu kurulmuştu. Komisyon, 21 Nisan 2021 Çarşamba günü 13.30'da toplanarak görev paylaşımı yaptı. EŞİK konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında komisyondaki görev paylaşımının bilgi ve deneyime dayalı liyakat kriterleri çerçevesinde yapılmasını önermişti. Buna rağmen her zamanki gibi, TBMM’deki partilerin vekil sayısını esas alan bir görev paylaşımı yapıldı.
Bu nedenle muhalefet partileri aday göstermedi ve oylamaya katılmadı. Böylece iktidar bloğu kendi seçimini kendi yaparak, kendi kendini seçti. Komisyon başkanlığına AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, başkanvekilliğine ise AKP Antalya Milletvekili Tuğba Vural Çokal seçildi. AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek komisyon sözcülüğüne, MHP Konya Milletvekili Esin Kara katip üyeliğe seçildi. Katılımcılıktan ve demokratik işleyişten uzak olan bu seçim sonuçları, komisyonun iktidar söylemleri dışında herhangi bilgi ve politika üretemeyeceğini bir kez daha gösterdi.

Nitekim, muhalefet partilerinden mazeret belirtilmesine rağmen, Komisyon 22.04.2021 Perşembe günü tekrar toplanmaya karar verdi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) 20 Nisan 2021 günü yaptığı basın açıklaması ile Komisyonun iktidar bloğundan olan üyelerini, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme girişimlerine derhal son verilmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması için girişimlerde bulunmaya çağırmıştı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK olarak komisyonun çalışmalarını izlemeye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, vazgeçemeyiz, vazgeçmeyeceğiz!

Partilere göre Komisyon üyeleri şöyle sıralandı:
Adalet ve Kalkınma Partisi-10 milletvekili: Mehmet Şükrü Erdinç-Adana, Tuba Vural Çokal-Antalya, Pakize Mutlu Aydemir-Balıkesir, Nilgün Ök-Denizli, Mahmut Atilla Kayaİzmir, Habibe Öçal-Kahramanmaraş, Hacı Ahmet Özdemi- Konya, Öznur Çalık-Malatya, Yelda Erol Gökcan-Muğla, Çiğdem Erdoğan Atabek-Sakarya
Cumhuriyet Halk Partisi-4 milletvekili: Gamze Taşcıer- Ankara, Aysu Bankoğlu-Bartın, Suzan Şahin-Hatay, Neslihan Hancıoğlu-Samsun
Halkların Demokratik Partisi-2 milletvekili: Filiz Kerestecioğlu Demir-Ankara, Semra Güzel-Diyarbakır
Milliyetçi Hareket Partisi -2 milletvekili: Hayati Arkaz-İstanbul, Esin Kara-Konya
İYİ Parti-1 milletvekili: Şenol Sunat-Ankara

Fotoğraf: Ekmek ve Gül Arşivi