Erdoğan deprem bölgesinde OHAL ilan etti
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki 10 il için 3 ay süreyle OHAL ilan etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan deprem sonrası çalışmalara ilişkin bilgi verdi, depremden etkilenen 10 ilde 3 ay sürecek OHAL ilan etti. Açıklamasında can kayıpları ve yaralılara dair de bilgi veren Erdoğan, “Şu anda 3 bin 549 vefatımız 22 bin 168 yaralımız var. Şu ana kadar 8 binin üzerinde vatandaşımız enkaz altından sağ olarak kurtarıldı” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 10 ilde büyük bir yıkıma yol açtı. Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.

Her ilimizde bir bakanımız yürütülen çalışmalara nezaret ediyor. Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta 100 milyar liralık bir yardımı kurumlarımıza tahsis ettik. Ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulması hayati öneme sahiptir.

Zorunlu olmadıkça kimsenin deprem bölgesine giden ve deprem bölgesindeki yolları kullanmaması gerektiğini tekrar hatırlatıyorum. Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri bölgeye gönderildi.

Devletimiz tüm kurumları, personeli, aracı, seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır. Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta 100 milyar liralık kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik”

3 BİN 549 CAN KAYBI

“Halihazırda 53 bin 317 arama-kurtarma görevlimizle, destek personeli enkaz bölgesinde çalışıyor. Yurt içi ve dışından ekiplerle sayı her geçen saat artıyor. Şu anda 3 bin 549 vefatımız var. 22 bin 168 yaralımız var. 8 binin üzerindeki vatandaşımız enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Enkaz altından çıkarılan yaralılar, Mersin, İstanbul, Ankara başta olmak üzere ülkemizin diğer yerlerindeki hastanelerinde tedaviye alınıyor.

Pazar gününe kadar milli yas ilan ettik. Kurumlarımızın her biri kendi alanlarıyla ilgili ilave tedbirler alıyor.

Afet bölgesine yakın yerlerden başlayarak kış sezonu sebebi ile zaten faaliyetlerine ara veren otellerin afetzedelerin hizmetine sunulması için gerekenler yapılıyor.

Sadece Antalya bölgesinde 50 bin yatak bu amaçla hazırlanmıştır. Tedbiren kesilen doğalgaz ve elektrik akışının sağlanması için çalışmalar sürüyor.

Devlet ve millet el ele vermiş, bu tarihi felaketin üstesinden gelmeye çalışırken yalan haberler ve çarpıtmalarla insanımızı birbirine düşürmeye çalışanları yakından takip ediyoruz. Gün onlarla tartışma günü değildir. Günü deldiğinde tuttuğumuz defteri açacağız. Savcılarımız sosyal kaos çıkarmaya tevessül edenleri belirleyip gereken işlemleri yapıyor”

70 ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ

“70 ayrı ülke ve 14 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 18 devlet ve hükumet başkanı ile görüştük. Ülkemizin bu zor gününde bizleri arayan, mesaj gönderen, açıklama yapan tüm dostlarımıza, devlet başkanlarına teşekkür ediyorum”

BAĞIŞ İSTEDİ: HAVALELERDEN ÜCRET ALINMAYACAK

“Deprem yaralarının sarılmasına yardım etmek isteyen vatandaşlarımızı ve iş dünyamızı AFAD hesaplarına bağışta bulunmaya davet ediyorum. AFAD’ın, ülkemizin önde gelen tüm bankaları ve katılım şirketlerinde bulunan Türk Lirası ve döviz hesaplarına yapılan havalelerden herhangi bir ücret alınmayacak.”

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği: Gözümüz ku...

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyesi kadınlar yardımları deprem bölgelerine göndermek üzere...

Antep'te depremin ardından yurttaşlar geceyi zor k...

‘Bu soğukta battaniye yardımı bile yapılmadı. Evden getirdik…’

Malatya depremin ikinci gecesi: Çadır yok, ekmek y...

‘Görevli kurumlar gece boyunca uğramadı enkaz alanına. En temel ihtiyaçlardan mahrum kar altında ted...