EMEP: Kadınların iradesi hukuksuz, gayrimeşru tek adam kararından üstündür!
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, 'Herkesi, haklarından, hayatlarından, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyen kadınların bu haklı mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali talebiyle açılan davların Danıştay duruşmalarının adli tatilden önce sonuncusu bugün görülecek.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan yaptığı açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alındığından beri kadınların ses çıkardığını “İstanbul Sözleşmesinden tek adamın hukuk tanımaz kararı ile imza çekilmesinden bu yana kadınlar hiç susmadı.  ‘İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz’ çığlığı ülkedeki kadınların ortak çığlığı nicedir. Eylemler, imza kampanyaları, broşürler, bildirilere, basın açıklamaları, sosyal medya kampanyaları aralıksız kesintisiz sürdürüldü” sözleriyle hatırlattı.

Bu mücadelenin bir parçasının da Danıştay'a hukuksuz kararın iptali için açılan davalar olduğunu belirten Gürkan, adli tatilden önce Danıştay’ın kararının açıklanmasının beklendiğini söyledi. Gürkan, “Danıştay 10. Dairesi tarafından görülen davalar, Türkiye tarihinin en tarihi duruşmalarından biri haline gelirken, kadınların İstanbul Sözleşmesi konusunda ısrarını tüm ülke hatta dünya izliyor. Kadın dernekleri, barolar, emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, platformlar her bir duruşmada bıkmadan usanmadan İstanbul Sözleşmesi’ni, Sözleşme’den imza çekme kararının hukuksuzluğunu tane tane büyük bir azim ve inançla anlatıyor. Duruşmalar sırasında bir kez daha gördük ki Türkiye kadın hareketi haklarından ve hayatlarından vazgeçmeme iradesini büyük bir örgütlülükle göstermeye devam ediyor” dedi.

Türkiye’nin kadınların göz göre göre öldürüldüğü, adalet mekanizmasının çarklarının katiller lehine işlediği; çocukların şiddetin türlü çeşidi tehlikesi altında olduğu; LGBTİ’lerin neredeyse nefes almasına bile izin verilmediği; kadına yönelik şiddetin hayatın her alanında dolu dizgin sürdüğü bir ülke olduğunu belirten Gürkan, “Dahası Pınar Gültekin'e ilişkin kararda gördüğümüz üzere yargının erkekleri aklamaya çalıştığı, haksız tahrik indirimlerinin fütursuzca uygulandığı, kadınlar için adaletin olmadığı bir ülke” diye ekledi.

Danıştay’dan çıkacak karar her ne olursa olsun, kadınların hakları ve hayatları için verdiği mücadelenin bu ülkede eşitlik, özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için verilen mücadelenin köşe taşlarından biri olarak tarihe yazılacağını belirten Gürkan “Danıştay 10. Dairesi üyesi hakimlerin bu tarihi sorumluluğu taşıdığını bir kez daha hatırlatıyor, kadınların ‘Biz bitti demeden bitmez’ diyerek İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan iradelerinin bu hukuksuz, gayrimeşru tek adam kararı karşısında tanınmasının hukukun, adaletin gereği olduğunu tekrar hatırlatıyor ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılma kararının iptalini talep ediyoruz” dedi.

Gürkan, “Herkesi, haklarından, hayatlarından, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyen kadınların bu haklı mücadelesine destek olmaya, bu mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” diyerek mücadele çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül