Ege Üniversitesi öğrencisi kadınlardan kadın mücadelesi sergisi
Ege Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu üyesi üniversiteli kadınlar, açtıkları sergiyle şiddete karşı mücadelenin eşitsizliklere karşı bütünlüklü bir mücadele olduğuna dikkat çekti.

Ege Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu (EÜKÇAT), 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezinde geçmişten günümüze kadın mücadelesi konulu fotoğraf sergisi açtı. 25 Kasım günü açılışı yapılan sergi ile ilgili bilgilerine başvurduğumuz topluluk üyelerinden Su Şahin, “Özel mülkiyetin ortaya çıkışıyla değişen ve ikincilleşen kadının konumu, atarerkil yapıyı devralan ve sömürü sisteminin parçası haline getiren kapitalizm, kadın sorununun oluşmasını doğurdu. Yüzyıllardır kadının evde ve üretimde ikincil konumda olduğu gerçeğiyle yaşayan kadınlar, emek sömürüsüne, eşitsizliğe, şiddete karşı bir araya gelip mücadele ederek haklarını kazandı ve kazanmaya devam ediyor” diyerek tarihsel birikim ve deneyimi bilmenin önemine vurgu yaptı.


‘TARİHSEL DENEYİM ÖĞRETİYOR’

Ege Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu olarak kadınların yan yana gelişinin gün geçtikçe daha fazla önem kazandığı bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Şahin, sergi içeriğiyle ilgili ise şunları söyledi: “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında düzenlediğimiz fotoğraf sergimizde geçmişten günümüze kadın mücadelesini, dönüm noktalarını ele aldık. Bu sergide şiddetin tek bir biçimi olmadığını, ev içi şiddetle, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini, kadının ücretli emek sömürüsü ile şiddetin bağlarını yani tüm şiddet biçimlerinin birbiriyle ilintili ve bütünlüklü olarak ele alınması gerektiğini vurgulamak istedik. Bunu da kadınların mücadele tarihi, tarihsel denetimleriyle anlattık. Ve az önce de belirttiğim gibi kadınların ne kadar hakkı varsa hepsini mücadeleyle kazandığını bir kez daha hatırlatmak istedik.” Şahin son olarak “Sergiyle bunu hatırlattık ama bununla kalmadık. İzmir 25 Kasım eylemine katılarak eşitsizliklere ve şiddete karşı mücadelenin de bir parçası olduk. Olmaya da devam edeceğiz, giderek daha fazla çoğalarak” diye konuştu. Bu sergiyi açmaya karar verdiklerinde neyi nasıl yapacaklarını tam olarak bilmediklerini anlatan Şahin, “Son ana kadar yetiştirebilecek miyiz emin değildik. Cesaretimiz kırıldı zaman zaman. Ancak birbirimize güç vererek, zorlukları dayanışmayla aşarak başardık. Hatta son gün sabaha kadar uyumadık hazırlıkları bitirmek için ama şimdi iyi ki yapmışız diyoruz” dedi. EÜKÇAT’ın 25 Kasım sergisi 1 Aralık tarihine kadar Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezinde açık kalacak.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Ege Üniversitesi öğrencileri tacize sessiz kalınma...

Ege Üniversitesi öğrencileri, hakkında taciz gerekçesiyle soruşturma açılan Prof. Dr. Zeki Eralp Bud...

Ege Üniversitesi’nde yurda giden kadın öğrenci cin...

Ege Üniversitesi’nde bir kadın öğrenci yurda giderken tacize uğradı. Genç kadının şikayeti üzerine t...

Ege Üniversitesinden kadınlar: Krize, sömürüye kar...

Ege Üniversitesinde işten atılan taşeron kadın işçiler: ‘Ev kadını değil, iş kadını olmak istiyoruz....