Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde (DOSAB) faaliyet yürüten Acarsoy Tekstilde çalışan 4 kadın işçi ağır çalışma koşullarına karşı Öz iplik-İş Sendikasında örgütlenmiş ve işten atılmıştı. Bursa Ekmek ve Gül okurları olarak 1 aydır fabrika önünde direnen 4 kadın işçiyi ziyarete ettik. İşten ilk atılan Selinay Yılmaz, ilk günden bu yana daha güçlü ve kararlı olduğunu, direnişlerini kazanım sağlanana kadar ve iş başı yapacakları güne kadarda kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.
‘EN İYİ ELEMANLARDIK, İŞTEN ATILMAYLA ÖDÜLLENDİRİLDİK!’
İşçi Dilek Dündar ise işten çıkarıldıktan sonra fabrika yönetiminin DOSAB’da çocuğunu gönderdiği kreşi arayıp kaydının silinmesi yönünde talimat verildiğini ve çocuğunun kreşe alınmadığını anlattı. Çocuğunun bundan çok etkilendiğini ifade eden Dündar, “Sendika devreye girince çocuğum kreşe tekrar alındı. Sendikaya üye olduğum için benimle birlikte çocuğum da cezalandırılıyor” dedi. Çalıştığı süre içinde boyun ve bel fıtığı olduğunu el ve parmaklarının uyuştuğunu söyleyen anlatan Dündar şöyle devam etti: “Biz çalışma esnasında rahatsızlandığımızda bizi ambulansla hastaneye gönderirlerdi, sonra hastaneden eve gitmemiz içinde yol harçlığı verirlerdi. Daha işbaşı yapmadan ara verdikleri yol parasını geri isterlerdi. Bunlara rağmen işimi seviyordum ve her zamanda fazla üretimle çalıştık, işimizi aksatmadık, en iyi elemanlarıydık. Ama ne zaman sendikaya üye olduk işten çıkarttılar Bu haklı mücadelemde eşim de bize destek veriyor.”
‘GECE VARDİYASINA İŞTEN ATILDIK, ISSIZ SOKAKLARDA BİR BAŞIMIZA BIRAKILDIK’
Emel Didir ve Öznur Mantarcı ise bir gece vardiyaya geldiklerini, servisten inince içeri alınmadıklarını, kapıda işçilerle konuşmalarına izin verilmediğini anlattı. “Dolabımızda özel eşyalarımız vardı. Bizi kapıda bekletip eşyalarımızı kapıya getirdiler” diyen kadın işçilerden Emel “Bizi dönen servislere bindirmediler. Gecenin o saatinde iki kadın burada kaldık ve bu saatte nasıl gideriz diye çok korktuk. Ülkede her gün kadınlar öldürülüyor organize sanayi o saatte ıssız ve kendi imkanımızla evimize dönmeye çalıştık. Bu kadar vicdansızlık olmaz” dedi.
‘KADINLAR YANIMIZDA OLSUN’
Öznur da okulların ara tatile girmiş olmasından ve çocuğunun bakım sorunundan bahsediyor. 9 yaşındaki çocuğunu bırakacak yeri olmadığı için direnişte yanına getirdiğini dile getiriyor Öznur da. Kadın işçiler patronun çevre köylere ramazanda erzak yardımı yaptığından da bahsediyor. Patronun kendi işçilerini görmediğini söyleyen kadınlar, “Asıl fitre işçisinin hakkını vermektir” diyor. Bursa’daki kadınlara da çağrı yapan kadın işçiler, “Haklı mücadelemizde bize destek olsunlar, bizim yanımızda olsunlar” sözleriyle sohbetimizi bitiriyorlar. Biz de Ekmek ve Gül okurları olarak Acarsoy Tekstil işçilerinin sendikal örgütlülüğünü ve direnişlerini destekliyor ve her zaman haklı mücadelelerinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Acarsoy Tekstil’de sendikalaşan kadın işçi işten a...
Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Acarsoy Tekstil’de Öz İplik İş Sendikasına üye old...
Memnun olmadığımız çalışma koşulları örgütlenirsek...
‘Sendika, anayasal hakkımız. 21 yaşında bir kadın olarak sendikayla birlikte öz güvenim daha da artt...
Patronu ‘Yılın Meleği’ seçilen Farplas kadınlar iç...
Direnişteki kadın işçilerle, hangi insanlık dışı çalışma koşullarına karşı direnişe geçtiklerini, ha...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.