Dersim’de kadın yoksulluğu anketi: Yüzde 90’ın geliri gideri karşılamıyor
Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği 6 mahallede 135 kadınla yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre, kadınlar bu yıl önceki yıla göre çok daha yoksul!

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği 6 mahallede 135 kadınla yaptığı geçim anketi sonucunu Sanat Sokağında yaptığı basın açıklamasıyla paylaştı.

Yapılan açıklamada yoksul kadınların daha çok yoksullaştığı vurgulanırken, ankete katılanların yüzde 90'nının gelirinin giderini karşılamadığı, kadınların birçoğunun geçinebilmek için temel ihtiyaçlarından vazgeçmek zorunda kaldığı belirtildi.

'YOKSULLUK TABLOSU DEĞİŞMİYOR'

Açıklamayı yapan, Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği yöneticisi Fatoş Argın +Kent merkezinde 6 mahallede yaşları 20 ila 87 arasında değişen 135 kadınla yüz yüze yaptığımız anketlerin sonuçları çok yakıcı bir tabloyu göz önüne seriyor. Kuşaklar değişiyor, mahalleler değişiyor ama yoksulluk tablosu değişmiyor.

Yaptığımız detaylı anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 90’ının geliri giderini karşılamıyor, her 4 haneden birinde çalışan hiç kimse yok. Ankete katılanlar yüzde 74,1’i borçlanırken borç alanların yüzde 66,2’si ödemelerde sorun yaşıyor. Katılımcıların yüzde 90,4’ü ekonomik durumlarının bir önceki yıla göre daha kötü olduğunu tarif ediyor ve gelecek dönem ekonomik durumun olduğumuz yıla kıyasla daha kötü olacağını düşünenlerin oranı da yüzde 78,5. Sosyal yardımlardan faydalanan hane oranı tüm katılımcıların sadece yüzde 6,1’i” dedi.

'MAKARNAYLA KARIN DOYURULUYOR'

Ankete katılanların tatili ihtiyaç olarak dâhi görmediğini, katılımcıların çoğunun mutfak vb. ihtiyaçlarından kısarak ekonomilerini rahatlatmaya çalıştığını aktaran Argın, “Son zamanlarda ekonomik olanaklar el vermediği için vazgeçilen hizmetleri sorduğumuzda yüzde 77 tatil, yüzde 66,7 büyük alışveriş (ev, otomobil), yüzde 80 mutfak ihtiyaçları, yüzde 88,1 giyim ihtiyaçları, yüzde 75,6 sosyal faaliyetler, yüzde 35,6 okul masrafları, yüzde 48,9 kuaför cevabını verdi. Fakat anket katılımcıları arasında hayatı boyunca hiç tatile gitmeyen o kadar çok kadın vardı ki, yüzde 23’lük dilimin tatile gitmekten vazgeçtiğinin değil tatili bir ihtiyaç olarak dahi görmediğini, yine ev ve otomobil almayı düşünemeyecek durumda olan hane sayısının çokluğu sebebiyle büyük alışveriş sorusuna verilen cevapta oranın olduğundan daha düşük olduğunu değerlendiriyoruz. Hanelerin yüzde 58,2’si günde 2 öğün yemek yiyor, ekmek tüketim oranları hem ekmeğin pahalanması hem de ekmek ağırlıklı beslenmesin zorunluluk haline gelmesiyle tam bir muammaya dönüşmüş durumda. Katılımcıların temsil ettikleri hanelerin yüzde 35,1’i haftada 1 gün makarna pişiriyor, yüzde 34,3’ü haftada 2 gün makarna pişiriyor. Makarnayla karın doyuruluyor.

Katılımcıların yüzde 47,4’ü hiç kırmızı et tüketemiyor, yüzde de 57,8’i hiç beyaz et tüketemiyor, yüzde 24,2’si ise hiç balık tüketemiyor. Meyve tüketme sıklığına ilişkin sorduğumuz soruya verilen cevaplar ise şöyle; yüzde 10,7 hiç meyve tüketemiyor, yüzde 26 düzenli olarak her gün, yüzde 35,1 iki ila üç günde bir, yüzde 28,2 ise haftada bir defa meyve tüketebiliyor. Yani mevsim meyvelerinde bolluk olması gereken kış aylarında bile meyve artık rahatça tüketilebilen bir şey değil" diyerek yoksulluğun boyutlarını paylaştı.

'GEÇİNEMİYORUZ SÖZÜ DEĞİŞMEDİ'

6 ayrı mahallede 135 ayrı haneyi temsil eden kadınlarla görüşmeler yaptıklarını anlatan Argın, “Yaş ve sosyoekonomik durum değişti, ama geçinemiyoruz sözü hiç değişmedi. Yetmiyor, yettiremiyoruz. İçinden geçtiğimiz ekonomik kriz sürecinden en çok kadınların etkilendiğini, yoksul kadınların daha da yoksullaştığını anket sonuçlarımız da gösteriyor. Kadınlar kendilerine dair pek çok ihtiyaçtan vazgeçmek zorunda kalıyor.

Hepimiz için, insanca bir yaşam için, yapılan zamların yarattığı ekonomik tabloyu kabul etmiyoruz. Çaldığımız her kapıda söylediğimizi meydanlarda da söyleyelim. Bu kıt kanaat hayata mahkûm değiliz, mecbur değiliz. Biliyoruz, değiştirebiliriz. İlk adımı derneğimizin kapısından içeri girerek atabilirsiniz çünkü gücümüz birliğimiz” çağrısıyla açıklamayı sonlandırdı.

Fotoğraf-Video: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Geçim sıkıntısı kadınların sırtına nasıl biniyor?

Dersim’de 135 kadınla yüz yüze yapılan ankette ve Kocaeli’de kadınlarla yapılan anket görüşmelerinde...

Dersim’de kadınlardan Gülistan Doku'nun ‘Kayıp’ be...

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği ve Munzur Üniversitesi Ekmek ve Gül Grubu, gazeteci Hüseyin Y...

Dersim’de kadınlar kahvaltıda buluştu: Tek adamlar...

25 Kasım’a doğru Yenigün Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla bir araya gelen kadınlar yosulluğa ve şi...