Depremzede çocuklar tarikatlara mı teslim ediliyor?
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, depremde refakatsiz çocukların devlet kurumları dışında cemaat ve tarikatlara yerleştirildiklerini belirterek, suç duyurusunda bulundu.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, depremde refakatsiz çocukların devlet kurumları dışında, cemaat ve tarikatlara yerleştirildiklerini belirterek, İstanbul Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması" ve "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

ÇOCUKLARIN KAÇIRILDIĞI İDDİASI

Depremde zarar gören çocukların, İstanbul Beykoz ilçesine kaçırılması veya hürriyetlerinden yoksun bırakıldığının tespit edildiği, bu nedenle suç duyurusunda bulunulduğunun belirtildiği dilekçede, şu ifadelere yer verildi: “Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, çocukların enkazdan çıkarıldığı ya da kayıp olarak bulunduğu günün, saatin, yerin, mümkünse ailesiyle yaşadığı apartmanın bilgisi tespit edilmeksizin kendilerini aileleri olarak tanıtan kişilere teslim edilmeleri söz konusudur.

Depremde sağ kurtarılan çocukların resmi kurumlara bildirimlerinin yapılmadığı ve kayıtlara geçmesini sağlanamadığı örnekler sahadan bildirilmektedir. Derneğimize ulaşan Beykoz özelindeki vahim iddia Beykoz Çavuşbaşı Mahallesi’nde çocukların, bazı insanlar tarafından tedarik edilen 3 adet ev ve çeşitli ihtiyaçlarının karşılandığı yönündedir. Bu yönde çekilen videolar sosyal medyada dolaşmaktadır. Delil olarak sunduğumuz videoda konuşan şahıslar depremzedelerin refakatsiz çocuklarının İstanbul Beykoz'a getirildiğini ve burada barındırılacaklarını, ancak çocukların temel ihtiyaçlarının eksik olduğunu bildirerek evlerin temizliği ve çocukların kalan ihtiyaçları için yardım çağrısında bulunmaktadır. Söz konusu video suç ikrarını içermektedir. Bu videoyu destekler mahiyette tanığımız bulunmaktadır. Kendisinin dinlenilmesini talep etmekteyiz. Görgü tanığı olayın sıra dışı bir durum olduğunu farketmiş ve bu çocukların kaçırılmış olabileceğinden şüphelenmiştir.”

Suç duyurusunun ardından Antalya Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Müjde Tozbey, refakatçisi olmayan çocuklar ile ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile irtibata geçtiklerini ancak, konuyla ilgili bilgilerinin olmadığı yanıtını aldıklarını belirtti.

'ÇOCUKLAR TARİKATLARA TESLİM EDİLMEKTE'

Tozbey, “Ne yazık ki derneğimize ve başka kurumlara yapılan ihbarlar, refakatsiz çocuklarımızın devlet kurumları dışında tarikatlara, alanlarda çocukların akrabaları olduğunu söyleyen kimselere teslim edildiklerini bildirmektedir” dedi.

Aldıkları ihbarlar hakkında bilgi veren Tozbey, İstanbul’un Beykoz ilçesi Çavuşbaşı Mahallesinde 60 refakatsiz çocuk için 3 tane villa ayarlandığını belirtti. Bu villalar hakkında ellerinde videoların bulunduğunu kaydeden Tozbey şöyle devam etti: “Bulgular ışığında soruşturma açılması ve iddiaların araştırılarak tespit edilerek, tüm şüpheliler hakkında 'TCK 234 Çocuğun Kaçırılması ve TCK 109 Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma' başta olmak üzere re'sen araştırılacak tüm suçlardan kamu davası açılması amacıyla biraz önce İstanbul Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Söz konusu suç duyurumuza müdahil olmasını umut ettiğimiz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan derhal açıklama bekliyoruz" dedi.

Tozbey, açıklamanın sonunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yanıtlaması üzerine şu soruları yöneltti:

"* Depremzede olan refakatsiz 60 çocuğumuz nerededir?

* Refakatsiz çocuklarımız, tarikat olduğu tespit edilen villalara neden yerleştirilmektedir?

* Bakanlık, refakatsiz depremzede çocuklarımızın kaçırılmasına göz mü yummaktadır?"

Fotoğraf ve haber: MA