Denizli: Yan yana gelmenin gücüyle hayatlarımızı savunmalıyız
Denizli Ekmek ve Gül Kadın Çalışmaları Atölyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde belgesel gösterimi ile bir araya geldi.

8 Mart’tan önce Denizli Ekmek ve Gül kadın grubu olarak bir araya gelen kadınlar önce 8 Mart ile ilgili belgesel gösterimi yaptı. Belgesel gösteriminin ardından kadınlar, günlük yaşam, iş hayatı, ev hayatı ile ilgili sorunları konuşup tartıştılar.

8 Mart’ın tarihçesinin ve kadınların geçmişten günümüze toplumsal konumunu irdeleyen belgeseli izleyen kadınlar 8 Mart’ın Emekçi Kadınlar Günü olmasına vurgu yaptı. 8 Mart’ın çıkış noktasından günümüze kadar gelinen tarihsel süreçte 8 Mart’ın Emekçi Kadınlar Günü olmasının önemini konuşup, kadınların fabrikalarda, okullarda, mahallelerde, işyerlerinde örgütlenerek yan yana durması gerektiğini söylediler.

Günlük hayatında en çok ekonomik krizin kadınları vurduğu ve zaten çifte sömürü yaşayan kadınların krizle birlikte daha büyük bir çıkmaza sürüklendiğini konuşan emekçi ve öğrenci kadınlar, işçi kadınların, sendikal hak, siyasal özgürlükler gibi haklarından mahrum bırakıldığını, işten atma tehditleriyle işçi kadınların kötü ve ağır çalışma koşullarında çalışmaya mecbur bırakıldıklarını konuştular. İşyerlerinde kadınlara yaşadığı tacizin, mobbingin kadın emeği sömürüsünün çifte olduğunun bir göstergesi olduğunun altını çizdiler.

Ekonomik kriz olmadığı zamanlarda da ülke ekonomisinin iyi olmadığı ve öğrenci kadınların zor koşullarda eğitim gördüğünü ve kampüsleri genç kadınların hapishanesi haline getirmeye çalışan zihniyetin işçi kadınları çifte sömürüye maruz bırakanlarla aynı zihniyet olduğunu dile getirdiler.

‘BURADAYIZ YAN YANAYIZ’ DEMELİYİZ

Grup adına konuşan Mükerrem Yollu, Denizli’de tekstil fabrikalarında çalışan birçok kadının olduğunu ve bu kadınların ağır, güvencesiz çalışma koşullarında yaşadığını söyledi. “İşçi kadınlarla yan yana geldiğimizde kadınların sadece fabrika ve işyerlerinde sömürülmediğini, ev işleri, çocuk bakımı veya yaşlı bakımı gibi yüklerle görünmeyen ev içi emek sömürüsü de olduğunu çok net görüyoruz. Kadınların çifte sömürüsü yılda bir gün fabrika patronlarının dağıttıkları güllerle karanfillerle son bulmaz. Bu yüzden kadınlar olarak tek bir kadının olduğu her yerde buluşmaya, yan yana gelmeye, dayanışmaya, çözümler aramaya devam etmeliyiz. Biz kadınlar mücadelemize sıkı sıkı sarılmadan ataerkil zihniyetin bize haklarımızı vermesini bekleyemeyiz. Biz kadınlar “Buradayız, yan yanayız” demenin gücüyle hayatımızı savunmalıyız” diyerek kadınları mücadele etmeye çağırdı.

Ekmek ve Gül kadınları, kadın sorununun çözümünün daha sıkı birbirlerine sarılarak mücadele etmekte olduğunu vurgulayarak etkinliği sonlandırdılar.

İlgili haberler
Avcılar’da kadınlar ‘Çalınan Hayatlar’ı konuştu

Eğitim Sen 7 No’lu Şube’de Boko Haram gerçeğini anlatan Çalınan Hayatlar kitabını konuşan kadınlar,...

Gebze: ‘Kadınlar yan yana geldikçe güçleniyor’

Gebze Ekmek ve Gül Grubunun çağrısıyla kahvaltıda buluşan kadınlar Flormar direnişini, yerel seçimle...

Kahvaltıda buluşan Bursalı kadınlar, bildiri dağıt...

Bursa Kadın Platformu 8 Mart’a giderken bir kahvaltı düzenledi. Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla da ka...