DEM Parti'den kadın sığınmaevlerine dair soru önergesi
DEM Parti Milletvekili Gülderen Varli, artan kadın cinayetlerini ve alınmayan önlemleri Meclis gündemine taşıdı.

DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, Aile ve Sosyal Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın cevaplaması üzerine kadın cinayetleri ve alınmayan önlemlere dair soru önergesi verdi.

20-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen 10 kadın cinayetini gündeme getiren Varli, son süreçte maruz kaldığı şiddeti yetkili mercilere bildirmesine ve koruma taleplerine rağmen kadınların öldürüldüğüne dikkat çekti. Buna rağmen kadınların şiddete karşı korunması için oldukça önemli olan kadın sığınmaevlerinin sayılarının yıllar içinde neredeyse hiç artmadığını belirten Varli, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1) Sadece 20-26 Haziran 2024 tarihleri arasında en az 10 kadının yaşamını yitirdiği Türkiye’de kadın politikaları yerine aile politikalarında ısrar etmenizin gerekçesi nedir?

2) Mevcut Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte ‘Kadın Bakanlığı’nın kurulması önünde herhangi bir engel var mıdır, varsa bu engeller nelerdir? Kadınları koruyan ve kadın haklarını önceleyen ayrı bir bakanlığın varlığının gerekli olmadığını mı düşünüyorsunuz?

3) Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artarken kadın sığınaklarının son 6 yılda sadece 2 adet artmasının gerekçesi nedir?

4) Her gün kadınların katlediliyor oluşu karşısında bu cinayetlerin temelinde cezasızlık politikalarının olduğu ve Bakanlığınızca bu bağlamda herhangi bir somut adım atılmadığı iddia edilmektedir. Bu iddialar gerçeği yansıtmakta mıdır, Bakanlığınızca bu kapsamda neden somut adım atılmamaktadır?

5) Kadınlar sokak ortasında erkekler tarafından katledilip şiddete maruz kalırken merkezi bütçe kalemleri incelendiğinde neredeyse tüm bakanlıklardan daha fazla bütçe ayrılan Diyanet İşleri Başkanlığı’na 75 milyon 619 bin lira yardım yapılması yerine bu miktar kadınlar için neden harcanmamaktadır?

6) Kırsal kesimde yaşayıp erkek şiddetine maruz kalan, gelir getiren herhangi bir işte çalışmayan, ekonomik özgürlüğü olmayan ve sesini duyuramayan kadınlara ulaşmak için Bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar nelerdir?

7) Kırsal kesimde yaşayıp sesini duyuramayan kadınlara ulaşmak için açılan kurumların kayyımlar tarafından kapatılmasına sessiz kaldığınız, şiddetle baş başa bıraktığınız iddialarına yönelik olarak Bakanlığınızca bir açıklama yapacak mısınız?

Fotoğraf: Gülderen Varli/ Kişisel arşiv

İlgili haberler
Şişlili kadınlar sığınmaevi talebiyle eylem yaptı:...

Şişlili kadınlar, Şişli Belediyesi önünde yaptıkları eylemle iki yıl önce verilen sözün tutulmasını...

Sığınmaevlerindeki her 5 kadından 4'ü oy kullanamı...

Dem Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz sığınmaevlerinde bulunan kadınların oy kullanamamasına dair s...

Şiddete karşı harcanmayan bütçe Diyanete aktarıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın söylemleri aksine kadınların şiddetten korunması ve şiddetin...