Çünkü biz, kadın dayanışmasının gücüne inanıyoruz
Ankara’da General Zeki Doğan'lı Kadınlar bir araya geldi; şiddeti ve şiddete karşı mücadeleyi tartıştı.

Bundan yaklaşık 50 yıl kadar önce, Faşist diktatörlükle yönetilen ülkelerinde, özgürlük mücadelesi verdikleri için Mirabel kardeşler rejim güçleri tarafından katledildiler. 1999 yılında da Birleşmiş Milletler tarafından ‘Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü’ olarak ilan edildi. Her yıl dünyanın neredeyse her yerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Şiddete karşı mücadele etmek ve önlemler almanın gerekliliği vurgulandı. Şiddete karşı mücadele etmek demek aynı zamanda yoksulluğa, sömürüye, krize karşı mücadele etmek demektir. Bu yıl da 25 Kasım’ı artan yoksulluk, şiddet, tecavüz, işsizlik kıskacında karşılıyoruz. Tüm bu utançlıklara karşı direnmekten susmaktan vazgeçmiyoruz çünkü biz kadın dayanışma gücüne inanıyoruz.

VE 25 KASIM'A DOĞRU ...
Ankara’da General Zeki Doğan'lı Kadınlar olarak bir araya geldik. El işlerimizi yaparken kadına yönelik şiddeti kadınların şiddetten kurtulmak için verdikleri mücadeleleri, taleplerimizi konuştuk. Kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı düşüncelerini ifade ederken yaşamak için hayattan geri durmayacaklarını belirttiler. GZD'li kadınlar 25 Kasım'ı önce kendi mahallerinde kutladıktan sonra Ankara'daki genel kutlamaya geçecek.

‘BU TABLOYU BİZ KADINLAR DEĞİŞTİREBİLİRİZ’
Görüştüğümüz kadınlardan biri “Ben özgür şiddetsiz bir gelecek istiyorum. Bu kriz ortamında işsizlik, yoksulluk, aile içi çatışmaları artırdı ve şiddeti doğurdu. Korkuyoruz tabi ki. Erkek egemenliğin olmadığı, rahat nefes alabileceğimiz bir dünya istiyorum. Bu tabloyu yine bilinçlenerek biz kadınlar değiştirebiliriz. Birlikten kuvvet doğar. Yaşasın kadın dayanışması” dedi.

‘BU DÜZEN DEĞİŞMELİ, TALEPLERİMLE ORADA OLACAĞIM’
Bir başka kadın ise “Şiddetin her türlüsüne karşıyım. Fiziksel, sözlü, ekonomik... Şiddete karşı mücadele etme gününde ben de olacağım. Taleplerim var. ‘Kriz yok’ diyen hükümete ‘kriz var’ diyeceğim. Her türlü ihtiyacımızda mutfak masraflarından tutun her şeyde artan zamlarla yüz yüze geliyoruz. Ve zorlanıyoruz her yerde bu krizin faturasını bizler ödüyoruz. Ama bu düzen değişmeli bu yüzden taleplerimle orada olacağım” diye konuştu.

‘VAZGEÇMEMELİYİZ YAŞAMAKTAN’
Diğer bir kadın ise “Şiddete ben de karşıyım. Her canlıya olan şiddetin karşısındayım. Ben de 25 Kasım’a sokaklarda olacağım. Hatta oğlumla, eşimle gitmek istiyorum. Şiddetin kadın ölümlerinin karşısında duruyoruz. Bir olaydan bahsetmek istiyorum, yıllar önce alt sokağımda bir adam eşini öldürdü. Mahalle olarak sokaklara çıktık. Cinayetleri durdurmak için hep mücadele verdik, vermeliyiz de. Mücadele verdikçe kazandık. Vazgeçmemeliyiz yaşamaktan. Biz kadınlar hep yan yana olmalıyız. Hep birlikte mücadeleye devam etmeliyiz. 25 Kasım saat 13.00’da Tuzluçayır Meydanı’nda basın açıklamasında, 25 Kasım saat 14.00’da Sakarya Meydanı’nda olacağız” diye aktardı.

İlgili haberler
25 Kasım’a doğru

25 Kasım’a giderken kadınların karşı karşıya bırakıldığı şiddet sarmalını, kadınların 25 Kasım hazır...

Ayvalık Belediyesinden 25 Kasım etkinliği

Ayvalık Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Müc...

Çorlu’da 25 Kasım

Çorlu Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde saat 15:...