Çocuk istismarına af tasarısını bir kez daha geri çektireceğiz!
Çocukların büyüklerle evlendirilmeleri durumunda af kapsamına alınmasını öngören yasa değişikliği bir kez daha meclise geliyor. Kadınlar ise tepkili: ‘Bu istismardır, istismarın affı olmaz!’

Yeni yılın yasama dönemi için 14 Ocak Salı günü açılacak olan Mecliste ikinci yargı paketinin gündeme gelmesi bekleniyor. Yargı paketinin en tartışmalı başlıklarından bir ise çocuk yaşta evlilikleri af kapsamına alan düzenlemesi. 2016 yılından beri zaman zaman gündeme getirilen, kadınların tepkisiyle geri çekilen mağdur çocukların cinsel istismar failleri ile evlendirilmesi halinde faile af öngörülen tasarı, çocuk ile fail arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması ve evlendirilmeleri durumunda verilen cezanın ertelenmesini kapsıyor.

2016’da “Tecavüzü meşrulaştıramazsınız”, 2018’de “İstismarı affettirmeyiz” diyen kadınların tepkileriyle geri çekilen tasarıya karşı kadın örgütleri yine itirazlarını dile getiriyor. 6 Ocak tarihlerinde Türkiye’nin pek çok yerinde kadınlar sokağa çıkarak “Çocuk yaşta evlilikler çocuk istismarıdır, istismarın affı olmaz” diye haykıracak.

BİR KEREYLE SINIRLI KALMAYACAK
TCK 103 Kadın Platformundan Avukat Selin Nakıpoğlu, böyle bir düzenlemenin hükümetten yapılan açıklamalarda olduğu gibi “bir kerelik” olmayacağına vurgu yaptı. “AKP bu yasayla bütün yasaları çiğneyecek, suç işleyecek” diyen Nakıpoğlu kadınlara da şöyle seslendi: “Pek çok ilde yapılacak olan eylemlere ses verin, güç verin. 2016’da nasıl geri çekildiyse 2020’de de bir daha ortaya çıkarılmamak üzere geri çektireceğiz.”

İstismar faillerinin evlilik yoluyla affına, 2015 Mayıs ayında Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararları, 2016 Mayısı’ndaki Boşanma Komisyonu raporları ve 2016 yılında AKP’li iki milletvekilinin Meclise verdiği öneriyle zemin hazırlandığını söyleyen Avukat Selin Nakıpoğlu, yapılmak istenen düzenlemelerin yoğun tepkiler üzerine geri çekildiğini dile getirdi. Bunun üzerine iktidarın “Çok mağdur aile var, bu mağdur ailelerin sesini duymak lazım” dediğini hatırlatan Nakıpoğlu, “Türk Ceza Kanunu çerçevesinde istismar suçunu işledikleri için hapse giren adamlar ve ‘Benim çocuğum var mağdurum’ diyen kadınlar var. Bir kere suç işlendiği kabul ediliyor. Çocukların evlendirilmesinin hiçbir şekilde önüne geçilmezken, ‘Mağduriyet var’ denilerek sözüm ona ‘Bir seferliğine affedelim ve bu ve bu mağduriyet giderilsin’ deniyor. Biz bunun bir seferlik olmadığını çok iyi biliyoruz. Anayasa Mahkemesinin en ufak bir yasal hamlesiyle bunun rahatlıkla kalıcı bir hale getirileceğini biliyoruz” dedi.

‘BİR MAĞDURİYET VARSA NEDEN ÇOCUK EVLİLİKLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLMİYOR?’
“İktidar bir mağduriyet olduğunu düşünürken neden çocuk evliliklerin önüne geçecek yasal düzenlemelere karşı savaş açıyor, erken evliliklerin önüne geçmek yerine 4+4+4 eğitim sistemiyle kız çocuklarının zorunlu eğitimden alıkonulmasına engel olmuyor” diye soran Nakıpoğlu şöyle devam etti: “Buradaki amaç ‘Mağdur ailelere çözüm olalım’ değil bir rakam pazarlığı. AKP kadın milletvekilleri yaş farkının 10 olması gerektiğini söylerken erkek milletvekilleri 15 önerisi getiriyor. Örneğin 14 yaşındaki çocuğun 29 yaşında bir erkekle evlenmesinde nasıl bir uygunluk görüyorsunuz? Bunu nasıl telaffuz edebiliyorsunuz? Düzenlemede 15 yaş altı deniyor bu 13 yaşındaki çocuk da olabilir. Kanunlara göre her birey 18 yaşına kadar çocuktur ve devletin koruması altındadır. TCK’nin 103. maddesinde yapılacak bu düzenlemeyle başta Anayasa, çocuk koruma kanunları, tüm uluslararası sözleşmeler, Avrupa Konseyi Sözleşmesi gibi pek çok düzenlemeyi ihlal edecek Türkiye. Böyle korkunç bir hamleyi yapmayacağını, çocukları böyle bir cehenneme atmayacağını düşünüyorum.”

6 Ocak’ta Türkiye’nin çeşitli illerinde kadınların eylemler yapacağını, istismar affına karşı ses çıkaracağını ifade eden Nakıpoğlu kamuoyuna çağrı yaparak, “Gelin çocuklarımızı korumak, aklınıza bile getirmeyin demek için, 6 Ocak pazartesi Limonlu Bahçe’de yapacağımız basın açıklamasına destek verin. Kadınların pek çok ilde yapacağı açıklamalara ses verin, güç verin. 2016’da nasıl geri çekildiyse 2020’de de bir daha ortaya çıkarılmamak üzere geri çektireceğiz” dedi. 

KADINLAR 6 OCAK’TA ‘ÇOCUK İSTİSMARININ AFFI OLMAZ’ DİYECEK
6 Ocak Pazartesi günü 15’ten fazla ilde “Çocuk İstismarının Affı Olmaz” diyecek kadınların buluşma noktaları ve saatleri şöyle:
İstanbul (basın toplantısı) 11.00 - Limonlu Bahçe,
Ankara 12:30 - Güvenpark (Eski YKM önü),
İzmir 12:30 - Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önü,
Eskişehir 12:45 - Kanatlı Önü,
Kocaeli 18:30 - Belediye İş Hanı önü,
Bursa 12.30 – Nilüfer Kent Konseyi önü,
Çanakkale 12:30 - İskele Meydanı,
Antalya 12.30 - Attalos Heykeli önü,
Bodrum 16.00 - Bodrum Belediyesi Kadın Ağacı önü,
Mersin 12:30 - Özgür Çocuk Parkı,
Antakya 18:00 - Köprübaşı,
Mardin 11:00 - KESK Binası,
Urfa 11:00 - SES Urfa Şubesi,
Batman 11.00 - Batman Barosu önü,
Şırnak 12.00 - Cumhuriyet Meydanı,
Erzincan13:30 - Katre Kadın Derneği binası,
Artvin/Kemalpaşa 12.30 Çarşı Meydanı,
Aydın Kadın Dayanışma Platformu, 6 Ocak Pazartesi, saat 18:00, Aydın Kent Meydanı

İlgili haberler
Yargı paketinde ‘nafaka’ düzenlemesi!

‘Yoksulluk nafakasıyla ilgili tartışmaları sona erdirmeye yönelik düzenleme, ikinci pakette yer alac...

GÜNÜN KAMPANYASI: Çocuk istismarına af yasalarına...

Çocuk İhmalini ve İstismarını Önleme Derneği, change.org’da başlattığı imza kampanyasıyla, yeniden g...

6 Ocak’ta kadınlar ‘Çocuk istismarının affı olmaz’...

Daha önce pek çok kez gündeme getirilen, kadınların tepkileriyle geri çekilen ve yeniden gündemde ol...