
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken Çiğli EVKA-2 Mahallesi kadınları 8 Mart etkinliğinde buluştu.
EVKA-2 Pelikan Sosyal Tesisleri'nde yapılan ve Çiğli Kadın Emeğini Değerlendirme, Dayanışma ve Kültürevi Derneği (ÇEKEV) ile EVKA-2 Ekmek ve Gül Okurları'nın ortaklaşa düzenlediği etkinliğe yaklaşık 100 kadın katıldı. Söyleşi ve müzik dinletisi şeklinde iki bölümden oluşan etkinliğe sunucu Duygu Akyüz'ün okuduğu Ekmek ve Gül şiiriyle başlandı.
Açılış konuşmasını yapan ÇEKEV Başkanı Senem Becerikli, 8 Mart'ın tarihsel sürecinden bahsettikten sonra, "8 Mart gibi anlamlı bir gün için biraya geldiğimiz bugün öncelikle tüm kadınlarımızı güçlülüğü, cesareti ve katkılarından dolayı kutluyorum. 8 Mart sadece kutlamalar yaptığımız bir günü değil, aynı zamanda kadınların her alanda seslerini duyurmaya çalıştığı önemli bir gündür" dedi.
Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Birgül Kaya ise kadınların tüm dünyadaki mücadelelerinden örnekler vererek, "Özellikle işçi, emekçi kadınların dişiyle, tırnağıyla ve kanıyla verdikleri mücadele bugünkü haklarımızı elde etmemizi sağlamıştır. Kadınlar da dahil bütün dünyada işçi, emekçi mücadelesinin gerilediği dönemlerde egemenler, en başta kadınlar olmak üzere tüm işçi ve emekçilerin haklarına saldırmakta ve bu saldırılar giderek yoğunlaşmaktadır. İşte bu söyleşiyi düzenlemekteki amacımız, saldırıları püskürtmek ve taleplerimizi elde etmek için hep beraber neler yapabileceğimizi konuşmak ve tartışmaktır" diye konuştu.
Ekmek ve Gül adına konuşan Ilgın Çeribaşı, "Kadın sorunu, tarihte özel mülkiyetin ortaya çıkmasıyla başlamış ve fakat kapitalizmde bu en üst düzeye ulaşmıştır. Bunun yanında kadınların mücadelesiyle kazandıkları haklarına AKP ve Cumhur İttifakı eliyle yoğun bir saldırı başlatılmıştır. Bu saldırı örneğin 'aile yılı' ilanıyla esnek çalışmanın dayatılmasıdır." dedi. Kadınların kazandıkları haklarını korumasının ve taleplerini elde etmesinin yollarından bahseden Çeribaşı, içinde bulunduğumuz süreçte ülkemizde çeşitli iş kollarındaki kadın işçilerin mücadelesinden örnekler vererek "İşçi kadınlar aslında bize ne yapmamız gerektiğini göstermektedir. Bu kadınların bulunduğu her alanda mücadelesidir. Kadınlar taleplerini elde etmek için bulundukları her yerde örgütlenmeli ve mücadele etmelidir. Bunun başkaca yolu yoktur” dedi.
ÇEKEV adına konuşan Kızbes Aydın ise "şiddetin kaynağı eşitsizliktir" diyerek, kadınların eşitsizlik ve şiddete karşı mücadelelerinden bahsetti. Aydın, "İstanbul Sözleşmesi işte bu mücadelenin sonucunda imzalanmıştır ve kadınların önemli kazanımlardan biridir. İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çıkılması bizlerin hak kaybıdır. İstanbul Sözleşmesi'ni tekrar kazanacağız" şeklinde konuştu.
Etkinlik Hacer Keskin'in söylediği ezgiler eşliğinde kadınların halaylarıyla son buldu.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.