CHP’den kanun teklifi: Kreş için sadece kadın çalışan sayısına bakılmamalı
Milletvekili Gamze Taşcıer, 150’den çok kadın çalışanı olan işyerleri yerine, kadın erkek fark etmeksizin 150’den fazla çalışanı olan işyerlerinde kreş açmanın zorunlu olması için kanun teklifi sundu.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, 150’den fazla kadın çalışanı olan işyerlerine kreş açma zorunluluğunun cinsiyetçi ve yetersiz bir uygulama olduğunu belirterek, kadın erkek fark etmeksizin 150’den fazla çalışanı olan işyerlerinde kreş açmanın zorunlu olması için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu. 

ÇOĞU İŞ YERİ KANUNA UYMUYOR

Yönetmeliğe göre 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından emzirme odasının kurulması, 150’den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde ise 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakımı için işveren tarafından kreş/yurt kurulmasının zorunlu tutulduğuna dikkat çeken Taşcıer, ancak buna çoğu işyerinde uyulmadığını söyledi. O yüzden bu zorunluluğun kanun kapsamına alınarak denetlenmesi gerektiğini belirten Taşcıer, “Kreş açma zorunluluğu sadece kadın çalışan sayısına endekslenmiş olduğu için, işverenler sayı sınırına geldiği zaman yeni kadın çalışan almaktan imtina ediyor. Bu da kadın istihdamını olumsuz etkiliyor. Zaten hali hazırda, TÜİK’in ‘İstatistiklerle Kadın 2019’ çalışmasına göre de, ülkemizde kadınların istihdama katılımı yalnızca yüzde 29.4’tür. Üç yaşın altında çocuğu olan kadınlarda bu oran yüzde 26.4’e geriliyor” dedi.

ÇOCUK BAKIMI SADECE KADINLARIN SORUMLULUĞU DEĞİL…

Bu yönetmeliğin çocuk bakımının sadece kadının sorumluluğu olduğuna dair bir ön kabülün tezahürü olduğunu ifade eden Taşcıer, çocuk bakımının ebeveynlerin ortak sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Bu yüzden kreş açılmasıyla ilgili sadece kadın çalışan sayısına bağlı olarak yapılan bu düzenlemenin cinsiyetçi yargıları perçinlediğini kaydeden Taşcıer, “Bu kuralda kadın-erkek ayrımı yapılmamalı, 150 çalışanı olan her işyerinde kreş açılması zorunlu olmalı. Kamunun kreş ve gündüz bakımevlerini hızla artırması, ulaşılabilir bir hale getirerek tüm ülkeye yayması acil bir gereklilik. Bununla birlikte, çocuğunu özel kreşe gönderecek durumu olmayan, yakınlarında kamuya ait bir kreş de bulunmayan ve sadece babanın çalıştığı bir ailede, kadınlar çocuk bakımı için sosyal hayatlarını kısıtlamak zorunda kalıyor. Babanın çalıştığı işyerinde çocuğun bırakılabileceği bir yer olması, çalışmayan kadınların sosyal hayatları için de çok önemli bir rol oynayacak” dedi.


İlgili haberler
GÜNÜN TALEBİ: Bir sağlık emekçisi olarak 7/24 kre...

Pandemi süreciyle birlikte çocuklarının bakım sorununu daha yakıcı biçimde hisseden sağlık emekçiler...

Sıbyan mektepleri gerçeği: Çocuklarda travma, aile...

Çocuklarının ömür boyu taşıyacakları travmalar yaşadığının farkında oldukları halde sıbyan mektebine...

GÜNÜN DİKKATİ: Neden ücretsiz kreşler istiyoruz?

Çocuk Gelişimi Uzmanı Nuray Küçükyıldız, okul öncesi eğitim ve kreşlerin durumuna dair yazdı...