CEREN DAMAR DAVASI| Sanık ve müdafiisi yine yalana sarıldı
Çankaya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar cinayeti davasının duruşması görüldü. Kadınlar, sanığa indirim uygulanmamasını talep etti. Dava 21 Şubat’a ertelendi.

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar’ın katil zanlısı Hasan İsmail Hikmet’in yargılandığı davanın duruşmasına Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

Duruşmaya tutuklu sanık Hikmet (23) ve avukatı, Damar’ın annesi Feyzan, babası Mustafa, kız kardeşi Selin Damar, eşi Levent Şenel, müdahil Çankaya Üniversitesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatları katıldı.

Duruşmayı bazı milletvekillerinin yanı sıra Çankaya Üniversitesinin öğretim üyeleri ile öğrencilerinin çoğunluğunu oluşturduğu kalabalık bir grup da izliyor.
Cumhuriyet Savcısı Fevzi Çakıcı, önceki celse sanığın “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “ruhsatsız tabanca bulundurmak” ve cinayetin ardından kendisini kovalayan bir öğrenciye yönelik “silahla tehdit” suçlarından da 3 yıldan 8 yıla kadar hapsini talep etmişti.

SANIK AVUKATI: SANIK MEŞRU MÜDAFAADA BULUNMUŞ

İlk olarak söz alan sanık avukatı Vahit Bıçak, müvekkilinin Ceren Damar’ı tanıdığını ve bunun “kadın cinayeti” olmayacağını, sanığın “meşru müdafaada” bulunduğunu savunarak mütalaanın bozulması talebinde bulundu. Sanık avukatı, kamuoyunun baskısı yüzünden tanıklarının korktuğunu iddia ederek, tanıklarının dinlenmediğini öne sürdü. Avukat, tanıklarının dışarıda hazır beklediğini söyleyerek, “tanık koruma çerçevesinde” tanıklarının korunmasını istedi

SANIĞIN ANNESİ: OĞLUM CİNSEL TACİZE MARUZ KALDI!

Sanık avukatı Vahit Bıçak’ın tanıkların dinlenmesi talebinin ardından tanıklar dinlenmeye başlandı. İlk olarak dinlenilen sanık Hasan İsmail Hikmet’in annesi H.H., “Olay olduğu zaman oğlum beni aradı. ‘Beni alır mısın?’ dedi. ‘İntihar edeceğim’ dedi. Ben olayın ne olduğunu bilmiyordum. Babasını aradım, babası ile birlikte almaya gittik. Oğlumdan bulunan aletleri aldık. Olayı anlattıktan sonra sakinleştirerek, karakola götürüp teslime ettik” dedi. Ardından söz alan Vahit Bıçak, tanık H.H.’ye soru sordu. Sanık avukatı Bıçak, tanığa, “Çocuğunu nasıl yetiştirdin? Karşı taraf terörist olarak yetiştirdiğinizi belirtiyor” diye sorarken, mahkeme başkanı sanık avukatının sorusuna tepki gösterdi.

Yeniden söz alan sanık avukatı Vahit Bıçak, “Neden sürekli sözümüzü kesiyorsunuz, tanığımız dinlenmiyor. Mustafa Damar duruşmalarda sürekli şov yapıyordu, siz sözünü kesmediniz” sözlerine de mahkeme başkanı tepki gösterdi. Tepkilerin ardından mahkeme başkanı ve sanık avukatı arasında gerginlik çıktı.

H.H., oğlunun Ceren Damar tarafından cinsel tacize maruz kaldığını öne sürdü.

Sanık avukatı Vahit Bıçak, müşteki avukatlarından Uraz Bulut’un üniversitede danışman olduğu için avukatlık yapamayacağını ve tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

‘BURADA CEREN DAMAR VE KADINLAR YARGILANDI’

Söz alan müşteki avukatı Uraz Bulut, araştırma görevlisi olduğu zaman olayın gerçekleştiğini belirterek, “Biz Ceren Damar’ı, ailesini ve kadınları taciz ve tecavüzcü olarak yargıladık. Bir tek ben kaldım burada ben de şimdi yargılanacağım. Burada danışmanlık süreci ile ilgili bir yargılanma yapılmıyor. Burada bir cinayet yargılanıyor” diyerek sanık avukatının talebine tepki gösterdi. Tanığa soru soran avukat Uraz, “Çocuğunuzun kopya çektiğini biliyor muydunuz?” sorusuna sanık avukatı Vahit Bıçak, “Kopya çekmeyen öğrenci mi var?” cevabı verdi. Cevaba salonda bulunanlar ve avukatlar tepki gösterdi.

‘SANIK BAŞKA BİR KADININ HAYATINI KARARTTI BİLİYOR MUYDUNUZ?’

Tanığa soru soran Mustafa Damar, “Katil 2015 yılında sahte belgelerle bir kızın hayatını karatıyor. Kızın sürekli fotoğraflarını şantaj olarak kullanıyor. Kız artık duramadığı için Türkiye’den kaçıyor. Bunu biliyor muydunuz? İyi bir anne olarak bunu biliyor muydunuz?” sorusuna, tanık H.H., “Buna cevap vermek istemiyorum” dedi.

TANIKTAN CİNSİYETÇİ SÖYLEMLER

Daha sonra dinlenen tanık İ. F., sanığın kendisine “Ceren bana evlenme teklifi ile geliyor” dediğini iddia etti. İ.F., daha sonra Damr’ı suçlayan cinsiyetçi söylemlerde bulundu. Bu söylemlere karşı salondakiler, “Artık yeter bu kadar, bizler suçlanıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Son olarak dinlenmesi beklenen tanık için sanık avukatı Vahit Bıçak, tanığın üniversitede öğrenci olduğu için isminin kapalı olması ve sesinin değiştirilerek başka bir odada dinlenilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanık avukatının dosya seyrinden kaynaklı talebini reddetti.

SANIK AVUKATI: DEVLET KORUMASI ALTINDAYIM

Tanıkların ardından tekrar söz alan sanık avukatı Vahit Bıçak, usule ilişkin savunma yaptı. Sanık avukatı, müvekkilinin adil yargılanma hakkı soruşturma evresinde ihlal edildiğini ve delillerin toplanmadan iddianamenin hazırlandığını öne sürdü. Sanık avukatı, savunma haklarının da engellendiğini iddia etti. Sanık avukatı, “Duruşma esnasında, Mustafa Damar, sanık gözaltındayken, devlet güçleri tarafından korunduğunu iddia ederek, devleti alenen aşağılamıştır. Mustafa Damar, savunma makamını sosyal medyada linç göstermiştir. Şahsımıza yönelik, tehdit, hakaret edildi. Şu an devlet koruması altındayım” savunmasını yaptı.

‘ÖĞRENCİLER DURUŞMAYA KOPYA ÇEKME VAADİYLE GETİRİLDİ’

Çankaya Üniversitesinde Ceren Damar’ın kendileri ile ne zaman çalıştığına dair müzakere yazısı yazılmasını talep ettiğini ama müzakereye cevap vermediğini belirten sanık avukatı, üniversitenin bilgi ve belge sakladığını da iddia etti. Sanık avukatı duruşmaya katılan öğrencilerin sınavlarda kopya verilmesi için buraya getirildiğini de öne sürdü.

Sanık avukatının usule ilişkin yaptığı savunmalara ilişkin müşteki avukatları sanık avukatının sürekli hedef göstermesine “Bu duruşmayı buraya getiren bu tutumdur” diyerek tepki gösterdi.

‘HEYETİNİZE İLGİLİ GÜCÜMÜ KULLANMAK ZORUNDA KALACAĞIM’

Sanık avukatı, olay yeri incelemesinin yeniden yapılmasını talep etti. Ayrıca, esassa ilişkin savunma yapmadığını belirten sanık avukatı, ara kararın verilmesini istedi. Mahkeme heyetinin kamu baskısı altında olduğunu iddia eden sanık avukatı, “Tepelerden baskılar geliyor ama buna karar vermeyin. Biz 30 yıldır çalışan insanlarız. Hakikatin ortaya çıkması için maktulün HTS kayıtları gizleniyorsa, heyetinize ilgili gücümü kullanmak zorunda kalacağım. Basına karar duruşması ile ilgili çağrı yaptılar. Esasa ilişkin savunmamızı yapmadan, karar vermesinden korkuyorum. Sürekli tehdit altında kalıyorum sizin hangi şartlarda işinizi yaptığınızı bilmiyorum. CMK 25’inci maddesini yani mahkeme ‘hakimin reddini’ devreye sokacağım. Bu süre zarfında taleplerimiz kabul edilmezse, esasa ilişkin savunma talebinde bulunuyorum” ifadelerinde bulundu.
Söz alan müşteki avukatı, sanık avukatının talep ettiği bütün belgelerin dosyada var olduğuna dikkat çekerek, “İddia makamının iddianamedeki gibi sanığı yargılamasını talep ediyoruz” dedi.

Ardından söz alan sanık Hasan İsmail Hikmet, avukatlarının dosyayı genişletme kararına katıldığını belirtti.

Mahkeme heyeti sanık avukatının taleplerinin değerlendirmesi için duruşmaya yarım saat ara verdi.

DURUŞMA 21 ŞUBAT’A ERTELENDİ

Aranın ardından mahkeme heyeti sanık avukatı Vahit Bıçak’ın dosyanın genişletmesi taleplerini reddetti. Usule ilişkin savunma vermek için ek süre telebinde bulunan avukatların talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi.

Duruşma 21 Şubat tarihine ertelendi.

ANKARA KADIN PLATFORMU DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPTI
Duruşması öncesi açıklama yapan Ankara Kadın Platformu, “Katilleri aklamaya çalışan, iyi hal indirimleri veren erkek egemen sistemin peşindeyiz. Bugün bu duruşmada çıkacak olan kararın takipçisiyiz” dedi. Açıklamayı Platform adına açıklamayı Betül Koca yaptı.
Koca, “Yükseköğretim sistemindeki akademisyen-öğrenci ilişkisinin işçi müşteri ilişkisine indirgenip, güvencesiz çalışma rejiminin uygulandığı bu dönemde araştırma görevlisi bir kadın olan Ceren Damar görevini yaptığı için bir erkek öğrencisi tarafından katledildi. Erkekler bu cüreti AKP’nin kadın düşmanı politikalarından ve erkek egemen bu sistemden alıyorlar” dedi.
‘FAİLİN KENDİNİ AKLAMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’
Kadın katliamlarının son bulması için dayanışma çağrısı yapan Koca, “Ceren Damar ve öldürülen tüm kadınlar için adalet istiyoruz. Türkiye’de kadınları değil failleri koruyan kararlara karşı gerçek adaleti sağlamak için buradayız. Kadına şiddete dair davalarda olduğu gibi katil Hasan Hikmet İsmail, duruşmaya takım elbiseyle, kravatla gelerek indirim kovalamaktadır. Erkek adaletin tahrik ve iyi hal indirimlerini kendine örnek almaktadır. Çeşitli iftiralar atarak kendini aklamaya çalışmasına biz kadınlar izin vermeyeceğiz” diye belirtti.
‘GERÇEK ADALETİ İSTİYORUZ’
Koca açıklamanın devamında şunları kaydetti:
“Çünkü biliyoruz ki, erkek egemen zihniyetin bir ürünü olan Hasan Hikmet İsmail gibi yakalanmayan, cezaevine girip kaçabilen veya iyi hal indirimleri ile salıverilen kadın katilleri, tecavüzcüler aramızda dolaşıyor. AKP’nin polisleri ise bu kişileri yakalamak yerine Las Tesis dansı gibi şiddete karşı ses çıkarılan eylemlere saldırıyor. Yargı Nevin Yıldırım gibi öz savunma hakkını kullanan kadınlara müebbet hapis cezası uyguluyor. Cezaevinden kaçıp Ceren Özdemir’i katleden katil ‘Tekrar çıktığımda öldürmeye devam edeceğim!’ diyebiliyor. Erkek egemen sistem Şule Çet’e tecavüz eden katilleri aklamak için intihar olduğuna inandırmaya çalışıyor. Kızına yıllarca tecavüz etmiş baba salıveriliyor.23 kez şiddete uğradığını söyleyerek suç duyurusunda bulunan Ayşe Tuba Aslan şikâyetçi olduğu erkek tarafından öldürülüyor. Artık yeter diyoruz. Bugün Ceren Damar için buradayız. Gerçek adaleti istiyor, yaşamlarımızı savunuyoruz. Erkek şiddetine yeter diyoruz.”
Açıklamanın ardından kadınlar duruşmanın yapılacağı salona geçti.


BABA DAMAR: HERKES YALANCI KENDİLERİ DOĞRU OLDU!
Duruşma sonrası Adliye önünde konuşan Ceren’in babası Mustafa Damar, sanık avukatının yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Baba Damar, “Sanığın dedesi yemin ettiği halde yalan söyledi. Birbirileriyle çelişen ifadeler verdi. Bu akıl hocası savunma adı altında gizli tanığımız var dedi. Mahkeme başkanı gizli tanığı kabul etmemesine rağmen sanığın akıl hocası, gizli tanığı açık tanık olarak gösterdi. Sanık avukatının arkasına sığındığı şeyleri duruşmayı sabote etmek, yargıyla dalga geçmeyi hedefledi. Bunu başaramadı. Savcıyı, babayı, polisleri sivil toplum örgütlerini suçladı. Öğrencileri ve hocaları suçladı. Bin kişinin olduğu duruşmada herkes ‘yalancı’ kendisi ‘doğru’ oldu. Biz bugüne kadar katili gördük. Genç bir akademisyeni katleden katili gördük. Sağınızda solunuzda bulunan insanlara dikkat edin” diye belirtti.
‘BU BİR KADIN CİNAYETİDİR’
Ardından söz alan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Şov dünyasının yalanını izledik” diyerek, “Bu cinayetin kadın cinayeti olmasına rağmen kadın cinayeti olarak geçmediğini gördük. Tüm özel hukuk fakültesi arkadaşların sanığı savunan avukat hakkında şikâyette bulunmasını istiyorum. Bu, bir kadın cinayetidir. Bir erkek ve bir kadın öğretim görevlisi sınav tutanağına imza atıyorsa, imzası olan kadın katlediliyorsa bu bir kadın cinayetidir. Bunu böyle bilsinler” dedi.
‘CEREN’İN BAKIŞLARINI UNUTMAYACAĞIZ’
Son olarak konuşan Ankara Kadın Platform üyesi Betül Koca, “Vahit Bıçak kimdir? Vahit Bıçak, polis akademisinde profesördür, AKP aday adayıdır. Kadın düşmanı politikalarını duruşma salonunda sergiledi. Kadın düşmanlığına izin vermeyeceğiz. Ceren Özdemir’in son attığı tedirgin bakışlarını unutmayacağız. Bu yüzden bu tedirginliği, bu kadın cinayetleri toplumda süpürüp temizleyeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Jinnews

İlgili haberler
CEREN DAMAR DAVASI|‘Sanıktan yine bildik savunma:...

Öğrencisi tarafından öldürülen Çankaya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ceren Damar’ın davasında sanık...

Ceren Damar davası| Savcı ağırlaştırılmış müebbet...

Kopya çektiği için hakkında işlem yapan Çankaya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar’ı öldür...

Ceren Damar davasının karar duruşması görülecek

Çankaya Üniversitesi’nde araştırma görevlisiyken kopya çektiği için hakkında tutanak tuttuğu öğrenci...