Bu 25 Kasım neden önemli?
Van Kadın Derneği (VAKAD) kurucularından Zozan Özgökçe, 25 Kasım dolayısıyla KHK ile kapatılan kadınların bir araya gelip dayanıştıkları VAKAD’ı hatırlattı.

Van Kadın Dayanışma Derneği (VAKAD) kurulduğu 2004 yılından bu yana her 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete vurgu yapan bir çalışmaya imza atmıştı. Kadınlarla sokak eylem ve etkinliklerinden tutun sempozyum, seminer, panel, sanatsal- kültürel sergi, tiyatro, film gösterimleri gibi kapalı salon etkinlikleri organize ettik. Aldığımız başvurular ışığında tespit ettiğimiz sorunları gündemleştirmek için üstün çabalar harcadık. Kurulduğumuz günden bu yana ‘Büyük adımlardan korkmayacağız, küçük adımlardan bıkmayacağız’ diyerek inandığımız insani değerler üzerinden kadınların özel ve kamusal alanda yaşadıkları ayrımcılıklara değindik.

VAKAD 2016 yılının 22 kasim günü 677 sayılı KHK kapsamında ‘milli güvenliği’ tehlikeye atıyor bahanesi ile kapatıldı. VAKAD’ın yürüttüğü tüm kurumlar da kapatıldı. VAKAD’dan destek alan kadınlarla VAKAD’ın bağları kesildi. VAKAD’ın 13 yıllık tüm birikimine el konuldu. Kadınların dayanışma içinde olduğu, örgütlü olduğu koca bir yapı yargısız infazla yok edildi. Bu yok edilenin üzerine önümüze koca bir yargı süreci kondu. VAKAD itibarsızlaştırılmak istendi, VAKAD üyeleri işlerinden edildi, fişlendi. Dayanışma zemininde hukuksal, sosyal, psikolojik, ekonomik ve medikal destek alan 300 kadının dayanışma zemini ayaklarının altından çekilip alındı. Göç ve deprem felaketlerini atlatan ailelerin yerleşmiş olduğu Kevenli bölgesindeki Kadın ve Çocuk Merkezindeki okul öncesi eğitim programına katılan 60 çocuğun güven duyarak gittiği merkez bir günde kapatıldı. Kadınların danışmak, bilgilenmek, birbirileri ile ilişki kurmak için kapısını çaldıkları koca bir kapıya bir anda mühür vuruldu.

Öte yandan Van ve çevresindeki kadınların faydalandığı belediyenin kadına yönelik şiddet telefon hattını, sığınma evi de bir anda kapandı. Bir yandan Türkiyeli kadınların hukuksal, sosyal, ekonomik alanda elde ettiği kazanımlar da birer birer ellerinden alınıyor. Yargı sistemi ve devletin kadınlarla ilgili kurumları kadınların haklarını birer birer gasp ediyor. Devlet kökenli şiddet aile içi şiddeti de bir aracı güç haline getirdi. Kadına yönelik şiddetle mücadele ederken kullandığımız tüm yapıları birer birer kapatarak kadınları yalnızlaştıran bu eril sistem kurduğu kadın karşıtı yapıları, kadınların yanında yer alan yapıları dağıtarak güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu yüzden bu 25 Kasım kadınlar için çok önemli.

İlgili haberler
25 Kasım mı, o da ne?

Kadın ve erkek tekstil işçileriyle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününü konuştuk. Çalışm...

Hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz

Kadın örgütleri, tüm kadınları 25 Kasım’da mücadeleyi yükseltmeye, hayatlarına sahip çıkmaya çağırdı...

Şiddete karşı durmak örgütlü mücadeleden geçer

Malatya’dan lise öğrencisi Kıvılcım’ın kadına yönelik şiddetle ilgili yazdıklarına kulak verelim: ‘Ş...