Bornovalı kadınlar BORKAD’ın açılışını heyecanla bekliyor
Bornovalı emekçi kadınların geçmişte yaptığı çalışmalardan güç alarak yaklaşık bir yıl önce fiili olarak kurduğu Bornova Kadın Dayanışma Derneği, 13 Ocak Pazar günü resmi açılışını gerçekleştirecek.

1 yıl önce kurulan, yaklaşık 250 kadının katılımıyla 8 Mart etkinliği, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına karşı eylem ve etkinlikler yapan, toplantılar ve film gösterimleriyle çalışmalarını sürdüren Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) resmi açılışını gerçekleştiriyor. 13 Ocak Pazar günü Atatürk Mahallesinde açılışı gerçekleştirecek olan BORKAD, işçi ve emekçi kadınların kazanımlarına yönelik saldırılar karşısında mücadeleyi büyütmeyi, emek sömürüsü, şiddet, taciz ve çocuk istismarına karşı dayanışmayı örgütlemeyi, eşitlik talebi etrafında farkındalık yaratmayı, kadınların toplumsal yaşamın içerisinde olmasının koşullarını yaratmayı hedefliyor.

Derneğin Kurucu Başkanı Zeynep Reyşen bir yıllık bir çalışmanın mekan sıkıntısından kaynaklı düzenli olamadığını ancak şimdi bu sorunu aştıklarını söyledi. Derneğin resmi açılışıyla birlikte kadına yönelik şiddet başta olmak üzere özellikle kadın hakları ile ilgili atölye çalışmaları yapacaklarını söyleyen Reyşen, “Drama, müzik atölyeleri gibi atölyelerimiz olacak. Derneğimizin açıldığı mahalle emekçilerin yaşadığı bir mahalle. Kadınlar ya evlere kapanmış durumda ya da ucuz iş gücü olarak tekstilde, taşeronda çalışıyor. Amaçlarımızdan biri de sorunlarımız karşısında farkındalık yaratmanın yanı sıra, kadınları toplumsal yaşamın içine katmak, sosyalleşmelerini de sağlamak aynı zamanda. Dernek üyeleri olarak temas ettiğimiz tüm kadınlar kuruluşumuzu heyecanla karşılıyor. Bu anlamda derneğin kuruluşunun ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Kadınların en sıkıntı yaşadığı meselelerin başında bakım yükü ve yoksullaşmanın yarattığı çaresizlik olduğunu ifade eden Reyşen, “Özellikle kadınlar eğitim alanında yaşanılan gericileşmeden kaynaklı ciddi kaygılar içinde. Hem bu kaygıları nasıl değiştireceğimizi konuşmak, hem dayanışmak hem de birlikte mücadele etmek için kadınları açılışımıza da, derneğimizin etkinliklerine de bekliyoruz” diye konuştu.

TIKLAYIN | Bornova Kadın Dayanışma Derneği açılıyor!

KADINLARIN HEYECANIYLA...
Atatürk Mahallesinde kurulacak olan BORKAD’a neden ihtiyaç duyulduğunu dernek açılışının tanıtımını yaparken mahalleli kadınlardan dinliyoruz asıl olarak. Daha çok eve kapanmışlıktan kurtulmak için dernek fikrine sıcak bakan kadınlar, sosyal hayatın içinde olamamaktan da sıkılmış durumda. Ev kadınları da işçi kadınlar da kendisini var edememenin, üretememenin sıkıntısını yaşıyor. Tiyatroyla ilgilenmek, müzik yapmak, dans etmek istediklerini söylüyorlar örneğin. Çalışmayan veya emekli olmuş kadınlar hem ekonomik yetersizlikler, hem çocuk ve yaşlı bakımı yükü nedeniyle bu tarz sosyal aktivitelere ulaşmanın zorluğuyla karşı karşıya olduklarını anlatıyorlar. Uzun çalışma saatleri yüzünden işçi kadınlar da benzer sorunlar yaşıyor... Dolayısıyla mahallede hem bu alanlarda üretebileceği, hem de yaşadığı tüm sorunlara karşı güçleneceği bir örgütlenme ihtiyacı duyulduğu izlenime kapılıyor ve bu motivasyonla açılış gününü kadınların heyecanıyla bekliyoruz.

İlgili haberler
Bornova’da Ekmek ve Gül okuru kadınlar buluştu

İzmir Bornova’da Ekmek ve Gül Dergisi okuru kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğinde...

GÜNÜN ŞARKISI: Bornova Kadın Dayanışma Derneğinden

Bornova Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınların bir araya gelerek oluşturduğu korodan bir kuble din...

Bornovalı kadınlar çocuk istismarına karşı imza to...

İzmir Bornovo’da Emek Partili kadınlar ‘Çocuk istismarını aklatmayacağız’ diyerek stant açtı, imza t...