Birleşik Metal-iş kongresinde tüzük değişikliği: Eşitlik Dairesi kurulacak
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, 21’inci Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı tüzük değişikliği ile Eşitlik Dairesi kurma kararı aldı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, 21’inci Olağan Genel Kurulu’nu hafta sonu (2-3 Aralık) gerçekleştirdi. Kadın İşçi'den Sevgim Denizaltı'nın haberine göre kongrede yapılan tüzük değişikliği ile eşitlik çalışmalarının genel sekreterliğe bağlı bir uzmanlık dairesine dönüştürülmesi kararı alındı. Buna göre sendikada bir Eşitlik Dairesi oluşturulacak.

Bu yeni uzmanlık dairesinin görev tanımı şu şekilde:

“Çalışma yaşamı başta olmak üzere, kamusal ve özel alanda cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, göçmenlik, engellilik durumları, dil, din, etnik köken vb. nedenlerle ortaya çıkabilecek eşitsizliklerin ve ayrımcılıkların ortadan kaldırılması, eşitliği esas alan bir sendikal kültürün, dilin ve çalışma ortamının oluşturulmasını sağlar. Kadın-erkek eşitliği başta olmak üzere, toplumsal cinsiyet eşitliği için farkındalık çalışmaları yürütür, sendikal politikalar geliştirir, yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunur, kamuoyu oluşması için çaba harcar. Sendika içinde de eşitliğin sağlanması için faaliyetleri koordine eder.”

Tüzükte yapılan bir diğer değişiklik ise sendikanın zorunlu organlarında kadın temsili için kota getirilmesi oldu. Tüzüğe eklenen "Cinsiyet Eşitliği" maddesine göre, en az yüzde 5 kadın üye oranının sağlandığı şubelerin zorunlu organlarında (şube genel kurulu, yönetim kurulu, denetleme ve disiplin kurulları) -kadın üye oranının altında kalmamak şartıyla- en az 1 üyeyle kadın üyelerin temsil edilmesi artık zorunlu olacak. Diğer organ, komisyon ve kurullarda da (kadın komisyon ve komiteleri hariç) kadın üye oranının altında kalmamak şartıyla en az bir üyeyle kadın üyelerin temsil edilmesi sağlanacak.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
DİSK/Birleşik Metal-İş: İstanbul Sözleşmesi etkin...

Birleşik Metal-İş yaptığı açıklamayla İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanmasını istedi. BMİS Sendi...

Metal işçisi kadınlar MESS’te var olmak istiyor: B...

Binlerce metal işçisi kadını ilgilendiren MESS’te kadın işçilerin süt izninden, kreş hakkına, işyeri...

MESS sözleşme sürecinde kadının adı dahi yok

2 yılda bir gerçekleşen MESS grup sözleşmesi sürecinde kadınların talepleri yine görmezden geliniyor...