Barodan ASHM'deki istismar iddialarına ihbar: Valilik, raporları haberin ardından göndermiş
Dersim’de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde kalan çocukların kurum müdürü tarafından istismara maruz bırakılmasına dair Valilik raporunun, haberimizden sonra savcılığa iletildiği ortaya çıktı.

Dersim’de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde (ASHM) kalan çocukların kurum müdürü tarafından istismara maruz bırakılmasına dair Valiliğin kurum içi soruşturma neticesinde hazırlanan raporları, olayın gazetemizde haberleştirilmesinden sonra savcılığa ilettiği ortaya çıktı.

Kentte ASHM'ye bağlı kurumlarda kalan kız çocuklarının, kurum müdürlüğü yapan E.Ç. tarafından istismara maruz bırakıldıkları iddiasını 16 Ocak'ta gündeme getirmiştik. Haberin yayımlanmasının ardından Valilik idari, savcılık da adli soruşturma başlatmıştı. Dersim Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Gülşah Kaya, haberin ardından yazılı açıklama yapan Tunceli Valiliğinin, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiklerini söylediği raporların, haberin yayımlanmasının ardından gönderildiğini belirtti.

E.Ç.’NİN MÜDÜRLÜKTEN ALINDIĞI İDDİA EDİLDİ

Kız çocukları, Ekim 2022'de kurum müdürlerinden E.Ç.’nin de eşlik ettiği Urfa ve Mardin gezisine katılmış, bazıları gezi sırasında E.Ç.’nin kendilerine dönük rahatsız edici davranışlarının olduğunu aktarmış ve durumu kurum görevlilerine bildirdikleri iddia edilmişti. Buna rağmen ekim ayında yaşandığı iddia edilen taciz olayına dair yasal bir işlem yapılmamış, ardından adli ve idari soruşturma başlatılmıştı. İddiaların odağındaki E.Ç.’nin müdürlük görevinden alındığı ve bir süredir raporlu olduğu iddia edildi.

‘ÖNCESİNDE BİR BİLDİRİM BULUNMAMAKTA’

Avukat Gülşah Kaya, 19 Ocak tarihinde Baro olarak ihbarda bulunarak hem suçu işleyen kişi hem de suçtan haberdar olmasına karşın adli makamlara bildirim yapmayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Kaya, "Henüz soruşturma aşamasında olması nedeniyle dosya içeriğine dair bilgi veremeyiz. Ancak Valiliğin yapmış olduğu açıklamada, konunun kendilerine ulaşmasının ardından inceleme başlattıkları ve tanzim edilen raporları savcılığa ilettikleri hususu gerçeği yansıtmamaktadır. Zira Valilik, adli makamlara, haberin hemen ardından başvuru yapmıştır. Öncesinde bir bildirim bulunmamaktadır” diye konuştu.

‘SONUÇLARI BİRBİRİNİ HUKUKEN ETKİLEYEMEZ’

Öte yandan adli bir soruşturmaya konu olay için savcılık dışında bir makamın inceleme yapmasının da olanaksız olduğuna değinen Kaya, “Dolayısıyla Valiliğin yapmış olduğu inceleme ancak idari şekilde olabilecektir. Bu husus ise ceza soruşturmasının bir şartı olmadığı gibi sonuçları da birbirini hukuken etkileyemez” dedi.

‘ASP MÜDÜRÜNÜN SÖYLEMLERİ VAHİM’

Geçtiğimiz günlerde olaya dair konuşan Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürü Ali Ekber Yurt’un “İddiaların asılsız olduğuna dair kanaatimiz oluştu” yönündeki söylemleri için Av. Kaya, "vahim" değerlendirmesinde bulundu.

Av. Kaya, “Zira, devlet memurlarınca da malumdur ki kendilerine ulaşan ve konusu suç oluşturan iddiaların tamamını ivedilikle adli makamlara bildirmek yükümlülüğündedirler. Gerek Valilik gerekse ASP İl Müdürlüğünün bu hususu bilmemeleri olanaksızdır. Bu durum ise Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen 'suçu bildirmeme' suçunu oluşturmaktadır” diye belirtti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül