Barış Akademisyeni Prof. Dr. Şemsa Özar yaşamını yitirdi
Boğaziçi Üniversitesi’nden emekli iktisatçı Prof. Dr. Şemsa Özar yaşamını yitirdi. Kadın emeği çalışmaları ve barış imzacılığıyla tanınan Özar, çarşamba günü İzmir’de son yolculuğuna uğurlanacak.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nün emekli öğretim üyesi, Prof. Dr. Şemsa Özar yaşamını yitirdi. Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Özar’ın hayatını kaybettiğini, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği duyurdu. Dernekten yapılan açıklamada, "Değerli hocamız, dostumuz ve çalışma arkadaşımız Şemsa Özar'ı kaybettik. Çok üzgünüz. Şemsa Hocamızı ilham veren çalışmaları ve duruşuyla hatırlayacağız" ifadeleri kullanıldı. Özar'ın cenazesi 4 Şubat Çarşamba günü öğle namazının ardından İzmir'de, Alsancak Hocazade Camisi’nden kaldırılacak.

Barış imzacısıydı

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi’nin (KEİG) kurucu üyeleri arasında yer alan Özar, aynı zamanda 'Barış için Akademisyenler' bildirisinin imzacılarındandı. Barış Akademisyenleri'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İktisat profesörü, feminist, barış imzacısı, sevgili hocamız Şemsa Özar’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Gerçeklere sırt çevirmeyen, eşitlikçi ve barıştan yana bilginin üretilmesi için verdiği büyük emek mücadelemize ışık tutmaya devam edecek" dendi.

Boğaziçili meslektaşlarından taziye mesajı

Uzun süre Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyeliği görevini sürdüren Özar'ın kurumundan meslektaşları da taziye mesajları yayınladı. Yakınıd zamanda üniveresitedeki görevinde son veren Feyza Akınerdem, "Akademik ve profesyonel araştırmalarda beraber çalışma imkanı bulduğum, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünden emekli değerli hocamız Prof. Dr. Şemsa Özar'ı maalesef kaybettik. Hocam sizden çok şey öğrendik. Huzur içinde uyuyun. Çok üzgünüm" ifadelerini kullandı. Yine Boğaziçi Üniversitesinde görev yapan Cem Say da "Değerli Şemsa Özar Hocamızı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişiminden yapılan açıklamada da "Ekonomi bölümünden hocamız, feminizm alanındaki çalışmalarıyla tanınan, barış akademisyeni, Boğaziçi direnişinin aktif destekçisi Prof. Dr. Şemsa Özar’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Yakınlarının, öğrencilerinin ve sevenlerinin başı sağolsun" dendi.

Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Şube adına yapılan paylaşımda da "Akademisyen üyemiz, barış imzacısı, feminist, değerli hocamız Şemsa Özar’ı kaybettik. Acımız büyük fakat gerçeklere sırt çevirmeyen, eşitlikçi ve barıştan yana bilim için verdiği büyük emek mücadelemize ışık tutmaya devam edecek" dendi.

Şemsa Özar kimdir?

Şemsa Özar, 1978 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden yüksek lisans derecesini alarak mezun oldu. Profesyonel kariyerine 1978-1980 yılları arasında Devlet İstatistik Enstitüsü’nde adım atan Özar, ardından 1980-1983 yılları arasında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası bünyesinde görev yaptı.

Akademik yolculuğuna devam ederek 1990 yılında Viyana Ekonomi Üniversitesi’nden iktisat doktorasını alan Özar, aynı yıl mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’ne öğretim üyesi olarak katıldı. Burada 28 yıl boyunca sürdürdüğü başarılı akademik kariyerinin ardından 2018 yılında emekliye ayrıldı.

Özellikle kadın emeği alanında önemli çalışmakarı olan Özar; kadın emeği ve istihdamı, kadına yönelik şiddet, sosyal politika, kalkınma iktisadı, enformel sektör, mikro işletmeler, paramiliter yapılar ve zorunlu göç gibi kritik konularda çalıştı.

Uluslararası alanda da etkin bir isim olan Şemsa Özar; Avrupa Komisyonu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Sosyal Bilimler Araştırma Konseyi (SSRC) gibi kuruluşlara danışmanlık hizmeti verdi. Ayrıca 2010-2012 yılları arasında İstihdam ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konularında Avrupa Uzman Ağı’nda (EGGE) Türkiye temsilcisi olarak görev üstlendi.

Fotoğraf: Şemsa Özar

İlgili haberler
Barış akademisyeni Nükhet Sirman yaptığı bir araştırma gerekçe gösterilerek gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni Nükhet Sirman, yürüttüğü saha araştırması kapsamında yaptığı bir görüşmeyle ilgili İstanbul'da gözaltına alınıp Mersin'e götürüldü.

Savaşa değil barışa kazanılmış bir “cephe”, ama nasıl?

Afrin Operasyonu ile ülke içini de kendi açısından her anlamda “kazanılmış bir cephe” haline getirmek isteyen hükümet, savaşa karşı çıkan her kesime yönelttiği baskılara her gün bir yenisini ekliyor…


Editörden