6 Şubat günü gerçekleşen depremler sonucu 10 binlerce insanımızı kaybettik. On binlerce bina yıkıldı ve hasar gördü. Milyonlarca insan depremden etkilendi.
Devletin bu süreçte iyi organize olamaması sonucu birçok bölgeye yardım ulaşamadı. Depremzedeler için devletin başka olanakları olmasına rağmen öğrenciler mağdur edilmek suretiyle depremzedeler KYK yurtlarına yerleştirildi. Bunun sonucunda iktidar, eğitimi online hale getirme kararı aldı. Sömestr tatili için şehirlerine dönen öğrenciler satın alabilmek için çalıştıkları, emek verdikleri kıyafetlerini ve kişisel eşyalarını siyah çöp poşetlerinden toplamak için yurtlarına döndü. Bu süreçte mağdur olan sıra arkadaşlarımızla sohbet ettik.
'ONLİNE EĞİTİM ULAŞILABİLİR DEĞİL'
KYK yurdunda kalan Ayşe online eğitimin yetersiz olduğunu düşündüğünü belirtip “Ülkemizde online eğitimin doğru şekilde işlemediğini yaşanan süreçte tecrübe ettik. Ayrıca online eğitimin ulaşılabilir olduğunu düşünmüyorum, evlerde bazen internet bazen bilgisayar temini konusunda sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Bunların dışında aile evleri her zaman bizler için gerekli ortamı sağlayamıyor” dedi.
Ayşe, pandemi döneminde geçirdiği online eğitim süreciyle ilgili “Pandemi döneminde 11.sınıf öğrencisiydim o dönemde yatılı okuldaydım, pandemiyle okuldan eve geçtik ve sahip olduğumuz düzen bozuldu. Hem psikolojik olarak hem de eğitim olarak tam bir çöküş dönemiydi. Bunların dışında pandemi sürecinin ne zaman biteceğini bilmememiz büyük bir belirsizlik yaratıyordu bizler için. Bu süreç benim gibi çok kardeşi olan bir öğrenci için zor geçecektir. Belirttiğim gibi bilgisayar, internet ve ortam konusunda sıkıntılar yaşayacağız. Üstelik bu süreçte verilecek eğitimin kaliteli ve yeterli olacağını düşünmüyorum. Devletin bu konuda yeterli desteği sağlayacağını düşünmüyorum” diye konuştu.
'YÜZ YÜZE EĞİTİMDEN VAZGEÇİLMEMELİ'
Şehirlerine dönecek arkadaşlarının eşyalarını toplamasına yardım eden Duru, “Uzaktan eğitimin verimsiz olduğunu düşünüyorum. Aile evi herkes için gerekli çalışma ortamını sağlayamıyor. İnternet ve cihazlarla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz” dedi. Pandemi döneminde 11. sınıf öğrencisi olan Duru online eğitimle birlikte notlarının düşmeye başladığını çünkü derslere yeterince odaklanamadığını söyledi. Eğitimin tekrar online hale getirilmesi durumunda aynı sıkıntıları tekrar yaşayacaklarını söyleyen Duru “Yüz yüze eğitimden vazgeçilmemeli” dedi.
KYK yurdunda kalan Fatma, “Ülkede yaşanan her sıkıntıda üniversite öğrencileri feda ediliyor” dedi. “Uygulamalı dersleri olan bölümlerde yüz yüze eğitim devam ederken diğer bölümleri online eğitime çeviriyorlar. Uzaktan eğitim uygulamalı bölümlerde olduğu gibi diğer bölümlerde de eğitimin kalitesini düşürüyor. Deprem konusunda hepimiz üzgünüz. Elimizden geleni biz de yapmak istiyoruz. Ben KYK bursumu depremzedeler için bağışladım. Ama onlar için çözüm üretmek başka insanları mağdur ederek olmamalı” diye ekledi.
Pandemide her öğrenci gibi zorlandığını söyleyen Fatma, “Çalışmak için kütüphaneye giderim. Online eğitimle birlikte ben de çalışmayı bıraktım. Umudum kalmadı çünkü. Bazı insanların özel ders alma gibi şansları vardı ama benim böyle bir imkanım da yoktu” diye konuştu.
Fotoğraf: DHA
İlgili haberler
Arkadaşımız depremin ardından Adana'dan aktarıyor:...
“Biz bu konteynırda üç aile yaşıyoruz. Okul açılınca nereye gideceğiz? Tek isteğim başımın üstüne bi...
'Başka yollar varken neden yurtlar seçildi?'
'KYK yurtlarının deprem gibi kriz anlarında akla gelen ilk çözüm noktası olarak görülmesi, birçok ko...
Özel gereksinimli çocuklar ve aileleri acil olarak...
Depremde özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin yaşadıkları neler? Nelere ihtiyaçları var?
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.