Banvit’teki kadın işçiler: İnsanca yaşamak insanca çalışmak için 1 Mayıs’a
Banvit’te çalışan kadın işçiler, iş yerinde baskı yaşıyor, evde çalışmaya devam ediyor, kreş ücretlerinden yakınıyor. Kadınlar bu sorunlarının çözülmesi talebiyle 1 Mayıs’a çağrı yapıyor.

İşçilerin taleplerini daha güçlü bir şekilde dile getireceği işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs için hazırlıklar başladı. İşçiler sendika haklarından, çalışma koşullarına kadar yaşadıkları sorunlara karşı talepleriyle alanda olmaları gerektiğini söylüyor. Manisa’da Banvit’te çalışan kadın işçiler daha iyi koşullarda çalışma hakkı için diğer kadın işçilere çağrıda bulunmaya başladı.

Banvit’teki kadın işçiler özellikle kadın olmaktan kaynaklı evde, işyerinde, sokakta yani her alanda sorun yaşadıklarını, tüm bunlara karşı örgütlü olmayı da zamanla çok daha iyi kavradıklarını belirtiyor.

Banvit’te yıllarca çalışıp kendi haklarını savunduğu için işinden olan bir kadın şunları anlatıyor: “İlk zamanlarda sendikalı olmanın farkını çok anlayamazdım. Hatta korkardım, ‘Öğrendiklerinde ne yaparlar acaba bana?’ diye. Ancak zamanla başka işçilerle bir araya gelip konuştukça anladım ki bu benim en doğal hakkım. Burada yaşadığım sorunu yarın öbür gün başka bir fabrikada yaşabilirim, neden mücadelemi sürdürmeyeyim dedim.”

İŞTE DE EVDE DE ÇALIŞIYORLAR
Üzerlerinde her zaman baskının olduğunu dile getiren bir kadın işçi, “Mesela, bantların hızı normalde 38-40 ile dönüyor ama denetime gelecekleri zaman her şey düzgünmüş gibi ayarlıyorlar. Denetimciler gittiği zaman yine aynı şartlar, o açığı tekrar kapatıp hızlandırıyorlar. Hakaretler zaten diz boyu” diyor. Diğer bir kadın işçi de “Aslında fabrikada makine sistemleri güzel. Eğitim konusuna da önem veriyorlar. Ancak mevzuatlara uysalar da işçinin üzerinde aşırı baskı var’ diyor.

Kadınlar işten çıktığında işleri bitmiyor. Evde devam eden koşuşturmaca iyice yoruyor bedenlerini. Bazen bu yüzden hiç bir araya gelemediklerini, işyerinde yapılamayan sohbetin iş sonrasında da çok zor olduğunu söylüyorlar. Kadınlar ayrıca çocuklarını bırakacakları kreşin pahalılığından da şikayetçi. Bir kadın işçi, “Çocuğumuzu bırakıp rahat ederiz diyoruz ama maaşımızdan kesiliyor kreş ücreti ve çok pahalı. Mesai paraları zaten kesiliyor. Elde avuçta kalanla da yaşama derdindeyiz işte” diyor.

‘HEP BERABER ALANLARA’
Gıda-İş’e üye olan bir kadın işçi de “Hakkımızı aramaya başladığımız an, işten çıkarıyorlar. Gıda-İş’ten korkuyorlar aslında. Biz baskı ile üye olmadık buraya. İşçinin hakkını savunduğu için buradayız ve insanca yaşamak, insanca çalışma koşulları istemenin nesi kötü?” diyor.

Birlik olmaktan başka çarelerinin olmadığını vurgulayan kadınlar, kadın işçilere şu çağrıyı yapıyor: “İnsanca yaşamak, insanca çalışma koşulları istiyoruz. Ücretlerde iyileştirme istiyoruz. Bu 1 Mayıs’ta da hep beraber alanlarda olalım.”

İlgili haberler
1 Mayıs’ta bir aradayız

Kadın işçiler 1 Mayıs'ta neden alanlarda olduğunu anlatıyor. Kıdem tazminatından, kreşe, uzadıkça uz...

Kadınların 1 Mayısı...

Türkiye'nin dört bir tarafından kadınların 1 Mayıs fotoğrafları

Baskıya, ağır çalışma koşullarına karşı örgütlü mü...

Sendikalaştığı için Banvit’ten atılan Şengül Karaağaçlı baskıya, tek bırakılmaya karşı sendikasından...