Bakanlıktan çalışan annelere destek olmayan 'destek'
Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan tarafından “çalışan annelere destek” diye sunulan projede bir asgari ücret bile tutmayan 11 bin 339 lira ile sigortalı bakıcı çalıştırma şartı koşuluyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan sosyal medya hesabından, Avrupa Birliği ile birlikte ortak finanse edilen Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi II’nin (EDU-CARE II) ön başvurularının başladığını açıkladı. Ankara, İstanbul ve İzmir’de uygulanacak olan projede “Çalışan Anne Desteği” adı altında sigortalı çalışan ve sigortalı bakıcı çalıştıran çocuklu kadınlara toplamda 13 milyon 365 bin avro mali destek aktarılacak. Işıkhan sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada projeden 7 bin kişinin faydalanabileceğini ifade ederken projenin broşüründe destekten 3500 kadının yararlanabileceği ifade ediliyor.

AMAÇ KAYITLI İSTİHDAM AMA İSTİHDAM KESİLİNCE DESTEK KESİLİYOR

Projenin “Kadınların iş gücüne katılımını ve çalışan kadınların kayıtlı istihdamını desteklemeyi, çalışan çocuklu kadınların iş-yaşam dengesine katkı sağlamayı ve iş gücü piyasasından dışlanmasını önlemeyi, eğitimli çocuk bakıcılığı konusunda ve bakıcıların sigortalı çalıştırılması için farkındalık yaratmayı ve uzun dönemde kayıtlı kadın istihdamını artırmayı” hedeflediği öne sürülüyor ancak desteğin devam edebilmesinin koşullarından biri de çalışan kadınların işten çıkarılması durumunda İŞKUR üzerinden iş araması ve 2 ay içinde yeni bir sigortalı iş bulması.

VERİLEN DESTEK BİR ASGARİ ÜCRET ETMİYOR

Proje kapsamında 0-24 ay arası çocuğu olup çocuğuna bakması üzerine eğitimli bir bakıcıyı sigortalı olarak işe alan ve kendisi de hizmet akdiyle bir işverene bağlı olarak tam ya da yarı zamanlı çalışan kadınlar Çalışan Anne Desteğinden yararlanabilecek. Aynı zamanda tam zamanlı çalışan kadınlar bakıcı maaş tutarını en az asgari ücret olarak, yarı zamanlı çalışan kadınlar ise asgari ücretin yarısı kadar yatırmak durumunda.

Proje kapsamında tam zamanlı çalışan kadınlara 375 avro yani 11 bin 339 lira, yarı zamanlı çalışan kadınlar için 162,5 avro yani 5 bin 672 lira, bekar ya da özel gereksinimli çocuğu olan yarı zamanlı çalışan kadınlara ise aylık 212,5 avro yani 7418 lira destek verilecek. Verilen destek 17 bin 2 lira olan asgari ücretin altında.

Projenin denetimi ise proje ekibi veya Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından evlere yapılan habersiz ziyaretlerle sağlanacak. Çocuk bakıcısının ve çocuğun 3 kez mazeretsiz evde bulunamaması ise desteğin iptali ile sonuçlanacak. Mali destek çocuk 36 ayı doldurduğunda sona erecek. 

Görsel: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan X sosyal medya hesabından alınmıştır

İlgili haberler
Kadınların emeği güvencesizlik ve esneklik kıskacı...

Ankara’da bir araya geldiğimiz kadınlar ya iş veren tarafından ya da eşleri tarafından güvencesiz ve...

Orta Vadeli Program: güvencesizlik, yoksulluk, eşi...

Yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bu programın aynen devam edeceğini ilan etmişti. Pek...

Esneklik ve kadın emeği

Esnek çalışma sanki bütün kadınların tercihiymiş gibi yansıtılıyor. Oysa güvencesiz ve düşük ücretli...