Antalya Kadın Platformu tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderdi
Antalya Kadın Platformu, PTT önünde yaptığı basın açıklamasında mahpus kadınların ve çocuklarının yaşadığı ihlallere dikkat çekti ve mahpus kadınlara dayanışma kartları gönderdi.

Antalya Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü yaklaşırken bugün, PTT Güllük şubesi önünde basın açıklaması düzenledi ve tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderdi.

Platform adına basın açıklamasını Fatma Kayaoğlu okudu. Mirabel Kardeşler’in 1960 yılında mücadele ettiği karanlığın 2021 yılında kadınların üzerinde farklı şekillerde baskılar kurmaya devam ettiğini söyleyen Kayaoğlu, “Kadınlar ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddetle hayatın her alanında karşılaşmaya devam ediyor. Kadınlara karşı suç işleyenler yargılanmazken kadınlar adaletsiz yargılamalarla karşı karşıya kalıyor. Hapishanelerde tutuklu kadın sayısı artıyor. Kadınlar sırf siyasetle uğraştıkları için bile tutuklamalar yaşarken, devlet şiddeti erkek şiddeti kadar kadınların hayatında baskı kurmaya devam ediyor. Tutuklu kadınlara, LGBTİ+’lara ve çocuklara uygulanan ekonomik ve sosyal hak ihlalleri de artmaya devam ediyor” diye konuştu.

Cezaevleri giriş-çıkışlarında yapılan çıplak aramaların kadınların özerklik haklarını ihlal ederken bir taciz yöntemi olarak kullanılmaya devam ettiğini söyleyen Kayaoğlu, “Çıplak aramaların bir suç olarak kabul edilmesini, çıplak arama yapanların yargılanmasını ve arama süreçlerinin denetlenmesini istiyoruz” dedi.


‘TUTUKLU KADINLARLA YAŞAYAN ÇOCUKLAR MAHKÛM MUAMELESİ GÖRÜYOR’

Tutuklu kadınlarla beraber yaşamak zorunda kalan çocukların da adaletsiz yargılama ve tutukluk sürecinden etkilenerek birer mahkûm muamelesi gördüklerini belirten Kayaoğlu, “Normal koşullarda almaları gereken eğitime erişemeyen çocuklar, sağlık hizmetlerine ulaşma konusunda da aynı problemi yaşıyorlar. Beden ve ruh sağlıkları görmezden geliniyor” diye konuştu.

LGBTİ+’ların cinsiyet ve cinsel yönelimleri sebebiyle tutuklama sürecinde haksızlık yaşadıklarını söyleyen Kayaoğlu, “LGBTİ+’ların talep ettikleri cezaevine gitmeleri, sağlık hizmetlerine ve sosyal haklara erişimi sağlanmalıdır” dedi.

‘ADİL YARGILAMA VE TUTUKLULUK SÜRECİ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM’

Adil yargılama ve tutukluluk süreci için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Kayaoğlu, Antalyalı kadınları 25 Kasım’da seslerini bir ağızdan duyurmak için buluşmaya çağırdı: “Hayatın her alanında bizi baskılayan ve sömüren uygulamalara ve yasalara karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz! Taleplerimizi bir kez daha hep bir ağızdan haykırmak için 25 Kasım Perşembe günü 19.00’da Kapalıyol Halk Bankası önünde toplanıyoruz.”

Basın açıklaması bittikten sonra tutuklu kadınlara dayanışma kartları gönderildi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Pandemi sürecinde mahpus kadınlar

Cezaevinde olan mahpus kadınlar ve çocukları koronavirüs ile birlikte neler yaşadı. Ceza İnfaz Siste...

Dr. Ayşe Uğurlu: Kadın mahpuslar tacize maruz kalı...

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu kadın mahpusların çıplak aramaya ve cinsel tacize maruz kal...

Cezaevlerinde önlem alınmıyor, hak ihlallerinin ar...

Ceza İnfaz Sistemleri Sivil Toplum Derneğinden Mine Akarsu pandemi sürecinde mahpus kadınların ve ço...