Ankara’ya yürümek isteyen Mata işçilerine polis müdahale etti
Ek zam ve ağır çalışma koşullarına karşı 27 gündür direne Mata işçileri seslerini duyurmak için Ankara'ya yürüme kararı aldı. Polis işçilerin önüne barikat kurdu, yürümesine izin vermiyor.

Ek zam ve ağır çalışma koşullarına karşı 27 gündür direnen Mata Otomotiv işçileri, seslerini duyurmak için Ankara'ya yürüme kararı aldı. Yürüyüşün başlangıç noktası olan İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi önünde bir araya gelen işçilerin karşısına yüzlerce polis ekibi ve çevik kuvvet ile TOMA yığıldı. Barikatı aşmak isteyen işçilere, çevik kuvvet gazlı müdahalede bulundu.

Karşılarına çok sayıda çevik kuvvet dikilmesine tepki gösteren Mata işçileri, "İşçilere değil, patronlara barikat" sloganı attı.

‘KENDİ GÜCÜMÜZ KENDİ BİRLİĞİMİZ VAR’

2 yıldır Mata Otomotiv’de çalışan Yeliz Aydın ek zam talep ettikleri için 650 işçinin işten atıldığını seslerini duyurabilmek için Ankara’ya yürüyüş başlattıklarını söyledi. Aydın, “Bütün işçilerden destek istiyoruz. Buraya bu kadar polisin geleceğini beklemiyordum, ‘Ankara’ya yürüyüş başlatıyoruz’ dememiz yetmiş demek ki. Katil değiliz, hırsız değiliz, kimsenin canına malına da kastetmedik. Tek isteğimiz hakkımız olanı almak ve insanca şartlarda yaşayabilmek” dedi. “Bu kadar işçiye bu kadar polis çok fazla” diyen Aydın, “Tüm bunlara karşı kendi gücümüz kendi birliğimiz var” diye konuştu.

‘YILLARDIR ÇALIŞAN ÜRETEN BİZİZ ZENGİNLEŞEN ONLAR YOKSULLAŞAN BİZİZ’

9 yıllık Mata Otomotiv işçisi Sakine ise taleplerinin insani talepler olduğunu söyleyerek, “Ankara’ya yürümemizin en büyük nedeni sesimizi duyurmak, burada 650 işçi işten çıkarıldı burada büyük bir kıyım yapıldı, bunun ülkenin gündemine oturması lazım” dedi. İşçilerden direnişlerine destek beklediğini söyleyen Sakine, “Bu sistemin artık değişmesi gerekiyor, yıllardır çalışan üreten biziz zenginleşen onlar yoksullaşan biziz. Bunun artık son bulması gerekiyor, bunu yapacak olan biziz, emekçileriz. Bu sisteme artık ses çıkarmamız lazım ‘Yeter’ dememiz lazım. 3 vardiya sisteminde çok zor koşullarda çalışıyoruz. Talep ettiklerimiz patronlar için çok büyük bir şey değil. Patronlar için asıl büyük risk bizim bilinçlenmemiz örgütlenmemiz. Yan yana gelmeli sesimizi büyütmeliyiz birleşerek kazanacağız” ifadelerini kullandı.

‘BURADA AKCİĞERİNDE LEKE OLAN, KAN TÜKÜREN İNSANLAR VAR’

Yaklaşık iki yıldır Mata’da çalışan ve bu süreçte astım hastası olduğunu anlatan Nursaç, direnişlerinin öncelikli sebebinin sağlık olduğunu dile getirdi. Günlerdir direniş alanında olduklarını hiçbir zaman bu kadar polis görmediğini söyleyen Nursaç, “Bu kadar mı korkuyorlar bizden? Mata’da mevcut yönetimin de değişmesini istiyorum. Her şeye göz yumuyorlar bir kadın olarak tacize uğradığımda dikkate alınmadım. Paradan önce gelmesi gereken konular bunlar. 46. madde ile işten atıldık bunun ne kadar ağır bir madde olduğunu herkes biliyor. Kanıtlasınlar benim hırsızlık yaptığımı ya da tacizde bulunduğumu neye dayanarak beni 46. maddeyle çıkarıyorlar?” diye sordu. Basına da seslenen Nursaç, “NTV’yi Fox’u arıyoruz neden gelmiyorlar? Neden telefonlarımızı bir kere açtıktan sonra daha da açmıyorlar? Bu kadar mı vicdansızsınız? Burada akciğerinde leke olan, kan tüküren insanlar var” dedi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
‘Mata işçileri, direnişinizden öğreniyoruz’

'Mata işçilerinin kazanımı bizlere de yol gösterecek, bizlere de öğretecektir. Bu sebeple Key Teknik...

Mata direnişinde 8 Mart rüzgârı

Ek zam talebi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için direnen Mata işçiler dün Emek Partisinin...

MATA işçileri direnişlerini sürdürüyor: İnsanca mu...

Yıllık cirosu 650 milyon dolara çıkan Mata fabrikasının işçileri insanca yaşamak ve insanca koşullar...