Ankara Kadın Platformu: Ölüm, işkence, şiddet tehdidine karşı mücadeleyi büyüteceğiz
Ankara Kadın Platformu, Aysel Tuğluk'un serbest bırakılmamasına ve Garibe Gezer'in ölümüne dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ankara Kadın Platformu Aysel Tuğluk ve Garibe Gezer’e ilişkin basın açıklamasında bulundu. Açıklamada konuşan Semra Demir, “Biz kadınlara dayatılan ölüm, işkence ve erkek-devlet şiddetine karşı birbirimizi yaşatacağız, birlikte mücadelemizi büyüteceğiz. Kazanımlarımızı birlikte omuzladık, saldırılarınıza karşı da birlikte güçlüyüz” dedi.

Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan açıklamada Demir, “Kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınlar erkek egemen iktidarın hedefi oluyor. Bugün yüzlerce kadın bu mücadeleyi yürüttüğü için şafak operasyonları ile gözaltına alınıyor. Gizli tanıkların sahte beyanlarıyla onlarca kadın yoldaşımız cezaevlerinde rehin tutuluyor. Kadın mücadelesine yönelik saldırılar dışarda olduğu gibi cezaevlerinde de derinleşerek devam ediyor. Sağlık hakkına kısıtlı erişim pandemi ile birlikte adeta bir işkence biçimine dönüşmüştür. Kadın tutsaklar cezaevlerinde her türlü hak ihlali ile karşı karşıya kalıyor. Kadın tutsaklara cinsel şiddet dâhil olmak üzere her türlü psikolojik ve fiziksel şiddet uygulanıyor” diye konuştu

Yargının erkek-devlet şiddeti ve işkence biçimi olarak işlemesine müsaade etmeyeceklerini söyleyen Demir, “Başta çıplak arama olmak üzere kadınlara yönelik cinsel işkencelerin ve tehdidin sistematikleştiği, gözaltı ve tutuklamaların cinsel işkence imkânı sağlama aracına dönüştüğü koşullarda, biz kadınlar sadece evlerde, sokaklarda, meydanlarda değil, hapishanelerde de birbirimizi bırakmıyoruz” dedi.

‘TUĞLUK’UN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMI SUÇTUR’

Aysel Tuğluk’un, mücadele hayatı boyunca kadınların kazanımları için uğraştığını belirten Demir, “Aysel arkadaşımız bugün çok ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıyadır. Nitekim Aysel Tuğluk'un sağlık sorununa dair İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonunun yaptığı açıklamada, Aysel Tuğluk’un hafızasına vuran hastalığının olduğu, hayatını sürdürmek için ikinci kişilerin yardımına ihtiyaç duyduğu açık biçimde ifade edilmiştir. Ancak Adli Tıp Kurumu birçok hasta tutsağın dosyasında olduğu gibi Aysel Tuğluk hakkında da politik bir kararla Tuğluk’un cezaevinde kalabileceğini belirtmiştir. Aysel Tuğluk’un hafıza kaybı yaşamasını tetikleyen, annesi Hatun Tuğluk’un cenazesinde yaşanan ırkçı ve kadın düşmanı saldırıyı asla unutmuyoruz. Aysel Tuğluk’un tutukluluğunun devamı rehineliktir, suçtur” dedi.

‘İNTİHAR DEĞİL CİNAYET’

Demir, “9 Aralık’ta bir başka kadın arkadaşımızın da kaldığı cezaevinde devlet tarafından katledildiği haberini aldık. Garibe Gezer için yasta değil isyandayız, öfkemiz büyük. Soruyoruz: Bir kadın tek başına bir hücrede nasıl ölü bulunabiliyor? Sorumluları kim? Nasıl oluyor da bugün otopsisi apar topar, avukatlar bile beklenmeden bitirilebiliyor? Onu cinsel işkenceye maruz bırakan ve ölümüne sebep olanların, devletin bizzat ortak olduğu bu cinayetin ve gerçeklerin peşini asla bırakmıyoruz. Yaşadığı cinsel şiddet ve tecride karşı mücadele eden Garibe Gezer’in sesini hep beraber yükseltiyoruz. Yine KHK'lı sağlık çalışanı ve SES üyesi Fatma Demirel, 48 yaşında Yaşadığı KHK zulmüne daha fazla direnemedi ve birçok KHK’lı gibi geride bıraktığı ‘Azaltamadığım acılar, İyileştiremediğim yaralar gördüm’ sözleriyle hayatına son verdi. Bu bir intihar değil cinayettir, sorumlusu iktidardır. Biz kadınlara dayatılan ölüm, işkence ve erkek-devlet şiddetine karşı birbirimizi yaşatacağız, birlikte mücadelemizi büyüteceğiz. Sesimiz Kandıra’dan yankılansın. Kazanımlarımızı birlikte omuzladık, saldırılarınıza karşı da birlikte güçlüyüz” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Ne Var Ne Yok? | 9 Aralık 2021

“Kadınlar haklarını kullanmaya Ak Parti ile başlamışlardır” açıklamasından Pantene Altın Kelebek Ödü...

Kocaelili kadınlar: Bakanlık, savcılık ve cezaevi...

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi Garibe Gezer'in ölümüne dair açık...

Aysel Tuğluk'un avukatı Çelebi: Cezaevinde kalamaz...

Avukat Serdar Çelebi, Aysel Tuğluk'un hastalığının cezaevinde ağırlaştığını söyleyip "Muhakkak dışar...