Anayasa Mahkemesi müftülere ne diyecek?
Müftülere nikah yetkisi veren yasayı CHP, Anayasa Mahkemesine taşıdı. CHP’li Şenal Sarıhan kadınların taleplerini AYM’ye taşıdıklarını, AYM’nin de hukuka uygun karar vermesini beklediklerini söyledi.

Kadınların tüm tepki ve uyarıları rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İsteseniz de istemeseniz de...” diyerek kadınları tehdit ettiği müftülüklere nikah yetkisi verilmesini kapsayan yasa maddesi 2 Kasım 2017’de Meclis Genel Kurulunda kabul edildi ve 2 Aralık’ta da uygulanmaya başlandı. CHP ise Meclisteki itirazlarını ve kadın örgütlerinin tepki ve taleplerini 28 Aralık’ta Anayasa Mahkemesine taşıdı.

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan kadın ve çocuklar, özellikle de kız çocuklarının geleceği için Anayasa Mahkemesine gittiklerini vurgulayarak müftülüklere nikah yetkisi veren yasanın anayasanın laiklik ilkesine ve anayasa uygun olarak düzenlenmiş başta Medeni Kanun olmak üzere bir çok yasaya ve sözleşmeye aykırı olduğuna dikkat çekti.

YASA HUKUKA UYGUN DEĞİL
“Bu yasanın hukuka uygun olduğunu söylemek mümkün değil” diyen Şenal Sarıhan yasayı Anayasa Mahkemesine taşıma nedenlerini şöyle anlattı: “Türkiye’de bir temel problem var; Erken yaşta evlilikler. Ve bu evlilikler en fazla imam nikahı gibi din görevlileri yolluyla gerçekleştiriliyor. Yeni yasanın da bu problemi daha üst bir noktaya taşıyacağı kaygısındayız. Bu kaygıyla da yasaya karşı çıkıyoruz. Evlilik birliğinin yasa önünde yapılamamasının yarattığı sonuçlar var. Olumsuz sonuçlardan özellikle de kadınlar ve çocuklar çok fazla etkileniyor. Kadın örgütleri yıllarca evlilik birliğinin yasa önünde gerçekleşmesi için mücadele etti. Evlilikle birlikte ortaya çıkan emeğin eşit paylaşılması konusunda çok mücadele edildi. Bu yasayla evliliğe yeni bir işlem getirilmiş gibi bir uygulama yapıldı, altyapısının da olmamasının yarattığı sorunlar var. Bu sorunlar mutlaka Anayasa Mahkemesinin dikkatinde olacaktır. Hukukun emirlerine uygun, adil bir uygulamanın gereğine uygun bir düzenleme konusunda bir karar çıkacağını umuyoruz.”

AYM’YE TAŞIDIĞIMIZ KADINLARIN TEPKİLERİ
Yasaya ilişkin gündeme getirdikleri eleştirilerin kadın örgütlerinin eleştirileri ve talepleri olduğuna dikkat çeken Sarıhan, İçişleri Komisyonunda da Meclis Genel Kurulunda da bu tepkileri dile getirdiklerini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadınların tepkileri üzerine söylediği “İsteseniz de istemeseniz de bu yasa geçecek” sözlerine de tepki gösteren Sarıhan, “Bu hukuk tanımazlıktır. Kendisi hukuken Cunhurbaşkanı sıfatı taşıyan birinin böyle bir cümleyi kullanmaması gerekir. Ama bir parti başkanı olarak, cumhurbaşkanı olarak bu ifadeleri kullanıyor. Bir parti başkanının arası hukuklar, adaletle iyi olmazsa toplumun da kendisiyle arası iyi olmaz” diye konuştu.

Erdoğan’ın bu sözlerinin ve tutumunun AYM kararını etkilememesi gerektiğini vurgulayan Sarıhan, “Aksi yönde, hukuka uygun olmayan bir karar çıkarsa bu durumdan kuşku duyarız. Ama Anayasa Mahkemesinin anayasaya, hukuka uygun bir karar vereceğini temenni ediyoruz” dedi.

İlgili haberler
Müftülere resmi nikâh yetkisi... Bu daha başlangıç...

Müftülüklere resmi nikâh yetkisi medeni haklar açısından yapılacak bütüncül değişikliklerin önemli b...

5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...

Medeni hukukta kara delik: Müftülere nikah yetkisi

Müftülere nikah yetkisi ile “inancın ve kişisel teamüllerin ortak hukukun üstüne geçebileceğini” söy...

Kadınların itiraz ettiği yasaya KADEM ve Ensar Vak...

Kadınların tepkisine neden olan müftülere resmi nikah verilmesini kapsayan yasa tasarısına KADEM ve...

Müftülükle resmi nikah yetkisi Meclisten geçti, Ge...

Kadınların ve muhalafet partilerinin tüm tepkilerine rağmen Meclis Genel Kuruluna getirilen müftüler...

Erdoğan istedi müftülere nikah yetkisi verildi!

Kadınların tepki gösterip geri çekilmesini istediği müftülere nikah yetkisini de içeren Nüfus Hizmet...