Adana’da kadınlardan Aysel Tuğluk için tahliye çağrısı
Avukat Sevil Aracı’dan ATK raporu yorumu: ‘Hapishanede kalmasının Tuğluk’un sağlığı açısından ne kadar tehlikeli olduğunu görmezden gelerek yanlı bir rapor hazırlanmıştır.’

Adana Kadın Platformu, demans hastalığı bulunmasına rağmen cezaevinde tutulan Aysel Tuğluk ile dayanışma göstermek için Adana PTT Adalet Şubesi önünde bir araya gelerek Tuğluk’a kart gönderdi. Cezaevinde hayatını idame ettiremeyeceğine dair bilimsel raporlara rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu ile cezaevinde tutulan Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpusların tahliyesini istedi.

Tuğluk’un cezaevinde kalmasının sağlık durumuna etkisi ve mahkemenin istediği duruşmalarda ifadesini verip veremeyeceğine dair istenen rapor yerine ATK’nın, mahkemeye Tuğluk’un olay tarihindeki durumunu değerlendiren bir rapor göndermesine tepki gösteren kadınlar, açıklama yaparak postaneden dayanılma amacı ile Tuğluk’a kart gönderdi. Açıklamada Platform adına konuşan Avukat Sevil Aracı, “Hapishanede kalmasının Aysel Tuğluk’un sağlığı açısından ne kadar tehlikeli olduğunu ve yaşamını nasıl riske attığını görmezden gelerek yanlı bir rapor hazırlamıştır” dedi.

‘BİLİME AYKIRI RAPORLARDAN BİRİ DE TUĞLUK İÇİN HAZIRLANDI’

Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yapılan ırkçı saldırılara ve gayri insani davranışlara tanıklık etmesinin hafızasında hasarlar bıraktığını ifade eden Aracı, Tedavisini ve muayene sürecini aylarca sürdürdüğü Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurulu’nca cezaevinde kalamayacağına dair oybirliğiyle hazırlanan rapora rağmen etik, vicdan, bilim ve hukuka aykırı raporlarla gündeme gelen İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından tam tersi bir rapor hazırlanmıştır. Politik mahpusların ağır ve ölümcül hastalıklarına rağmen mütemadiyen ‘cezaevinde kalabilir’ şeklindeki tıp bilimine aykırı raporlardan biri de Tuğluk için hazırlanmış ve demans hastalığı inkâr edilmiştir” dedi.

‘AYSEL TUĞLUK VE TÜM HASTA MAHPUSLAR TAHLİYE EDİLSİN’

Tuğluk için yapılan çağrılara rağmen iktidarın sessizliği uzadıkça Tuğluk için zamanın azaldığını ifade eden Aracı, “İnsan hakları mücadele tarihimiz gösteriyor ki, hapishanelerdeki her türlü sorun dışarının desteği olduğunda çok daha kalıcı ve çabuk çözülüyor. Biz ne kadar kalabalık ses çıkarırsak duvarların ötesine ulaşma şansımız artıyor. İnsanlık onurunun ayaklar altına alındığı bu günlerde yine, başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm hasta mahpusların tahliye edilmeleri ve tedaviye ulaşmaları için sesimizi birlikte yükseltmeye ihtiyacımız var. Ona yaşatılan bu hukuksuz süreçte imzası olan tüm yetkilileri bir kez daha hukuk ve bilime uygun davranmaya çağırıyor; Tuğluk’un tedavisi için gerekli koşulların sağlanması ve tedavisini sürdürebilmesi için bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerektiğini hatırlatıyor, dayanışma çağrımızı yineliyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Aysel Tuğluk’un avukatlarından açıklama: ATK kendi...

Aysel Tuğluk’un avukatları: Mahkemenin ara kararında istenen ve ATK’nin değerlendirme konusu yapması...

İzmir'de ‘Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlü...

İzmir’de, cezaevinde tutulan HDP Eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutuklula...

ATK Aysel Tuğluk raporunu sundu, cezaevinde kalıp...

Hasta tutuklu Aysel Tuğluk için Adli Tıp Kurumunun hazırladığı rapor sunuldu. Raporda, hafif bilişse...