Adana’da kadınlar sokakta: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz
‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ diyen Adanalı kadınlar sokağa çıkarak ‘Söz konusu olan hayatımız’ dedi.

Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile İnönü Parkı’nda bir araya gelen kadınlar “Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” diyerek İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi. HDP İzmir İl Binası’nda katledilen Deniz Poyraz’ı da anan kadınlar kadın cinayetlerine tepki gösterdi.

‘CUMHURBAŞKANI KARARI İLE ÇIKILAMAZ’

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için hayati önemde olduğuna dair metinler okuyarak “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dediler. Basın metnini okuyan Buket Altınok, kararın hukuksuz ve geçersiz olduğunu belirterek “Meclis’te oybirliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden tek kişilik Cumhurbaşkanı Kararı ile çıkılamaz! Meclis’in iradesi tek kişiye devredilemez! Temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler böyle yok edilemez” dedi.


‘MÜLTECİ KADINLARIN GÜVENCESİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ’

17 kadın İstanbul Sözleşmesi’nin içeriğine dair bilgiler verdikleri metinler okuyarak LGBTİ’ler, mülteci kadınlar, anadillerini kullanan kadınlar için iş yerlerinde, kampüslerde kadınlara yönelik saldırıların önlenmesi, çocukların korunması için “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diye haykırdılar. Bölgesel savaşlar, ekonomik çöküş gibi faktörlerin göçü giderek daha zorunlu hale getirdiğini dile getiren Seda Yüce, “İstanbul Sözleşmesi, hangi hukuki statüde olursa olsun, hatta kimliksiz dahi olsalar tüm göçmenlerin şiddete karşı korunmasını garanti ediyor. Doğduğu yerde yaşadığı yoksulluk, savaş ve şiddet nedeniyle göçe zorlananların şiddete karşı korunmasının güvencesi İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” dedi.

‘DANIŞTAY’A AÇILAN DAVALAR NEREDE?’

Avukat Songül Yıldız, okuduğu metinde Danıştay’a açılan yürütmeyi durdurma davalarını sorarak “Bugüne değin Danıştay’dan bir tek ses çıkmadı. Soruyoruz, dava dilekçelerimize ne oldu? Adaleti sağlaması gereken kurumlar neden işlemiyor?” dedi.

Avukat Sevil Aracı, “1 Temmuz’dan sonra da sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, erkek adalet değil, gerçek adaletin uygulandığı, demokratik bir hukuk devletinde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek hakkımız! Söz konusu olan hayatımız!” diyerek 1 Temmuz’da Adana’da gerçekleştirilecek eyleme çağrı yaptı.

Fotoğraflar: Volkan Pekal

İlgili haberler
Balıkesir Kadın Platformu: Maltepe’deki kadınlara...

Balıkesir Kadın Platformu İstanbul’a gidemeyen kadınlarla eş zamanlı olarak İstanbul Sözleşmesi’nden...

Maltepe: Tek bir hakkımızdan bile vazgeçmiyoruz!

Maltepe’de mitingde buluşan kadınlar okudukları basın metniyle haklarından, hayatlarından ve İstanbu...

Kadınlar Maltepe’den seslendi: Sözleşmeden değil ö...

Türkiye’nin pek çok yerinden kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek İstanbul Mal...