8 Mart’a katılan belediye işçisi kadınlara mobbing
Mersin’de Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle Akdeniz Belediyesi çalışanı 3 kadına görev tanımları dışında olan ‘Sokakları süpürme’ işi dayatıldı.

Mersin’de Feminist Gece Yürüyüşü etkinliğine katılan Akdeniz Belediyesi çalışanı 3 kadına görev tanımları dışında olan ‘Sokakları süpürme’ işine sürüldü. Yıllardır belediyede çalıştıklarını ancak ilk kez böyle bir olayla karşılaştıklarını belirten kadınlar, bu görev değişikliğinin 8 Mart sonrasına denk gelmesinin tesadüf olmadığını söyledi.

Kadindanhaber.com’dan Fatoş Sarıkaya’nın haberine göre, Akdeniz Belediyesi’nde evde bakım ve temizlik görevlisi, peyzaj müdürü, çocuk ve gelişim uzmanı görevlerini yapan üç kadın, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılarak sosyal medyada paylaşım yaptı. Paylaşımdan günler sonra kendilerine iş tanımları dışında olan sokakları süpürme görevi verildi.

BELEDİYE ŞİRKETİ MÜDÜRÜ ‘DOĞURURKEN BANA MI SORDUN’ DEDİ

Çocuk gelişim uzmanı olan Fatma Kılıç, 7 aylık bebeği olduğunu ve süpürgeye çıkmayı kabul etmeyeceğini söyleyince belediye şirketi müdürü tarafından “Belediyeye mi sordun doğururken? Evinde otur, çocuğuna bak o halde” sözlerine maruz kaldı. Fatma Kılıç olayı şöyle anlattı: “8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü etkinliğine denk geldim ve 10 dakika gibi kısa bir sürede etkinliğe dahil oldum. İki gün sonra da süpürgeye çıkarıldığıma dair yazı geldi. Belediye şirket müdürüne 7 aylık bir bebeğim var istesem de sabah 6’da o işi yapmak için sokakta olamam dediğimde ‘Doğurmasaydın, belediyeye mi sordun doğururken? Evinde otur, çocuğuna bak’ şeklinde çıkıştı” dedi.

KADINLARA ‘SOSYAL MEDYA KULLANIYOR MUSUNUZ’ SORUSU İDDİASI

AKP’li Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ali Turna’nın, kadın çalışanlara “Sosyal medya kullanıyor musunuz? 8 Mart etkinliklerine katıldınız mı?” şeklinde sorular sorduğu da iddialar arasında.

Evde bakım ve temizlik görevlisi Berivan Akın, kendilerine bu dayatmalara karşı hiçbir açıklama ve gerekçe sunulmadığını ifade etti: “Feminist Gece Yürüyüşü çağrı afişlerini ve etkinlik görsellerini sosyal medyada paylaştım. 2 gün sonra da yazı geldi ve gerekçeye dair bize hiçbir açıklama yapılmadı. Belediye Başkanı Mustafa Gültak ile görüşmek istediğimizde sekreteri ‘Belli bir hiyerarşi var’ diyerek bizi görüştürmedi. Gerekli ve geçerli herhangi bir açıklama yapmaktan kaçınıyorlar. Sebebinin 8 Mart yürüyüşüne katılmak olduğunu biliyorum çünkü birkaç gün sonra Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ali Turna’nın kadın çalışanlara ‘Sosyal medya kullanıyor musunuz, 8 Mart etkinliğine katıldınız mı?’ şeklinde sorular sorduğunu öğrendim. Bu sorulardan bile süpürge işinin dayatılma gerekçesini anlamak mümkün.”

SİSTEMATİK MOBBİNG 8 MART’I ES GEÇMEDİ

Akdeniz Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde peyzaj teknikeri olan Şükran Tamir, 2018’de haksız gerekçelerle işten çıkarıldığını ancak hukuki süreci başlatıp, davayı kazanarak işe döndüğünü ve o zamandan bu yana mobbinge maruz kaldığını söyledi. Peyzaj teknikeri olmasına rağmen branşı dışında birçok işte çalıştırıldığını belirten Şükran Tamir, “Kayyum döneminden bu yana bizlere çok ciddi bir mobbing uygulanıyor. Hem müdürlükler hem de personeller tarafından baskı görüyoruz. Son olarak da Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıktan 2 gün sonra süpürgeye çıkarıldığımı öğrendim. Etkinlikten 2 gün sonra bize bu muameleyi göstermeleri oldukça manidar. Kesinlikle kasıtlı olduğunu ve yürüyüşe katıldığımız için bu şekilde bizi cezalandırmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Çünkü ortada başka herhangi bir sebep yok” şeklinde konuştu.

KADINLAR HAKLARINI ARAMAKTAN VAZGEÇMEYECEK

“Akdeniz Belediyesi, kadınlar gününü kutlamak için birçok etkinlikler, çalışmalar yaptı. Kadınlara sepetler hazırlandı, hediyeler gönderildi. Ama bize izinli ve legal olan 8 Mart Kadınlar Günü yürüyüşüne katıldığımız için bu dayatılıyor. Kadınlar gününü kutlayıp, kadına şiddeti lanetleyenler bize sırf kadın yürüyüşüne katıldığımız için bu şekilde şiddet uyguluyorlar. Bu dayatmayı asla kabul etmeyeceğiz” diyen kadınlar; hukuki süreci başlatıp, haklarını arayacaklarını ifade ettiler.


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Mersin Şubesi, AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ve ekibi tarafından üyelerinin mobbinge maruz bırakılması ve sürgüne gönderilmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirerek işçi kadınların yaşadıklarına tepki gösterdi.

‘AKP’Lİ MUSTAFA GÜLTAK’ GELDİĞİ GÜNDEN BERİ İŞÇİYLE UĞRAŞIYOR’
Öte yandan Genel-İş Mersin Şubesi, Akdeniz Belediyesi Başkanlığı'na AKP’li M. Mustafa Gültak’ın geldiği günden beri işçiyle uğraştığını ve işçilere mobbing uyguladığını söyleyerek üyelerinin işten çıkarılmasına ilişkin de bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, üyelerine mobbing uygulanarak sendikalarından istifa ettirmeye çalışıldığını belirtti: “Sendika işyeri temsilcilerimiz ve üyelerimiz Ramazan Taman ve Ramazan Kaya arkadaşlarımız makam şoförü olmalarına rağmen mobbing uygulanarak çöp kamyonu arkasına verilerek işten çıkarılmalarına neden olmuşlardır. AKP’li Akdeniz Blediye Baskanı M. Mustafa Gültak’ın kendisini yargı ve yasa yerine koyarak bu tür uygulamalardan derhal geri dönmeye ve eşitlikçi, demokratik bir şekilde ayrım yapmadan sürgüne gönderilen işçiileri bir an evvel işyerlerine geri getirilmesini istiyoruz.”

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Mersin Ekmek ve Gül’den 8 Mart söyleşisi: Pandemi...

Mersin Ekmek ve Gül, 8 Mart öncesi online buluşmada kadınlarla bir araya gelerek pandemide kadınları...

Haklarında para cezası kesilen Mersinli kadınlar i...

İstanbul Sözleşmesi ve Pınar Gültekin eylemlerine katıldıkları için haklarında idari para cezası uyg...

Haklarında para cezası kesilen Mersinli kadınlar:...

5 ve 18 Ağustos’ta ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz eylemine katılan Mersin Kadın Platformu ü...