8 Mart 2023 | Ege illerinde öfke, isyan, dayanışma
Kadınlar Aydın, Balıkesir ve ilçeleri, Muğla ve ilçeleri ile pek çok ilde sokaktaydı.
AYDIN-DİDİM


Didim Kadın Platformu çağrısıyla Ziraat Bankası önünde bir araya gelen kadınlar adına basın açıklamasını Elbistan’dan Didim’e gelen Eğitim Sen üyesi depremzede öğretmen Elif Kurt okudu. Basın açıklaması öncesinde depremde hayatını kaybeden kadınlar için saygı duruşunda bulundu.

Kurt, “Yaşanan deprem ile birlikte derinleşen eşitsizliklere eşlik eden yoksulluk toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle de birleşince önümüzde ki sürecin kadınlar açısından yaşamın her alanında güvencesizliği, bakım yükünü, şiddeti arttıracağı aşikar. Bu süreç önümüze daha fazla örgütlenme, daha fazla mücadele etme ve daha fazla dayanışma sorumluluğunu bizlere yüklüyor. Biz kadınlar, öfkemizle isyanımızla kadın dayanışmasını örüyor yaşamı yeniden kuruyoruz” dedi.


İZMİR’DE 8 MART’TA KADINLAR SOKAKTA
İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Depremin ve siyasi iktidarın yarattığı enkazı birleşik mücadelemizle biz kaldıracağız” dedi


BALIKESİR MERKEZ



Balıkesir Kadın Platformu çağrısıyla Salih Tozan Kültür Merkezi önünde toplanarak Alihikmetpaşa Meydanı’na yürüyen kadınlar sessiz bir yürüyüş yaptı. Kadınlar yürüyüş sonrası açıklama yaptı.

BALIKESİR-BANDIRMA

İDO İskelesi buluşan Bandırma Emekçi KAdın Platformu üyesi kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

BALIKESİR-BURHANİYE
BALIKESİR-AYVALIK


Ayvalık Kadın İnsiyatifi çağrısıyla buluşan kadınlar 18.00'de Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.


MANİSA


Manisa’da kadınlar Manisa Kadın Platformunun çağrısıyla Manolya Meydanı’nda buluştu. Platform adına basın açıklamasını okuyan Fatma Ayhan, “Enkaza dönen kentlerden sağ kurtulabilen, yakınlarını kaybetmenin ağır travmasını yaşayan kadınlar bir taraftan da güvenlik endişesini yaşıyor. Kadınlar göçe, yoksulluğa, salgın hastalıklara ve şiddet riskine karşı en savunmasız toplumsal kesimi oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Ayhan, “Kadını güçsüzleştiren ve erkek şiddetine karşı savunmasız bırakmayı amaçlayan bu baskıcı ve çürümüş AKP-MHP iktidar bloğuna karşı kadın mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz” diyerek, mücadele çağrısı yaptı. 


MUĞLA MERKEZ


Muğla’da kadınlar Menteşe Kadın Platformu çağrısı ile ‘Acımız da büyük isyanımız da! Hesap vereceksiniz!’ diyerek bir araya geldi. Akyol Parkı’ndan yürüyüşe başlayan kadınlar, Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Nuran Aldan, “Biz kadınlar 20 yıllık AKP iktidarının karanlığında en zor zamanlarda meydanlarda yan yanaydık. Barikatlarda korku duvarlarını yıllar önce yıktık. Deprem bölgesindeki kadınlarla, yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmış bölge halkı ve depremden etkilenen tüm göçmen kadınlarla, LGBTİ+’larla dayanışma ağlarımızı öreceğiz, tarikat, cemaat düzeninizi başınıza yıkacağız! Rant, kâr hırsı ve ihmalle depremi felakete dönüştüren siyasi iktidara sesleniyoruz! Katliamı bize kader diye sunamaz, bu enkazın siyasi sorumluluğunu öyle helallik isteyerek üzerinden atamazsınız. Toplumsal dayanışmayı baskı ile durduramazsınız. Hesap vereceksiniz” dedi.

MUĞLA-BODRUM


Muğla Bodrum’da ise kadınlar, Bodrum Kadın Platformu çağrısıyla Turgutreis’te bulunan Sabancı Parkı’nda toplanarak yürüyüş düzenledi. Sık sık “Bu enkazı kadınlar kaldıracak”, “Öfkeliyiz, yastayız, buradayız” sloganları atarak yürüyen kadınlara çevredekiler de destek verdi. Depremde yaşamını yitirenlerinde anıldığı açıklamada kadınlar mumlar yaktı. Platform adına açıklamayı okuyan Feyza Taner, “Yarattığınız yıkım sadece bugünün değil 21 yılın yıkımıdır. Kadın ve LGBTİ+ düşmanlığınızı, adaletsizliğinizi, yalanlarınızı, nefret söylemlerinizi ve bunun sonuçlarını çok iyi biliyoruz. Tacizin, istismarın merkezi haline gelen çürümüş tarikatlarda çocukların geleceğini çaldığınızı da hiç unutmadık. Kadınlara, LGBTİ+lara, çocuklara uyguladığınız şiddet ve ayrımcılığın hesabını vereceksiniz. Öfkemizle, yasımızla, acımızla ve direnişimizle yakanızdayız. Kadınlar yapılanları unutmayacak. Bugün olduğu gibi yan yana olmaya, dayanışmaya ve direnmeye devam edeceğiz” dedi.

MUĞLA-KÖYCEĞİZ/ORTACA


Muğla Köyceğiz ve Ortaca’da da kadınlar 8 Mart’ta alana çıktı. Açıklamalarda, “Depremde kaybettiklerimizi unutmamak. Acılarımızı paylaşmak, dayanışmayı büyütmek için bir araya geldik” denildi.

Köyceğiz’de basın açıklamasını okuyan Dilay Sezer, “8 Mart’ta emeğin hak ettiği değeri alması için mücadele ediyoruz. Bu düzeni değiştirmek için birleşmeliyiz” dedi.

Ortaca Tayfa Restoran önünde toplanan kadınlar, Atatürk Meydanı’na kadar sloganlarla yürüdü. Depremler hayatlarını kaybedenler anısına mum yakılan kadınlar, el ele vererek çember oluşturdu. Ortaca Kadın Platformu adına açıklamayı Döndü Taka Çınar yaptı.

‘YAŞAMI KIZKARDEŞLİK KÖPRÜSÜYLE YENİDEN KURACAĞIZ’

Çınar, “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Hem deprem bölgesinde hem de bulunduğumuz kentlerde hak ettiğimiz insanca, eşit, özgür bir yaşamı kız kardeşlik köprüsüyle yeniden kuracağız. Bizleri bu sosyal felaketten kurtaracak olan, acıları, özverileri, yoksulluğu ve emeği ortak olanların dayanışması ve birliğidir. Çaresiz, geleceğimizden kaygı duyarak, adaletsizliğin, eşitsizliğin karanlıkta bıraktığı bir hayatı değil, eşit, şiddetsiz, sömürüsüz, özgür günlerde, insanca bir hayatı yaşamak istiyoruz. Haklarımıza ve hayatlarımıza çöken bu karanlık düzeni hep birlikte değiştireceğiz” dedi.

İL İL 8 MART EYLEMLERİ | 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yıkıma, haklarına ve hayatlarına yönelik saldırılara karşı sokakta... TIKLAYIN

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...

8 Mart 2023 | Bölge illerinde kadınlar 8 Mart için...

Van, Dersim, Mardin, Elazığ ve Kars'ta kadınlar sokaktaydı. Kadınlar "Mücadelemizin karşısında kimse...

8 Mart 2023 | Deprem bölgelerinde kadınlar yaşamı...

Maraş merkezli depremin etkilediği 11 ilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar bir araday...