39 işçiyi işten atan Agrobay'a göre 'Bu ülkede işçi 1-0 önde başlıyor'
Agrobay yöneticisi Arzu Şentürk Salık, "Hak bu şekilde aranmaz, yargıya gidilir. Hepimiz biliyoruz ki işçi zaten bu ülkede 1-0 önde başlıyor" dedi.

İzmir Bergama'daki Agrobay Seracılık'ta sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan ve işyeri önünde direnişe başlayan işçilerin eylemi 35 gündür sürüyor. Sık sık jandarma saldırısına maruz kalan, yerlerde sürüklenerek gözaltına alınan işçileri suçlayan Agrobay yöneticisi ise "Hak bu şekilde aranmaz, yargıya gidilir. Hepimiz biliyoruz ki işçi zaten bu ülkede 1-0 önde başlıyor" dedi.

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'ün haberine göre işçiler işyerinde sistematik amir baskısına maruz kaldıklarını, ağır işlerde eksik ekipmanlarla çalıştıklarını, maaşların düzensiz ödendiğini, iş kazalarının gizlendiğini ve bunlar karşısında sendikalaştıkları için işten çıkarıldıklarını söylüyor.


Agrobay'da işten atılan kadın işçiler Ekmek ve Gül'e konuştu: Hakkımızı istiyoruz

Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Şentürk Salık işçileri suçladı. İlk önce 23 Ağustos’ta bir ziraat mühendisi ve bir ziraat teknikerini tüm haklarını vererek işten çıkardıklarını, aynı günün akşamında kalabalık bir işçi grubunun işletmenin çıkışını kapattığını, işten çıkarmaların sendikalaşma ile ilgili olmadığını iddia eden Salık, eylem yaparak iş yeri giriş çıkışını kapatan kişilerin kameradan tespit edilerek işten çıkarıldığını savundu: “Bu arkadaşlar işletmemizin giriş çıkışını kapatarak, yaklaşık 2 saat buradan servislerin çıkmasını engellediler, içerideki misafirlerimizin dışarı çıkmasını ve dışarıdan girişleri engellediler. Biz de sonraki gün bunların işlerine son verdik. Bugün yine benim işletmemin önü kapatılsın, ben onları da çıkarmak zorundayım, burada her aklına esen giriş çıkışı mı kapatacak? Videoda kim işletmenin giriş çıkışını kapattıysa, kim suç işlediyse sadece o insanları çıkarttık. Hatta videoda isim benzerliğinden bir bayanı yanlışlıkla çıkarmışlar, onu geri aldık, videoda olanı çıkardık. Biz orada kim sendikalıydı, kim değildi bilmiyoruz.”

Tarım ve hayvancılıkta bin çalışanı olan Agrobay için “39 kişinin tazminatına göz koyacak kadar küçük bir şirket değil” diyen Salık, konunun hukuka taşındığını ve 46. Maddeyi kaldırarak tazminatların ödenmesi kararı çıkarsa, tazminatların ödeneceğini belirtiyor.

İş yeri önündeki eylemde 1 buçuk yıl önce tüm haklarını alarak işten çıkarılmış bir kadının da olduğunu söyleyen Salık, “mesele işçi hakları değil” diyor: “Hak bu şekilde aranmaz, yargıya gidilir. Hepimiz biliyoruz ki işçi zaten bu ülkede 1-0 önde başlıyor. İyi niyetli bir insan arabulucuya gider, sizinle konuşur, olmazsa davaya gider. Ama bunların niyetleri çok başka. Burada birileri kahraman olmak istiyor, birileri de kolaydan para almak istiyor ama bu işler öyle kolay değil. Biz burada gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İşçiler Agrobay’ın ihracat yaptığı ülkelere seslen...

Sendikalaştıkları için işten atılan Agrobay işçileri, Alman ve Rus Konsoloslukları önünde basın açık...

Agrobay’da işten atılan kadın işçiler: Hakkımız ol...

Agrobay'da direnişteki kadın işçilerle çalışırken yaşadıkları sorunları, jandarma ve polis müdahales...

Çalışma koşullarını da sendikaları da değiştirecek...

Örgütlü, örgütsüz fabrikalarda çalışan kadın işçilerin şu sıralar en önemli gündemi ücretler. Ek zam...