33 şikayet sonuçsuz kaldı, fail tüfekli saldırıdan sonra tutuklandı
Hatun Koç’un, sistematik şiddetine maruz kaldığı maruz kaldığı Özkan Yarbi hakkında yaptığı 33 şikayet sonuçsuz kaldı. Son olarak tüfekli saldırı sonrası tutuklanan fail tehdidini sürdürüyor.

Mersin’de boşandığı erkek Özkan Yarbi tarafından silahlı saldırıya uğrayıp sakat kalan Hatun Koç’un, 33 kez şikayette bulunmasına rağmen sonuç alamadığı ortaya çıktı. 

Mezopotamya Ajansından (MA) Ömer Akın’ın haberine göre, Mersin’de ayrıldığı erkek Özkan Yarbi tarafından 7 yaşındaki kızının gözü önünde silahlı saldırıya uğrayan Hatun Koç’un, daha önce adli mercilere yansıyan 33 kez şikayetle ilgili soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Adli mercilere yansıyan ilk olayın 2013 yılında yaşandığı öğrenilirken, 33 soruşturmanın 20’si hakkında kovuşturma yapıldığı, geriye kalan 13 şikayetin ise “aile içi şiddet” denilerek, tarafların “barıştırılması” yoluna gidildiği belirtildi. İşleme alınan 20 dosyanın çoğu takipsizlikle sonuçlanırken, birkaç şikayete ceza verildi.

“İyi hal indirimi” yapılarak alt sınırdan verilen cezaları ertelenen Yarbi, hakkında 9 kez “adli tedbir” uygulanarak uzaklaştırma kararı verildi. Yarbi, son olarak 29 Mayıs 2019’da Koç’a pompalı tüfekle saldırıda bulundu. Aynı gün gözaltına alınan Yarbi, çıkarıldığı Mersin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde hakkında tutuklama kararı verildi.

Koç’un avukatı Gazi İnci, şikayetlere rağmen açılan 33 soruşturmanın sonuçsuz kalmasına tepki gösterdi. Fail Yarbi’nin daha önce de müvekkiline saldırarak şah damarına yakın bir yerden yaraladığını aktaran İnci, “Tüm bunlara rağmen hâlâ davamız ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ ile ‘yaralama’ suçları arasında gidip geliyor. Aslında burada yargının kadına şiddet vakalarını gerçekten önemsemediğini ve ciddi manada ele almadığını görüyoruz” dedi.

CEZAEVİNDE TEHDİTLERİ SÜRÜYOR

İlk şikayet üzerine açılan soruşturma kapsamında Yarbi cezalandırılmış olsaydı müvekkilinin 7 yıl boyunca şiddete maruz kalmayacağını dile getiren İnci, sanığın tutukluluk haliyle ilgili endişeleri olduğunu söyledi. İnci, “Sanık şu ana kadar tutuklu yargılanıyor. Bu dosyadaki ilginç şeylerden biri de çok ciddi bir suçla yargılanmasına ve hakkında birçok suç olmasına rağmen, hâlâ mahkemede müvekkilimi tehdit edebiliyor. Müvekkilimin ikamet adresi resmi olarak gizli olmasına rağmen, sanık cezaevinden tehdit mektupları gönderiyor. Failin bile yargılamayı ne derece ciddiye aldığı ortadadır. Bu tür kadına yönelik şiddet yargılamalarının gerektiği kadar ehemmiyetli yürütülmediğini görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.


İlgili haberler
Biz şiddeti konuşurken iki kadın daha öldürüldü!

Biz Antep’te şiddete karşı neler yapabileceğimizi, nasıl bir araya geleceğimizi konuşurken 2 kadın d...

Cinsel şiddet destek sistemi nerede?

Cinsel şiddete maruz bırakılan kişiler ne yapmalı? Nerelere, nasıl başvurabilir? Kimlerden destek al...

Şiddete karşı mücadelede kadınların örgütlülüğü ço...

Balıkesir Kadın Platformunun düzenlediği etkinlikte konuşan Yonca Altındal, kadınların haklarını eld...