1 Mayıs 2022 | Dünyayı değiştirmek için kadınlar #1Mayıs alanlarında
1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde emeğin, barışın, özgürlüğün, eşitliğin umudunu büyütmek; dünyayı değiştirmek için kadınlar da talepleriyle alanlarda.
İSTANBUL

İstanbul’da işciler, emekçiler Maltepe’de buluştu. Birçok farklı işkolundan emekciler sabahın erken saatinde Maltepe miting alanına yürümek için toplandı. Yürüyüş öncesi mikrofon uzattığımız kadın kadın işçi ve emekçiler geçim sıkıntısından ağır çalışma koşullarına karşı alanda olduğunu ifade ettiler.

Fotoğraf: Evrensel

1 Mayıs alanında kadınların dikkat çekici bir katılımı var. İstanbul Sözleşmesinin feshi tartışmaları ile kitlesel sokak eylemleri yapan kadınalar bir kez de İstanbul 1 Mayıs alanından İstanbul Sözleşmesinden; haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz dedi.


Öğretmen Sendikasından bir eğitim emekçisi: Özel sektör öğretmenleri olarak zor koşullar altında çalışıyoruz. Eşit işe, eşit ücret talebiyle yola çıkıyoruz. ‘Eğitimde cinsiyetçiliğe hayır!’ diyoruz. Kadın öğretmenlerin emeği gözardı edilebiliyor. Birçok hakkımızdan mahrum kalıyoruz. Bunun için buradayız. Süreli sözleşmelerle çalışıyoruz. Bir yıllık sözleşme imzalıyoruz, sonrasında bu sözleşme patronun inisiyatifine kalıyor ve 1 yıl sonra iptal edilebiliyor. Şu an zincir okullar dahil olmak üzere pek çok kurumda asgari ücrete ya da bir tık üstüne çalışan yüzlerce öğretmen var. Hakların düzelmesi için yola çıktık.

İstanbul Tabip Odasından hekim bir kadın: Talebimiz o kadar çok var ki. Her alanda pek çok zorluk yaşıyoruz. Çlaışan bir kadınım, anneyim, doktorum, işçiyim... Pek çok alanda pek çok talebimiz var. Her şeyden önce emeğimizin karşılığını bekliyoruz. İnsanca yaşayacak bir dünya istiyoruz. Barış içinde yaşamak istiyoruz. Engellilerin, LGBTİ’lerin, kadınların kendi haklarına kavuşacağı bir dünya özlemi içerisindeyiz.

71 yaşındaki emekli bir kadın: Kaybolan haklarımın verilmesini, emeklilerin insan muamelesi görmesini istiyoruz. Torunlarımıza harçlık verememenin acısını yaşıyoruz. Maaşlarımız düştükçe sorunlarımız artıyor. Bizim şimdi yapmamız gerkeen kitap okuyup sessiz bir köşede mutlu olmak. Ama biz mutsuzuz! Ülkemiz uçuruma gidiyor. Ülkemizin ekonomisini, geleceğini bitirdiler. Neden bitirenler hala Hacca gidip, hacı olarak dönüp suçlarını affetmek istiyorlar. Ben bunu kabul etmiyorum. Benim paralarımla gidildi. Ben istemiyorum. Herkes görevini yapsın. Demokrasi istiyoruz. Geleceğimizin kararmamasını istiyoruz. Bundan daha güzel bir 1 Mayıs talebi olur mu? Yaşım 71. Yollara düştüm ve bu talepleri ölmeden önce de görmek istiyoruz. Bu talepler yerine getirilsin. Bu iktidar 2002’de her şeyi yapacağını sanarak geldi ama hepimizi uçuruma götürdü. Ekonomi uçuruma gidince kendileri de gitti. Çöplerden alanlar sadece ben değilim, mutsuz olan ben değilim.

Oyuncu Ayça Damgacı: Eşit bir gelir dağılımı talebiyle buradayız. Eşit haklar talebi için, tüm azınlıklara kadın gruplarına, LGBTİ+ gruplarına, tüm haklarımızı talep etmek için buradayız. Yoldaşlarımızla dayanışmak için. Bu tek kişilik bir mücadele değil, onlardan güç almak, birbirimizden güç almak için buradayız.

Demokrasi İçin Hukukçular'dan Avukat Özlem Saldamlı Özatakan: İstanbul Barosundan avukatlar olarak buraya geldik. Farklı hukuk gruplarındanız ama aynı taleplerle buradayız. Yakında İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Danıştay'da dava görüldü. İstanbul Sözleşmesi'nden tutun her alanda avukatlar da sömürüyü görüyor. Emekçilerin yanında olduğumuzu, bu mücadelenin bir tarafı olduğumuzu göstermek için de geldik. İşçi avukatlar olarak da sıkıntılar yaşıyoruz. Yaşamda gördüğümüz her şey avukatlar olarak da bizi etkilediği için ve hepimiz çalışan olduğumuz, emeğimizle geçinen olduğumuz için burada olmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Çağdaş Avukatlar Grubundan bir avukat: İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediğimizi; ayriyeten siyasi tutsaklara özellikle demans teşhisine ve cezaevinde kalamaz raporuna rağmen neredeyse 1 seneyi aşkın süredir Aysel Tuğluk'a özgürlük demek için buradayız. Katledilen, tutsak edilen, şiddet gören, emeği sömürülen tüm kadınların isyanı ile buradayız.

İlk defa 1 Mayıs'a katılan bir kadın: Ben bugün ilk defa yeğenimle geldim. Büyüdüğünde emeğinin sömürülmediği, yarınlarına korkuyla bakmadığı bir geleceği ona beraber kurabilmek için. Yarınlara endişeyle uyanmadığı, hem ekmeklere hem güllere sahip olabildiği günler olsun...

KESK Tüm Bel Sen İstanbul Kartal 5 No'lu Şubeden Filiz Güzel: İnsanca bir yaşam için, sömürüye, talana, eğitime, sağlığa yeterli bütçe oluşturulması için buradayız. Dayanışmayı hep birlikte büyütmemiz gerekiyor. Alanlardayız.

Tüm Bel Sen Genel Merkez Yöneticisi Zeynep Sarıkaya: Yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik, ek zam taleplerine dair talepler öne çıkıyor. Geçinemediğimiz için taleplerimizle mücadeleyi büyütmek için buradayız!

SES üyesi Türkan: Her gün yoksullaşıyoruz. Her gün kayıplarımız var. Özellikle de Kovid döneminde biz sağlık emekçileri büyük kayıplar verdik. Meslek hastalığı sayılsın diye bununla ilgili eylemlerimiz oldu. Ama maalesef meslek hastalığı sayılmadı.

SES'te örgütlü sağlık emekçisi: Kadın sağlık emekçileri açısından taleplerimiz; 7/24 ücretsiz kamusal kreşler yapılması, mobbinge, ayrıma, angaryaya son verilmesi. Kadın sağlık emekçileri olarak en büyük taleplerimizden biri İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe girmesi.

Eğitim-Sen 9 Nol'lu Şubeden Özlem: Öğretmenler, kadınlar olarak pek çok sorunumuz var. En net üzerinde duracağımız şey İstanbul Sözleşmesi olacak. Hukuka aykırılığı Danıştay'da da, Gezi Davası'nda da gördüğümüz üzere toplu olarak sınıf mücadelesinde birleşerek, tüm meslek grupları hep beraber üstesinden geleceğiz.

İranlı göçmen kadın: Dünyada kutlandığı gibi 1 Mayıs Türkiye'de de kutlanıyor. Dünyada kadına yönelik şiddet, haksızlık ve emek sömürüsüne karşı bugün Türkiye İstanbul'da yürüyorum!

GENÇ KADINLAR 1 MAYIS'TA!
Genç kadınlar da gelecek kaygısına karşı 1 Mayıs'ta yerlerini aldılar. İlk 1 Mayıs'ına katıldığını anlatan bir genç kadın, işsizliğe karşı alanda olduğunu söyledi.
Bir yandan okurken bir yandan çalışmak zorunda olan bir genç kadın, üniversitelerinde de eğitim açısından gerekli imkanların sağlanmadığını belirtiyor.

ANKARA

Binler 1 Mayıs için Tandoğan Meydanı'nda toplandı. DİSK Kadın Bandosu alana coşku katarken Genel-İş üyesi işçi kadınlar taleplerini Ekmek ve Gül'e anlattı.

🟣İşsizliğin, yoksulluğun, açlığın vermiş olduğu acıları bu alanda ortaya koymuş oluyoruz. 

🟣Elektriği kapattık, elde çamaşır yıkıyorum, ütü kullanmıyoruz, her şeye zam geliyor ama maaşlarımıza yok. Zamların da son bulmasını istiyoruz. Yeter artık, zama, zulme, pahalılığa yeter!

🟣İnsanca yaşamak istiyoruz. Halk için adalet istiyoruz

🟣Baskılara, mobbinglere, yapılan tüm haksızlıklara karşı meydanlardayız bugün. Tüm emekçilere, alanda bulunan tüm arkadaşlara selam olsun

Ankara'dan gıda işçisi kadınlar da Tandoğan Meydanı'ndan taleplerini haykırdı. 


ESKİŞEHİR

Eskişehir'de 1 Mayıs kutlamaları DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Odunpazarı Meydanı'nda başladı. Binlerce emekçinin katıldığı 1 Mayıs kutlamasında yoksulluğa ve hükümetin ekonomik politikalarına tepki gösterildi. Mitingde sık sık "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz sloganı" atıldı. Eskişehir'de 1 Mayıs'a katılan kadınlar Ekmek ve Gül'e konuştu.


İZMİR

İzmir’de Gündoğdu Meydan’nda yapılan 1 Mayıs mitingine on binlerce işçi ve emekçi katılırken, zamların geri alınması ve ücretlere ek zam yapılması talebi öne çıktı. Özellikle KHK ile belediye şirketlerine geçen işçiler gerçek kadro taleplerini dile getirirken, tüm iş kollarında toplu sözleşme ve sendikal faaliyetlerin önündeki engellerin kalkması öne çıkan talepler arasında yer aldı.

Kadınların taleplerinde öne çıkanlar ise şöyle:

🟣Haklarımız için, insanca yaşamak için alanlardayız

🟣İnsanların haklarını alıp çalışmasını istiyoruz, hak yiyen bir sendika istemiyoruz. Biz her zaman için doğruyuz, yalancı sendika istemiyoruz.

🟣Hak, hukuk, adalet, eşit iş, eşit ücret, geçinebileceğimiz kadar ücret, tüm işçilerin yaşam standartlarının yükseltilmesini istiyoruz. Özgür, demokratik bir ülkede refah içinde yaşamak istiyoruz.

İZMİR-DİKİLİ

İzmir’in Dikili ilçesinde emek ve demokrasi güçlerinin çağrısıyla bir araya gelindi. Kadınlar da talepleriyle 1 Mayıs’ta alanındaydı. 

MALATYA

Malatya’da 1 Mayıs Emeksiz Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Sağlık emekçisi kadınlar ve işçi kadınlar taleplerini Ekmek ve Gül’e anlattı. 


VAN

Yüzlerce işçi, emekçi Musa Anter Barış Parkı'nda toplandı. Genç kadınlar da talepleriyle alandaydı. 


İlgili haberler
Kreş hakkı için, eşitlik için, ‘yasalara dokunma’...

Metal işçisi kadınların karşılaştığı temel sorunları ve 1 Mayıs taleplerini elektrik fabrikasında ça...

İsyan, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’ta sendi...

Ek zam talebine karşı işten atma ile tehdit edilen, sendikada örgütlenen ve kazanan özel eğitim kuru...

1 Mayıs'a giderken göçmen kadın işçiler

1 Mayıs'a giderken Emek Partisi Göç Bürosundan Aysel Ebru Ökten ile göçmen kadın işçilerin yaşadıkla...