“Ekmek ve Gül.” Bu sözcükler kadınların hem ekmek hem de gül mücadelesinin yüzyıllara uzanışını simgeler. 1908’de 15 bin kadın işçi daha kısa çalışma saati, daha iyi gelir, oy hakkı ve doğum izni için yürüyüşe geçtiğinde dillerinde “Ekmek ve Gül” sloganı vardır, hep bir ağızdan “Karnımızı doyurmak için ekmek, ruhumuzu doyurmak için gül istiyoruz” der işçi kadınlar. Bundan bir yıl sonra New England Tekstil Sanayi’ni sarsan iş bırakma eylemi gerçekleştirilir. Bir yürüyüşte işçi kadınlar “Ekmek istiyoruz, Gül de” yazan bir pankart taşır. Grev “Ekmek ve Güller” grevi olarak tarihte yerini alır. Ve o günden bugüne kadınların ortak talebi hâlâ Ekmek ve Gül’dür.
2008 yılında Hayat Televizyonu’nda başlayan kadın programı Ekmek ve Gül de kadınların bu 100 yıllık deneyiminden beslendi, aylık dergimizi de yanımıza kattık. Fabrikalara, mahallelere, atölyelere, evlere, kadın derneklerine, kadınların olduğu her yere uzanan Ekmek ve Gül, 4 yıldır da kadınların birlikteliği ve dayanışmasıyla web sitesi, bir internet televizyonu ve bir kadın dayanışma ağı olarak yoluna devam ediyor.
Ekmek ve Gül; sitesi, dergisi, broşürleri, bildirileri, üniversitesinden mahallesine kadar pek çok yerde var olan kadın gruplarıyla her gün genişleyen bir dayanışma ağı…
Ekmek ve Gül kadınların buluştuğu bir birlik, kadınların her olanağı kullanarak birbirine seslenme, dert anlatma çabasının toplamı. Serviste işe giderken yanındaki arkadaşla paylaşılanın, çay molasında işçi kadınlar ne konuşuyorsa onun hemen yansıdığı bir mecra. Üniversite kampüslerinde ya da yurtlarında dağıtılan bir mektup, kadın kulüplerinde, topluluklarında biriken bir güç... Otobüs duraklarına yapıştırılan bir duvar gazetesi… İşyerinde sendika panosuna asılan bir duyuru… Fabrikada kadınlar tuvaletinin kapısının arkasına yapıştırılan bir bildiri… Emekçi kadınların “benim sözüm önemli” duygusunu doya doya yaşadığı, içinden geçeni yazdığı bir günlük… Kapı kapı dağıtılırken yeni ilişkilerin kurulmasına olanak veren bir örgütlenme aracı…
Ekmek ve Gül yazar kadınların okur kadınlara bir şey anlattığı bir mecra değil; fabrika işçisi, memur, mühendis, mimar kadınlardan ev emekçisi kadınlara, akademisyenlerden sanatçı ve aydınlara, üniversite öğrencilerinden lise öğrencilerine yaşamın hemen hemen bütün alanlarındaki kadınların bizzat yazar, muhabir, okur, editör ve hatta kameraman, ışıkçı olduğu, Ekmek ve Gül gruplarının sözcüsü, örgütleyicisi, emektarı olduğu bir alan.
Ekmek ve Gül bugünlerin tarihi yazılırken hep gözden kaçırılan kadın işçi ve emekçilerin tarihe bir not düşme, “biz varız” demesinin adı.
Kadınların yüzlerce yıllık birikimine sırtını yaslayan Ekmek ve Gül, 4 yıldır ekmekvegul.net adresinde günlük haberleri, tarihten kadın hikayeleri, sınırların ötesinde büyüyen kadın mücadelesinin deneyimleri, kadınların yaşamına değen her konuya dair fikirlerini içeren değerlendirme yazıları, işçi emekçi kadınların yaşadıkları sorunların çözümü için cevap veren Haklarımız Var köşesiyle bir danışma hattı, haftalık yayınlarla güçlenen Ekmek ve Gül TV ile her gün genişliyor.
Şimdi daha da büyümeye, bir tek kadının bile kendisini yalnız hissetmeyeceği bir çokluğa adres olmaya adım atıyoruz.
Kadın kadına dertlerimizi paylaşacağımız,
Hayatın her anında bize benzer başka kadınların yanımızda olduğunu hissedeceğimiz,
Kadın dayanışmasıyla güçleneceğimiz,
Birbirimizden öğreneceğimiz ve dünyayı değiştireceğimiz...
Bu birlikteliğe sen de varsan… Bir tıkla yanındayız!
BİZE ULAŞIN
Twitter: @ekmekvegul
Facebook: /ekmekvegul
Instagram: @ekmekvegul
TikTok: @ekmekvegul
Mail: [email protected]
Whatsapp: 0533 209 01 78
İlgili haberler
GÜNÜN MÜJDESİ: Ekmek ve Gül’ün ilk kitabı ‘Hakları...
‘İşçi Kadınlar Soruyor, Ekmek ve Gül Yanıtlıyor’ köşemize 2018 yılında gelen sorular ve verilen yanı...
İyi ki Ekmek ve Gül...
Kadınların direnişini, yaşamdaki gerçekliklerini, en önemlisi de “neler oluyor” sorusunun tarafsız c...
İşçi kadınlar, haklarımız, bahar, Ekmek ve Gül...
Ekmek ve Gül deneyiminin bize öğrettiği çok şey oldu... Bunlardan biri de işçi kadınların haklarını...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.