Rosa Luxemburg

Konfor coğrafyalarından, mekanlarından çıkıp gerçeğin çölüne gitmek

Kulaklara basmakalıp tabirler olarak gelen “üretimden gelen gücümüz” gibi ifadelerin içinde taşıdığı hakikati yeniden en genel hakikat haline getirmemiz gerekiyor.

Ben Rosa Luxemburg

Tiyatro sanatçısı Jülide Kural’ın yazıp, yönettiği ve tek başına oynadığı Ben Rosa Luxemburg oyununu, oyuna dair merak edilenleri konuştuk.

1914 8 Mart’ı: Güneşimizin ışığını kesen kayaları, parçalayacak gücümüz var!

7 Mart 1914’te Leipziger Volkszeitung gazetesinde yayımlanan ve işçi kadınların yaşam koşullarına ışık tutan bu yazı 8 Mart tarihi için de önemli bir tarih sayfası…

Ezilenler, gömün ayrılıklarınızı!

Rosa Luxemburg’un mücadelesi, insanın insan gibi yaşaması, özgürlük ve barışın mücadelesidir. Eylemi, işçi sınıfını, kadınları, emekçileri zincirlerinden kurtaracak yeni bir dünya kurmanın eylemidir.

GÜNÜN BELLEĞİ: Rosa Luxemburg 100 yıl önce bugün katledildi!

Rosa Luxemburg, yüz yıl önce bugün şiddetle bastırılan Spartaküs ayaklanmasının ardından kolluk güçlerince vahşice öldürüldü.

Devrimin kızıl gülü Rosa Luxemburg

Rosa, bir kadının sınırlarının irade gücüyle ne kadar zorlanabileceğini, insanın prangası haline gelmiş gelenek ve göreneklerin kuşatmasından nasıl kurtulabileceğini gösteren güçlü bir figürdür.

GÜNÜN PORTRESİ: Rosa Luxemburg

Rosa'nın kişisel öyküsü, içinde yaşadığı tarihsel ortamın ürünüdür ve bu tarihsel öyküyle sarmal haline gelir. Rosa bu anlamda bir tarih, tarih bu anlamda Rosa'dır.

GÜNÜN SÖZÜ: Rosa Luxemburg'dan

‘Savaş’ diye bağıranların sesi, barış isteyenlerin aslında ne kadar da çok olduğunu göremeyelim diye en yüksek perdeden çın çın çınlarken... Kulağımızın pası silinsin diye...