Uğur Tekstil işçisi kadınlar: Vazgeçmek yok!
Tacize, hakaretlere, emeklerinin sömürülmesine karşı sendikalaştıklarını söyleyen ve işten atılan Uğur Tekstil işçisi kadınlar Ekmek ve Gül’e konuştu.

Urfa’da DİSK Tekstil’in yetki aldığı Uğur Tekstil’de patronun 300 işçiyi işten çıkarıp fabrikayı kapatmasının ardından sendika çağrısıyla işçiler Urfa Organize Sanayi Bölgesinde eylem yaptı.

Toplanan işçilere karşı Jandarma, Urfa Organize Sanayi Bölgesinin birçok noktasına kontrol noktaları koyarak işçilerin fabrikaya yaklaşmasını engellemeye çalıştı.

Kod-18 (İşin sona ermesi) ile işten atılan işçiler “Biz mevsimlik işçi değiliz” diyerek tepkilerini dile getirirken kadın işçiler de çalışırken yaşadıkları tacize ve hakaretlere karşı sendikalaştıklarını, haklarından ve mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Açıklamada konuşan işçiler: “Haklıyız, hakkımızı kimseye yedirmeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz. Sendikaya başvurduk diye tek tek hepimizi çağırıp işten çıkarmakla tehdit ettiler. Bugün de bizi işten çıkardılar. Köle gibi çalışmak istemediğimiz için işten çıkarıldık. Hakkımızı yedirmek istemediğimiz için sendikaya başvurduk biz. Biz işçiyiz, herkesin çoluk çocuğu evde aç. Bir gün değil bir ay da olsa biz burada olacağız, hakkımızı yedirmeyeceğiz” dediler.


ZARA’YA ÜRETİM YAPIYORUZ AMA HAKKIMIZI ALAMIYORUZ

İspanya'da kurulan ve bünyesinde hazır giyim şirketlerini barındıran uluslararası Inditex grubunun ana markası Zara'nın Türkiye'deki taşeron firmalarından biri olan Uğur Tekstil'de 1 buçuk yıldır çalışan Behiye “Ama hakkımızın karşılığını almıyoruz” dedi: “Benden sonra gelenler fark alıyordu. Ben o makine senin, bu makine benim her yerde çalışıyordum ama yine de emeğimin karşılığını alamıyordum. Attığımız adımda tutanakla korkutuyorlardı bizi. İhtiyacımız oluyor, özel günlerimiz oluyor. Tuvalette 10 dakikadan fazla kaldık mı tutanak. Bizi hep tutanakla korkuttular. Tazminatsız çıkış vermekle tehdit ettiler. Bütün işçileri eziyorlar. Bu kadar haksızlığa boyun eğmediğimiz için bir mesajla çıkışımızı verdiler. Biz burada iş başı yapmazsak bizi başka bir yer de kabul etmeyecekmiş. Yeni evlendim 60 bin lira borcum var. Ne yapacağız biz, aç kalacağız. Hiç suçumuz yokken sadece sendikalı olduğumuz için 'mevsimlik işçi' maddesinden çıkışımız verildi. Biz mevsimlik işçi olarak işe girmedik. Bu yaptıkları insanlığa sığmıyor."

TEHDİT, TACİZ, TUTANAK…

1 yıldır çalışan Fatma ise, “Burada bir işçi hakkını aramaya çalıştığı zaman işçileri tehdit ediyorlardı. Sendikaya başvurduğumuzda da teker teker işçileri çağırıp istifaya zorladılar. Bu yaptıkları büyük haksızlık. Kendilerini çok üstün büyük sanıyorlar ama bilmiyorlar ki bu işçiler onlardan üstün. Hakkımızı yedirmeyeceğiz. Bilsinler ki biz ayaktayız dimdiğiz, yenilmeyeceğiz. Bizim emeğimizi masalarına meze yapmasınlar. Biz bitti demeden bitmez. Bir hata yaptığımız zaman aşırı derecede hakaretlerde bulunuyorlar. İşçiyi hor ve küçük görüyorlar. Burada gerçekten berbat şeyler dönüyordu" diye konuştu.

İşçilerden Anzılha ise, “Benim tek sıkıntım tacizdi. Bir arkadaşımız tacize uğradı. Tacize uğrayan kişiyi işten tazminatla çıkardılar. Bizim arkadaşımızı çıkartmayacağını söyledi. Ama sonra onu ve yanındaki arkadaşlarını çıkarttılar. Biz tacizci biriyle çalışmak istemediğimiz için, sendikaya başvurduğumuz için işten çıkarıldık. Hakkımızı aradığımız için mi çıkarıldık! Bize söz hakkı tanımadılar. Biz bütün haklarımızı emeğimizin karşılığını istiyoruz" diye kendini ifade etti.

Fotoğraf ve video: Mesut Baylav

İlgili haberler
Sendikal faaliyet nedeniyle açığa alındım, yine mü...

Sağlık emekçisi Arzu Sert, sendikal faaliyet nedeniyle açığa alınmış ve yine mücadeleyle işine geri...

Sendika hakkı için direnen işçiler mücadelede kara...

Sendikalaştıkları için işten atılan, Tekirdağ Valiliği önünde polisin müdahalesine maruz kalan AdkoT...

Xiaomi Salcomp işçisi kadınlar: Sendika girene kad...

Salcomp'tan kadın işçiler sendikal haklarını kabul ettirmek ve 'kölelik koşullarına' karşı çıkmak iç...