SİNCAN’DA KADINLARIN GEÇİM DERDİ: ‘Biz yoğurtlu, çocuklar kıymalı makarna yiyor’
Ankara Sincan’da şimdiden kırtasiye masrafları için para biriktiren, geçinebilmek için sigortasız yüksek binalarda can güvenliği olmadan temizlik yapan kadınlar geçimin ne denli zor olduğunu anlatıyor

Sincan’da geçim derdini konuştuğumuz bir kadın, “Biz hep üç beş kuruşun hesabını yapmak zorundayız. Çünkü ev öyle geçiniyor. Meyve alıyoruz, tadına bakıyoruz, çocuklar yesin diye, makarna yapıyoruz, biz yoğurtlu çocuklar kıymalı yiyor” diye anlatıyor.

Sincanlı kadınların gündemi hayli yoğun. Hayat pahalılığı, zamlar, kriz derken kadınlar ev ekonomisini her gün yeniden keşfettiklerini söylüyorlar. Sohbet ettiğimiz Aslı’nın bu sene anaokuluna başlayacak bir kızı var. Şimdiden kırtasiye masraflarını düşünmeye başlamış. Hatta bunun için para bile biriktirmeye çalışıyor. Komşuları ile birlikte sohbet ettiğimiz Aslı şöyle anlatıyor: “Komşular bana gülüyor ama ne yapayım başlarına gelince görürler. Geçen sene okula başlayan çocuklarının ailelerinden peçete bile istemişler. Islak mendil, kağıt, boya aklınıza ne gelirse velilerden istiyorlar. Devlet okulu diye gönderiyoruz ama yine her şeyi biz alıyoruz”. Sohbetimiz devam ederken Aslı’nın komşusu giriyor söze: “Valla kriz var ya da yok, bir şey fark etmiyor aslında biz hep üç beş kuruşun hesabını yapmak zorundayız. Çünkü ev öyle geçiniyor. Meyve alıyoruz, tadına bakıyoruz, çocuklar yesin diye, makarna yapıyoruz, biz yoğurtlu çocuklar kıymalı yiyor. Artık hayat böyle maalesef ”.

SİGORTAM YOK, TEMİZLİĞE GİTTİĞİM EV 16. KATTA
Aslı’nın söylediğine göre komşularının çoğu okullar kapanınca çocukları köye gönderiyormuş. “Köyleri yakında olanlar köye gönderiyor, hele ki karı koca çalışıyorsa çok iyi oluyor. Bizim komşuların yarısı öyle” diye anlatıyor. Aslı’nın başka bir komşusu, 40 yaşından sonra temizlik işine başlayan Gülay ise; “İyi yanları da var, kötü yanları da. Aslında zor tabii başkasının evine gidip hizmet etmek, insana başta tuhaf geliyor ama sonra elin para görüyor diye alışıyorsun. Sigortam yok, ev 16. katta, cam silerken yardımcı oluyorlar bana ama sonuçta düşsem kalsam ne olacak bilmiyorum. Ama çalışmak zorundayım tek maaş hiç bir şeye yetmiyor artık. Ben gündeliğimi de az söyledim kocama, para biriktiriyorum” diyerek gülüyor. Gülay, elektrik ve suya zam geleceği duyumlarına ilişkin tedirginliğini ise şöyle paylaşıyor: “Seçimler bitti ya şimdi acısını çıkarırlar bizden. Dün izledim haberlerde her şeye zam yağacak yine, bakalım ne yapacağız. Allah yardımcımız olsun''.

İlgili haberler
Tarım işçisi kadınlar güvenceli çalışmak istiyor

Adana’da güneş altında domates toplarken konuştuğumuz üç genç kadın küçük yaşlarda çalışmaya başlamı...

Endülüs’ün çilek tarlalarında kaçakçılık, tecavüz...

Faslı mevsimlik kadın işçiler, Fas ve İspanya hükümetlerinin ortak tezgahından geçerek, adeta cehenn...

İşçi kiralama bürosunda kadın uzman olmak

Kimya mühendisliğinden mezun olunca iş bulamayan, garsonluk, kasiyerlik gibi işlerde çalışan, 1500 g...