Pediatri servislerinde neden hep anneler refakatçi?
Çocuğu hastanede yatması gereken bir ailede refakatçi olarak yalnız annenin kalabileceğini biliyor muydunuz? İşte bu durumla karşılaşan bir annenin yaşadıkları...

Bazılarımız biliyor, bazılarımız bilmiyor belki ama hastanelerde bulunan pediatri servislerinde sadece annelerin refakatçi olabileceği ile ilgili bir kural var. Elbette böyle söylendiğinde aslında hepimize normal geliyor, çocuğun bakımı günlük hayatta nasıl annenin sorumluluğundaysa, çocuğumuz herhangi bir sebeple hastaneye yattığında da sorumluluk bizim olmalı!
Başıma gelene kadar bu kuralın ne kadar zorlayıcı olduğunu açıkçası ben de fark etmemiştim. Oğlum ağır bir enfeksiyon geçirdi ve günlerce evdeki yorucu ve uykusuz bakım sürecinin sonunda, sağlığında iyileşme olmadığı için oğlumu hastaneye yatırdılar. Bir haftalık yorgunluğun üzerine dayanabilecek gücü kalmayan ben, o gece eve gideceğimi, hastanın yanında babasının kalacağını hemşireye ilettiğimde; hemşirenin “Babası refakatçi kalamaz. Burası pediatri servisi, sadece anneler refakatçi kalabilir” cevabıyla bir anlık şok yaşadım. Sağlık personeli olmam ve ayrıca özel odada kalıyor olmamız sebebiyle bize bir “ayrıcalık” tanındı. Ancak pediatri servislerinde bir yılda belki milyonlarca çocuk kalıyor ve hastanedeki bakımları da anneye bırakılmış.

GEREKÇE: HASTA MAHREMİYETİ
Kuralın gerekçesi ise daha şaşırtıcı; hasta mahremiyeti, yani kadın refakatçinin bir erkeğin yanında rahat edemeyeceği düşüncesi. Hasta mahremiyetinin konuyla hiç alakası olmamasına rağmen bir kadın refakatçinin başka bir erkeğin yanında rahat edemeyeceği elbette ülke koşullarını düşündüğümüzde anlaşılabilir ancak yine de bu kuralı koymak yerine servisleri başka türlü düzenlemek kimsenin aklına gelmemiş ya da geldiyse de işine gelmemiştir. Annesi olmayan bir çocuğun yanında kim kalacak? Ya da aylarca hastanede yatmak zorunda kalan bir çocuğun başında anne tek başına nasıl dayanabilir?
Elbette meselenin tam açıklaması ve bu tür durumların genel olarak yadırganmıyor olmasının temel sebebi aslında toplumsal olarak biz kadınlara biçilmiş annelik görevi ya da bakıma dair tüm işleri kadının yapmasının mecburiyet olarak görülmesidir. Bu algı değişmedikçe bir şeylerin değişmesi zor elbette, ama bu algının değişmesi için bu tür talepleri de gündeme getirmek ve değişmesi için zorlamak gerekiyor bence.

İlgili haberler
Çocukların cinsiyet algısı

Sunucu; küçük kız çocuğunu soruya hazırlamak için soruyor: “Sence develer pantolon giyer mi?” diye....

Kadına eşitlik neden lazım oldu?

Bir yandan kadınlara neyi hak edip etmedikleri dikte ediliyor diğer yandan kadınların kazanımlarını...

Sovyetlerde eşitlik için adım adım...

Yasal düzenlemelerden, fiili eşitlik için atılan somut adımlara, eğitimden politikaya, kadınların to...