#KızKardeşlikKöprüsü ile hayatı yeniden kuruyoruz
Deprem bölgesindeki kız kardeşlerimizin yaralarını sarmak, depremde birleşen ellerimizi hayatı yeniden kurarken de hiç ayırmamak için…

İnsanca yaşanacak koşulların bir an önce sağlanması, kadınların ve çocukların barınma, beslenme, sağlık, güvenlik, eğitim, şiddete karşı korunma gibi temel ihtiyaçlarının düzenli ve sürekli olarak karşılanması için…

Kadınların ve çocukların yaşadıklarının kaydını tutmak, yaşadıklarımızı asla unutmamak, unutulmasına izin vermemek için…

Yaşanan ve muhtemel hak ihlallerini görünür kılmak, müteahhidinden en tepedeki yöneticilere sorumluların hesap vermesini, devletin görevlerini yerine getirmesini sağlamak için…

Depremzede kadınların taleplerini tüm kadınların talebi olarak sahiplendiğimizi göstermek ve sesimizi hep birlikte yükseltmek için…

Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak bir dayanışma ağı kurduk. İl il, ilçe ilçe buluşuyor, dayanışmamızı ülkenin her yerinde güçlendiriyoruz…

Adana, Ankara, Aydın, Antep, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Çorlu, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Elazığ, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Muğla, Van’da Ekmek ve Gül gruplarımızla çalışmalara katılabilirsiniz.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneği, Bornova Kadın Dayanışma Derneği- BORKAD, Buca Evka1 Kadın Dayanışma Derneği – BEKEV, Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneği , Nar Sanat Derneği kampanyamızın bileşenleri olarak Kız Kardeşlik Köprüsü’nün dayanağı oluyor. Dernek faaliyetlerine katılarak bu dayanışmanın bir parçası olabilirsiniz.

Tüm kadınları bu kız kardeşlik köprüsüne katılmaya, hayatı hep birlikte yeniden kurmaya çağırıyoruz…

NELER YAPIYORUZ?

◾ Deprem bölgesindeki kadın ve çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması için gereken malzemeleri bölgedeki kadınlarla birlikte tespit ediyor; düzenli, sürekli, planlı bir biçimde ihtiyaç duyulan yerlere ulaşmasını sağlıyoruz.

◾Deprem bölgesinde kadınlar için danışma noktaları, sağlık ve hijyen çadırları, psikolojik destek birimleri, hukuki destek birimleri oluşturuyor, çocuklar için etkinlik çadırları, gençler için derslikler, çalışma ve sosyalleşme alanları kuruyoruz.

◾Deprem bölgesinden ayrılıp farklı kentlere giden depremzede kadın ve çocukların durumunun takipçisi oluyor, temel ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar yapıyoruz.

◾ Depremzede kadın ve çocukların psikososyal ihtiyaçları, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimleri için gönüllü profesyonellerle ekipler kurarak düzenli destek sunuyoruz.

◾Uluslararası kadın dayanışmasını sürekli kılmak ve olanakları seferber etmek için farklı ülkelerdeki kadın örgütleriyle ağlar kuruyoruz.

◾ Deprem bölgesinde kadınların ve çocukların yaşadığı hak ihlallerinin, acil talep ve ihtiyaçlarının kayıtlarını tutuyor, yetkili kurumların bu ihlaller karşısında görevini yapması, acil talep ve ihtiyaçları gidermesi için ülke çapında ses yükseltiyoruz.

SEN DE BU DAYANIŞMANIN PARÇASI OL!

◾ Deprem bölgesinde halen ihtiyaç duyulan temel malzemelerin teminine destek olabilirsin.

◾ Topladığımız malzemelerin paketlenmesine yardımcı olabilirsin.

◾ Deprem bölgesinde çeşitli kentlerde kuracağımız yaşam alanlarında kadınların ve çocukların ihtiyaç duyduğu psikososyal destekler ve sağlık destekleri konusunda bölgeye düzenli olarak gidecek uzman ekiplerimize katılabilirsin. Psikolog, sosyolog, çocuk gelişimi uzmanı, rehberlik uzmanı, okul öncesi eğitmeni, drama eğitmeni, oyun terapisti, sağlık çalışanı, avukat kız kardeşlerimiz, bize 0533 209 01 78 numaralı telefondan ve dolduracağınız gönüllü formuyla ulaşabilirsiniz.

Adalet Bakanlığına, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sesleniyoruz:

Deprem bölgesinde kadınların şiddete karşı korunması için önlem alın!

Maraş ve Hatay merkezli yaşanan depremlerin ardından on binlerce bina yıkıldı, milyonlarca kişi evinden oldu, on binlerce kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından çadıra, ekmeğe, suya bile erişmekte hâlâ büyük sorunlar var. Afetler sonrasında ise var olan eşitsizliklerin, ayrımcılıkların daha da derinleştiğini biliyoruz.

Türkiye’de gerekli mekanizmaların işletilmemesi ve cezasızlık politikaları ile kadına yönelik suçlar artarken, afet sonrası kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet suçlarında da artış yaşanması muhtemel. Deprem bölgelerinde adliyelerde savcı ya da hakimlerin bulunmadığı, bazı adliye binalarının ağır hasarlı olduğu, kolluk güçlerinin farklı işlerle uğraştığı koşullarda kadınları şiddete karşı koruyacak mekanizmaların nasıl işletileceği kocaman bir soru işareti olarak duruyor.

Depremin ardından kadınları şiddete karşı korumak üzere nasıl önlemler alacaklarına dair tek bir açıklama bile yapmayan Adalet Bakanlığına ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına çağrımızdır:

◾ Çadırlarda kalan, çadırlarda kalamadığı için hasarlı evlerine dönmek zorunda kalan kadınlar için, ayrımcılığı katmerli olarak yaşayan mülteci kadınlar için şiddeti engelleyecek, önleyecek; şiddet yaşandıktan sonra da kadınları koruyacak mekanizmaları oluşturun

◾ Çadır kentlerde ve depremzedelerin toplu yaşam alanlarında kadına yönelik şiddet konusunda uzman kamu görevlileri görevlendirin. Kadın örgütleriyle işbirliği yapın. Şiddetle mücadelede deneyimli kadın örgütlerinden destek alın, çalışmalarını engellemeyin

◾Ulaşılabilir hatları yaygınlaştırın, gezici personelle kadınları bilgilendirin, kadınlara erişimi kolaylaştırmak için anadilinde hizmet alabilecekleri sistem kurun

◾Afet bölgesinde şiddete uğrayan kadınların hızla ulaşabileceği yerel birimler oluşturun, kolluk güçlerinin ve adalet kurumlarının “iş yükünü” bahane ederek şiddetle karşı karşıya kalan kadınları “başlarından savmasına” izin vermeyin ve gerekli önlemleri bir an önce alın!

Kadınların eşitsizlikten kaynaklı yaşadıkları hak ihlallerinin, kadına yönelik şiddete karşı önlem alınması için mekanizmaların işler hale getirilmesinin takibi için barolara çağrımızdır: Kadın Hakları Merkezlerinden, TÜBAKKOM’dan görevlendirmelerle deprem illerinde kadınların şiddete karşı korunması için yapılması gerekenlerin, yapılmayanların inceleneceği çalışma grupları kurun! Kadınların sorunları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bile dile getirilmemişken daha da görünmez hale getirilmesine izin vermeyin!

İskenderun'da ve Antep’te lise ve üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere çalışma alanı kuruyoruz!

Her branşta öğretmen arkadaşımızın desteğine ihtiyacımız var. Öğrencilerin sınava hazırlık sürecinde vereceğiniz desteğin uzun erimli olması konusunda hassasiyet taşıyoruz.

Lütfen gönüllü formunu uzun erimli bir çalışmaya katılma olanağınız varsa doldurunuz.

Çalışma alanının fiziki alt yapısını oluşturduktan sonra tüm gönüllülerimizle online bir toplantı yaparak planı ve bölgedeki gençlerin özgün ihtiyaçlarını konuşacağız.

Bize 0533 209 01 78 numaralı telefondan ve dolduracağınız gönüllü formuyla ulaşabilirsiniz.

HABERDAR OLUN!

Mesai arkadaşımızın koluna girip, sıra arkadaşımızın elini tutup, komşumuzun omzuna yaslanıp yürüyoruz. Kız kardeşliğimiz hayatı yeniden kurmaya köprü, hayatlarımızı eşit ve şiddetsiz olarak yeniden kazanmaya söz olsun!

Özlemlerimiz, taleplerimiz, biriktirdiğimiz deneyimlerimiz, sözümüz, kız kardeşliğimiz Ekmek ve Gül’de görünür oluyor.

Ekmek ve Gül’ü takip edin


Fotoğraf: Berivan Doğan çizimi