Bütçeden alacağımız var!
Mecliste bütçe tartışılırken Bursa’dan kadınlarla bütçeden taleplerinin neler olduğunu konuştuk.

2024 yılı bütçesi Mecliste görüşülmeye başlandı. Görüşmeler 25 Kasım’a kadar sürecek. Bu bütçe planları, halkın ihtiyaçlarının ne kadar karşılanıp karşılanmayacağını belirleyecek. Mecliste bütçe tartışılırken Bursa’dan kadınlarla bütçeden taleplerinin neler olduğunu konuştuk.

‘KREDİ ÇEKİP DİŞLERİMİ YAPTIRMAK ZORUNDA KALDIM’

Gıda fabrikasında işçi bir kadınla konuşuyoruz ilk önce. Sağlık alanında ülkede ciddi sıkıntılar olduğundan bahsediyor bizlere: “Hasta olduğunda randevu alıp hastaneye gidemiyoruz çünkü sistem randevu vermiyor. Dişlerimi yaptırmak istedim. 5 ay boyunca sigortaya bağlı diş hastanesine gidip geldim, bir sonuç alamayınca mecburen özel diş hastanesinde yaptırmak zorunda kaldım ve bu bana 80 bin liraya mal oldu. Bir implant dişin maliyeti 8 ila 12 bin lira arası ve SGK karşılamadığı için kredi çekip dişlerimi yaptırmak zorunda kaldım. İmplant tedavisi SGK kapsamına alınması çok iyi olur.”

‘MEB ÇOCUKLARA SERVİS İMKANI SAĞLASIN’

Eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğundan ve çocuklu ailelerin özellikle bu dönemde çok zorlandığından bahseden işçi, “Eğitim konusuna gelecek olursak nasıl iş yerlerinde işçiler için servis varsa Milli Eğitim Bakanlığı öğrenciler için servis imkanı sağlamalı ve okullarda ücretsiz yemek vermelidir” diyor ve ekliyor: “Veliler artık yol masraflarını karşılamayacak duruma geldi, ücretsiz ulaşım imkanı ücretsiz yemek öğrencilere verilmedir. Bunun için bütçe görüşmelerinde mutlaka bunlar ele alınmalıdır.”

‘BAKIM AYLIĞI ALTINDA VERİLEN SOSYAL YARDIM YETERLİ DEĞİL’

Eğitim emekçisi olan kadın arkadaşımız da benzer taleplerini dile getiriyor: “Devlet, kadını doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında sağlık hizmetleri ile yeterince desteklemeli. Burada destekten söz ederken ücretsiz ve kolay ulaşılabilir sağlığı kastediyoruz” diyor. “Genç kadınların sosyal alanlarının desteklenmesi, eğitim, sanat, spor gibi etkinliklere katılım yollarının açılması, gebeliğin önlenmesine yönelik yöntemlerin kolay ulaşılabilir ve ücretsiz olması pek çok sağlık probleminin önlenmesini sağlayabilir” diye ekliyor. Son olarak, “Ayrıca hep unutulan fiziksel veya zihinsel kısıtlılıkları olan kadınlar var. Sosyal alanlardan sağlık hizmetlerine kadar hemen her şey onları yok sayacak şekilde düzenlenmiş. Bakım hizmetleri ve maliyeti aileye bırakılmıştır. Son yıllarda bakım desteği adı altında sosyal yardım ödemeleri düzenlense de bu asla yeterli değil. Bu kadınların talepleri de görmezden gelinmemeli ve gerekli iyileştirme yapılmalı” diyerek taleplerini sıralıyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bütçeden kadınların payına ne düştü?

Yeni Ekonomik Program’daki dengeleme sürecinin en temel destekçisi olarak söylenen bütçede, ‘Kadınla...

Denizli Ekmek ve Gül: Bütçe görüşmelerinde çocukla...

Denizli Ekmek ve Gül, okullarda ücretsiz yemek kampanyasını okul önlerinde sürdürüyor

2024 Cumhurbaşkanlığı Programı: Sağlığa özelleştir...

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı pek çok alana dair faaliyet ve projeler içerirken kadın v...