Mücadeleci bir kadın: Maria Ducia
Tirol'deki kadın hareketinin kurucularından Maria Ducia (Peychär) 25 Nisan 1875'te Innsbruck'ta doğdu; 15 Mayıs 1959'da aynı şehirde hayatını kaybetti.

Tirol'deki kadın hareketinin kurucularından Maria Ducia (Peychär) 25 Nisan 1875'te Innsbruck'ta doğdu; 15 Mayıs 1959'da aynı şehirde hayatını kaybetti.

Tirol'de ebe Monika Peychär ve usta terzi Josef Peychär'ın on çocuğunun dördüncüsü olarak zor şartlar altında büyüdü. 16 yaşında ailesinden ayrıldı ve Güney Tirol, İsviçre ve Bavyera'da çalıştı. 1900'de iki çocuk annesi olarak Tirol'e döndü. Lienz'de çalışıyordu ve 1903'te orada tren sürücüsü Anton Ducia ile evlendi. 1907'ye kadar dört çocuğu daha oldu.

Maria Ducia, Lienz'de bulunduğu süre boyunca sosyalist fikirlerle tanıştı ve 1910'dan itibaren siyasi olarak giderek daha aktif hale geldi ancak o sırada Avusturya'da kadınların politika yapmasına izin verilmiyordu. Kadınlara oy hakkı talep etmek ve diğer kadınların da mücadeleye katılmasını sağlamak için Özgür Siyasi Kadın Örgütü Eylem Komitesi'nin kurucusu ve daha sonra başkanı olarak Tirol'e gitti.

1912'de ilk Tirol bölgesel kadın konferansını topladı. Örgütte altı üyeli kadın komitesinin üyesi, eyalet temsilcisi oldu ve 1924'ten itibaren Avusturya sosyal demokrat kadın komitesinde Tirol temsilcisi olarak görev yaptı.

Tirol eyalet parlamentosunun ilk sosyal demokrat üyesiydi; 1919'dan 1934'e kadar kısa bir molayla orada çalıştı.  Parti içi görevler üstlendi.

Yaşamı boyuncaki mücadelesi toplumdaki adaletsizlikti. Bu yüzden kadınlara ayrımcılık yapan yasalara karşı savaştı, kapitalist sistemi ve üst sınıfların sosyal avantajlarını da eleştirdi. Ek olarak, sosyal refahın genişletilmesi için kampanya yürüttü. Ducia tutkulu ve zeki konuşmalarıyla tanınmaktaydı.

Eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyordu. Her zaman kıt olan parasına rağmen, tüm çocuklarının ücretlere tabi olan (Matura'ya kadar olmasa da) liseye gitmesini ve kızlar dahil tüm çocukların mesleki eğitim almasını sağladı.

1959'da Innsbruck'ta hayatını kaybetti ve Pradler mezarlığına gömüldü.

Fotoğraf: wikiwand austria

İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Eşitlik ve adalet peşinde bir kadın...

‘Adalet ve Eşitlik’ talebi yıllardır kadınların talebi olmaktan çıkmadı. Binlerce kadın tarih boyunc...

GÜNÜN KADINI: Bilim dünyasındaki cinsiyetçiliğe gö...

Kariyerinin her anında cinsiyet ayrımcılığı ile savaşan Rubin, başarılı bir gökbilimci olmasının yan...

GÜNÜN KADINI: Futbolun Siyah İncisi Marta Vieira d...

Dünya kupası tarihinin en golcü kadınlarından olan Marta ona şaşkınlıkla bakan gözlere inat harika b...