Kadın hakları savunuculuğunda bir kadın: Maria Mies
1976’da öğrencileriyle birlikte Almanya’daki ilk özerk kadın sığınmaevini kuran Prof. Maria Mies, kadın hakları için ve sermayeye karşı bir ömür mücadele etti.

Kadın hakları için ve sermayeye karşı bir ömür mücadele eden Prof. Maria Mies, 15 Mayıs 2023’te yaşamını yitirdi.

Maria Mies, 6 Şubat 1931’de çiftçi bir anne babanın on iki çocuğundan yedincisi olarak Eifel’de dünyaya geldi. Savaş sonrası dönemde başlangıçta öğretmen olarak ve 1962’den itibaren Hindistan’daki Goethe Enstitüsünde çalıştı. Orada gazeteci eşi Saral Sarkar ile tanıştı.

Mies, Hindistan’ın ataerkil yapılarıyla ilgilenmeye başladı. Almanya’ya döndüğünde bu konuda doktorasını yaptı. 1972’den itibaren Köln Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde sosyoloji profesörü olarak çalıştı.

Bilimsel araştırmalarında ekofeminist konulara odaklandı ve ana eseri olan “Ataerkillik ve Sermaye” ile devam etti. Mies’in araştırması uluslararası odaklıdır ve çok sayıda dile çevrilmiştir. Mies, akademik çalışmalarının yanı sıra kadın hareketinde aktif ve bir Attac üyesiydi.

1976’da öğrencileriyle birlikte Almanya’daki ilk özerk kadın sığınmaevini kurdu. 1993’te emekli olmasından bu yana Köln’de yaşıyor ve çalışıyordu.


Fotoğraflar: Semra Çelik

İlgili haberler
İranlı kadın hakları savunucusu Nesibe Şemsai'ye s...

İran’da başörtüsü zorunluluğuna karşı çıktığı için 12 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Türkiye’ye k...

Fransız kadın hakları savunucusu Pauline Roland

Pauline Roland bir Fransız feminist ve sosyalistti.

Arjantin’in kadın hakları savunucusu: López de Nel...

Arjantin’de ilk kez doktora yapan bir kadındı Ernestina A. López de Nelson, ayrıca ülkenin ilk kız l...