27 Mart 1875| Fransız Nörolog Cécile Mugnier doğdu
Otuz beyin, Cécile Mugnier’in Alman nörolog Oskar Vogt’la evliliğine getirdiği ve ömür boyu sürecek ortak bilimsel çalışmalarına eşlik edecek çeyizdi. Tabii ki bu çeyizi kendi emeğiyle hazırlamıştı.

Fransız-Alman beyin araştırmacısı ve sinir doktoru Cecile Vogt ( Mugnier) 27 Mart 1875’te doğdu, 4 Mayıs 1962’de öldü. Tıp eğitimine 18 yaşında Paris’te, zamanının önde gelen nörologlarından Pierre Marie ile başladı ve 1898/99 kışında tıp doktoru diploması alan ender kadınlardan biriydi. Aynı yıl Paris’te Oskar ile tanıştı. Kısa bir süre sonra Cécile onu Berlin’e kadar takip etti ve burada ortak enstitüleri ve araştırma faaliyetleri başladı.

Bir bilim adamıyla evlenmek ve üniversite dışı, çoğunlukla özel kuruluşlarda çalışmak, Cécile’ye engelsiz araştırma ve yayınlama fırsatı verdi. Oskar, yüksek nitelikli, ücretsiz iş gücünden ve önemli Parisli nörologlarla yakın ilişkilerinden yararlandı. Yüzyılın başında bu tür uluslararası bilim insanı evlilikleri alışılmadık bir olay değildi. Çift, enstitülerinin büyük bir bölümünü nörolojik uygulamalarıyla ve Oskar’ın tedavi ettiği sinir hastası sanayici Friedrich A. Krupp’un cömert desteğiyle finanse edebildi.


Cécile’nin tutkusu genetik yönelimli beyin anatomik araştırmalarıydı. Beyin preparatlarının seri üretimi -ister tamamen hazırlanmış ister parafin nişastalı dilimler halinde kesilmiş olsun- sistematik olarak onun tarafından geliştirildi. Mutlak el becerisi ve özen gerektiren bu iş için kadın tahnitçiler (Ölülerin bozulmaması için onları ilaçlayan kişiler) yetiştirmişti. 1901’den itibaren Berlin Nörobiyoloji Enstitüsünde ve 1959/60’a kadar Neustadt Enstitüsünde üretilen insan ve hayvan beyinlerinden kesitler dizisi, bugüne kadar dünyadaki bu türden en büyük koleksiyonu oluşturuyor.

En yüksek bilimsel tanınırlık, ancak aynı zamanda toplumsal ve politik çatışmalar araştırmacı çiftin hayatını şekillendirdi. Her ikisi de “insan ve memelilerin büyük beyninin nöroanatomik yapısının bugünkü anlayışının temellerini attı. Eşi Oskar’ın ölümünden sonra kızı Marthe ile yaşamak için Cambridge’e taşınan Cecile, 84 yaşına kadar araştırmalarını sürdürdü. 4 Mayıs 1962’de öldü.

Fotoğraflar: Cecile Vogt arşivinden 

İlgili haberler
Tıp tarihinin unutturulan kadınları

Hak ettiği yere kavuşamayan ve hatta karşı eşitliğin dahi çok görüldüğü kimi kadınları, tıp tarihi p...

Tıpla edebiyatın mutlu birlikteliği

Jane Austen’dan Susan Sontag’a, Veremden Kansere... Tarih boyunca edebiyatın değişmez öğelerinden ha...

GÜNÜN KADINI: Tıp Doktoru ünvanı alan ilk siyah ka...

Sıkı çalışma ve disiplinle her şeyin mümkün olabileceğini kanıtlayan Crumpler siyah doktorlar, kadın...