Sudanlı Alaa Salah: Kahraman değilim, kadınlar hep değişime yön verdi
Mühendis olmayı hayal ederken Sudan’ı 30 yıldır yöneten isim ‘Ömer el Beşir’i deviren öğrenci’ olarak bütün dünyada tanınan Alaa Salah kadınların değişime nasıl yön verdiğini anlattı.

Sudan’ın başkenti Hartum’da geleneksel beyaz giysileriyle bir arabanın üstünde protestolara katılan Alaa Salah’ın görüntüleri onu Sudan devriminin sembolü haline getirdi. Mühendis olmayı hayal ederken Sudan’ı 30 yıldır yöneten isim ‘Ömer el Beşir’i deviren öğrenci’ olarak bütün dünyada tanındı.

Alaa Salah bu sayede gençlerin ve kadınların rolü ve özellikle de Arap dünyasının geleceğini şekillendirme konusunda yeni bir bakış açısı getirdi.

Salah, eylemlerdeki rolünü ve dünyanın deneyimlerinden neler öğrenmesini istediğini euronews’tan Mariam Chehab’a anlattı.

“Bugünlerde bir kadın dışarıya çıkarak sistemi değiştirebilir, ama bu sadece bugün olmuyor.” diye anlatmaya başlıyor Salah.

“Tarihi olarak kadının rolü değişim yapmak oldu ve en başından bu yana hep erkeklerin yanında yer aldı. Ama kadının rolünü saklayan ve sokaklara çıkıp adaletsizliklere karşı duran bir kadının kahraman olduğu izlenimini uyandıran belli tanımlamalar var, toplumlara yerleşmiş alglılar bunlar. Ancak bu normal çünkü bir kadın sorumlulukları olan bir yaratıktır ve inşa etmeye ve değiştirmeye katkı verir.”

‘ARAP DÜNYASINDA DEĞİŞİM İÇİN YENİLENMİŞ BİR ENERJİ GÖRÜYORUM’

Salah yine de değişim arzusunun sınırları aştığını göstererek hareketlerinin diğerleri üzerinde olumlu bir etki yaptığını belirtiyor.

“Genç Araplara mesajım şu ki; Arap devrimlerini ve Arap ülkelerinde meydana gelen değişimleri çalma girişimleri nedeniyle sakın pes etmeyin. Ve bilin ki, özgürlük ve değişim isteyen yalnız siz değilsiniz. Eğer adaletsizlik çok uzun süre devam ederse, tıpkı çok uzun bir gecenin ardından mutlaka şafak doğacağı gibi, eninde sonunda gücü kırılır.”

Salah, her ne kadar Sudan’daki olayların, örneğin Cezayir’de Abdülaziz Buteflika’nın 20 yıllık iktidardan düşürülmesi gibi diğer ülkelerdeki halk ayaklanmalarıyla kıyaslanmaması gerektiğinin altını çizse de, Arap dünyasındaki “otoriter rejimlerin ve eskimiş yönetim sistemlerinin” değiştirilmesi için yenilenmiş bir enerji gördüğünü sözlerine ekliyor.

İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Barışın inşacısı kadınlar savaşın y...

Barış en çok kadınların dilindedir. Bu topraklarda da sınırların ardında da... Sırbistan, Kosova, Sr...

Diktatörlere karşı, bilimin ışığında ‘Kadınlar’

Kadınları görmezden gelen yönetenlerin, şiddetin her türüne itaat etmemiz tavsiyeleri ile geçirdiğim...

Sudan devriminin sembolü: Kadınlar

Yoksulluk, kadınların kamusal alanın dışına itilmesi, cezalar, polis şiddeti... Kadınların, Beşir re...