Almanya’da çoğunluğu kadın olan otel temizlikçileri, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretleri protesto etmek için sembolik triatlon düzenledi. Düsseldorf’un en lüks otellerinden InterContinental önünde yapılan eylemde halılar çırpılarak toz kaldırıldı, yerler süpürülüp silindi sonunda toplanan pislikler halıların altına saklandı. Kadınlar, InterContinental gibi otellerde temizlik işini üstlenen Zingsheim firmasının işi yoğunlaştırması, ücretleri düşürmesi, fazla mesaileri ödememesiyle gerçekleştirdiği sömürüyü ‘pislik’ olarak niteliyorlar. Bu ‘pisliği’ bilen ve farkında olan lüks oteller ise temizlemek yerine bunu halının altına saklamayı tercih ediyorlar.
PATRONLAR SEFA TEMİZLİKÇİLER SEFALET ÇEKİYOR
Protesto organizatörlerinden Jessica Reissner, InterContinental’da bir kişinin sadece gecelemesinin 200 Euro, bir suitin ise 450 Euro olduğunu, temizlikçi kadınların saat ücretinin ise yalnızca 9.80 Euro olduğunu söylüyor. Ayrıca kadınlar çalıştıkları süre üzerinden değil, temizledikleri oda sayısına göre ücretlendirildikleri için saat ücreti gerçekte daha da düşük.InterContinental ise Düsseldorf’taki sembolik triatlona tahammül edemedi ve polis çağırarak eylemin sonlandırılmasını istedi.
TEMİZLİKÇİ KADINLARIN GÜCÜ
InterContinental otelindeki çalışma ve ücret koşulları ilk kez Brezilyalı temizlikçi kadın Silermone N. sayesinde Alman ve Dünya basınına yansımıştı.Silermone, yedi ay Düsseldorf’un zenginlerinin yaşadığı Königsallee’deki lüks otel Intercontinental’da (Interconti) temizlikçi olarak çalıştı. Sözleşmesinde yazandan oldukça fazla saatlerde ve iş molası yapmadan, tatil ve bayram izni verilmeden çok yoğun çalıştı. Bu çalışma koşulları canına tak eden Silermone, fazla mesai ve tatil parasının ödenmesi için işverene karşı tazminat davası açtı, hakkı olan 6 bin Euro’yu talep etti.
LÜKS OTEL INTERCONTI KADINLARIN ÜCRETİNİ GASP EDİYOR
Otel broşürüne bakıldığında Interconti’de en ucuz oda 200 Euro ama bu odaları temizleyenlere ödenen saat ücreti yasalara göre sadece 9.80 Euro. Otel patronları, temizlik işini yabancı firmalara verdikleri için en ucuza iş yapan firmayı tercih ediyorlar. Zingsheim temizlik işletmesine ise zaten düşük olan asgari ücret bile fazla geliyor ve değişik hilelerle çalışanların ücretlerini gasp ediyor. Interconti Düsseldorf’da, temizlikçilere ayrılan para günden güne azaltılıyor, temizlikçi sayısı düşürülüp iş yoğunluğu arttırılıyor.TEMİZLİKÇİ KADINLARIN MÜCADELESİ
Buna karşı Silermone, sendikası ve işyerlerindeki haksızlıklara karşı kurulan ArbeitsUnrecht derneğinin Temizlikçi Kadınların Gücü kampanyasıyla birlikte tüm otel temizlik çalışanlarına örnek olacak bir mücadele sürdürdü. Bu mücadele sadece kendisi için değildi. Amaç Zingsheim Hotelservice GmbH‘nin (ZHS) ücret dolandırıcılığını engellemek, başka otellerde ve başka temizlik firmaları aracılığıyla yapılan baskı ve ücret gasplarına yönelik protestoları toplamak ve güçlendirmekti. Bu çabalar küçük adımlarla da olsa başarıya doğru ilerleyince geçtiğimiz Ağustos ayı sonunda İnterconti-Düsseldorf, ZHS ile iş ilişkisine son verdi.OTELLERDE BÜYÜYEN SÖMÜRÜ
Otellerdeki sömürü neoliberal işveren danışmanlarının planlarına göre gerçekleşiyor. Ana firma ihaleyi veriyor ve taşeron firmalardan oluşan ordu ihaleyi almak için birbiriyle rekabet ediyor. Genelde ülke çapında çalışan oteller zinciri, ülke çapında temizlik yapan bir firmayı görevlendirmiyor. İhaleyi değişik hilelerle ayakta kalan, tüzel kişiliği şüphe uyandıran yerel temizlik firmaları kapıyor. Oteller, kârlarını arttırmak için en ucuz teklifi veren temizlik firmasını görevlendiriyor. Bu da çalışma, ücret ve temizlik standartlarının sürekli aşağıya çekilmesini beraberinde getiriyor. Örneğin Interconti, bir temizlik firmasıyla oda başına 20-50 Euro karşılığında anlaşıyor. Taşeron firma ise temizlikçileri saat ücretiyle çalıştırıyor. Bir odanın temizliğine ayrılan süre 20-30 dakikayı geçmiyor. Bir temizlikçiye verilen oda sayısı belli olduğundan eğer verilen zaman içinde temizlik bitirilmezse ücretsiz fazla mesai yapılıyor.Silermone, Interconti’de düzenli olarak hiç mola vermeden en az 8 saat çalıştı, bazen bu süre 10 saate çıktı. Silermone, belki de çoğu işçiden farklı olarak her şeyi kaydetti, ne kadar çalıştığını, ne kadar para aldığını, herşeyi... ZHS ise Silermone’nin günlük çalışma süresini hep 4 saat olarak gösterdi ve araya da bir saat ücretsiz yasal mola katarak ödeme yaptı.
SİLERMONE DAVAYI KAZANDI
Sürüdürülen hukuki ve sokak mücadelesi sonucu Silermone açtığı davayı kazandı. Otel temizliği firması Zingheim, Silermone’a 6 bin Euro ek ödeme yapmayı kabul etti.Silermone’nin başarısının tek başına kalmaması, tüm otel temizlikçilerin çalışma koşulları ve ücretlerinin düzeltilmesi için Temizlikçi Kadınların Gücü kampanyası sürüyor. Düsseldorf’taki Temizlikçi Kadın Triathlon’u da bu kampanyanın bir parçasıydı.
İlgili haberler
Almanya’da bina temizlik işçilerinin zam ve ücret...
Almanya’da temizlik işçileri ücretlerinin artırılması için mücadele ediyor. Almanya’da bu alanda çal...
Temizlikçi bir kadının kaleminden ‘kendileri’
Susanne Neumann 36 yıl temizlik işçiliği yapmış, şimdi ise kanser tedavisi görüyor. Bu arada boş dur...
Temizliğe gittiği evin sahibi denemek için her yer...
Çalışma koşullarının zorluğu, ulaşım, güvencesizlik yetmezmiş gibi temizliğe gittikleri evlerde kadı...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.