İsviçre halkı, 28 Kasım oylamasında “Hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi” için yüzde 61 oy ile “evet” dedi. Hemşirelerin talepleri arasında eğitimin yaygınlaştırılmasından personel açığının kapatılmasına, ücretlerin yeniden değerlendirilmesi ve diğer çalışma koşullarının iyileştirilmesine kadar çalışma yaşamlarını etkileyen birçok etmen var.
RTS’nin haberine göre, oy verme hakkının getirilmesinden bu yana mesleki bir kategori lehine kabul edilen ilk oylama. Ayrıca, 1981’deki “kadın-erkek hak eşitliği” inisiyatifinden sonra ikinci kez sendikal çevrelerin başlattığı ve kabul edilen bir oylama olarak tarihe geçti.
Kampanyanın asıl yürütücülerinden İsviçre Hemşireler Derneği (SBK-ASI) ile yaptığımız röportajda, derneğin hukuk sorumlusu Pierre-André Wagner, derneğin 20 yıllık parlamenter çalışmalarının başarısız olduktan sonra, son birkaç yıldır örgütlenme yöntemini değiştirdiğini belirtmişti: “ASI, uzun bir süre ‘elit’ ya da ‘tepeden aşağı’ yaklaşımı izledi. Fakat şu anda örgütlenme kavramına dayanan; üyelerimizin adına hareket etmeye değil, onların kendi taleplerini formüle etmelerini ve taleplerinin takipçi olmalarını desteklemeyi temel alan bir paradigma kayması yaşanıyor.”
Cenevre hemşireler derneği kampanyada kullandıkları 163 bayrağı kırmızı iple birbirine bağlamışlar. “Bu kampanyanın bu 163 günü boyunca, ihtiyaçlarımızın, girişimin şartlarının ve aynı zamanda hemşireler, sağlık çalışanları, gönüllü aktivistler ve nüfus arasında kurulan tüm bağın sembolü” diyorlar. | ASI Genève instagram hesabı
HEMŞİRELERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI İÇİN HALK DAYANIŞMASI
Hemşireler Derneği kampanya sırasında, sadece hemşireleri değil, yerel mahalle/komün/kanton birimleri kurarak halkı da sürece dahil etti ve bunun da başarıda etkisi var. Derneğin Genel Sekreteri Yvonne Ribi, 28 Kasım başarısından hemen sonra gönderdiği e-postada, kampanyaya 40 binden fazla insanın farklı seviyelerdeki çalışmalara aktif olarak katıldığını belirtiyor. Bu süreçte, yaklaşık 1 milyona yakın bildiri ve 10 binlerce farklı materyallerin dağıtımı gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 5 bin kişi yerel ve ulusal gazetelere hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mektuplar yazmış.
ASI Neuchatel- Jura instagram hesabı
TALEBİMİZ CİDDİYE ALINSIN!
Oylamanın ardından, sıra Federal Konsey’de. 18 ay içinde hemşirelerin taleplerinin karşılanması için verilen inisiyatifin uygulanması için yasal düzenlemeleri yapması gerekiyor.
Ribi, oylama kazanılmış olsa da mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizerek açıklamayı bitiriyor: “Artık siyasi alanın taleplerimizi ciddiye almasını ve hayata geçirmesini bekliyoruz. Önümüzdeki ayları dikkatle izleyeceğiz. Girişimin siyasi tartışmalardan zayıflayarak çıkmasına izin vermeyeceğiz.”
NEREDEN NE KADAR OY?
Jura kantonu yüzde 66,4 ile en çok “evet” oyu veren kanton olurken yarım kanton Appenzell Rhodes-Intérieures yüzde 52,95 ile “hayır” oyu veren tek kanton oldu. En çok “evet” oyu Romande bölgesinden geldi.
https://www.rts.ch/info/suisse/12677082-la-population-suisse-soutient-a-61-linitiative-sur-les-soins-infirmiers.html
https://ekmekvegul.net/sinirlarin-otesi/isvicre-hemsireler-dernegi-sbk-asi-guclu-hemsireler-icin-evet
https://www.lematin.ch/story/les-suisses-ont-applaudi-linitiative-apres-avoir-applaudi-les-infirmiers-943184372098
Fotoğraf: SBK-ASI instagram hesabı
Fransızcasını okumak için TIKLAYIN
İlgili haberler
İsviçre Hemşireler Derneği (SBK-ASI): Güçlü Hemşir...
İsviçre'de hemşirelerin “Sağlıkçı Yürüyüşü”nü ve “Daha Güçlü Hemşireler için EVET” referandumunu İsv...
İsviçre’de kadına yönelik şiddet: Kadın cinayetler...
İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ama göçmen kadınlarla ilgili maddeye çekince koyan İsviçre’de kadın...
İsviçreli kadınların 170 yıllık mücadelesi*
7 Şubat 2021, İsviçreli kadınların seçme hakkının 50. yılı. Kadınların 170 yıllık mücadelesiyle elde...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.