Hindistan’da kısa bir süre önce açıklanan resmi verilere göre 153 binden fazla kişi intihar etti. Bu rakamların yüzde 14’ünden fazlasını ev işçisi kadınlar oluşturuyor.
Verilere göre geçen yıl 22 bin 372 kadın intihar etti. Ev işçisi kadınlar, aynı zamanda intihar eden kadınların yarısından fazlası. Bu da ortalama olarak günde 61, ya da 25 dakikada bir intihar anlamına geliyor.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre ülkede intiharların meslek gruplarına göre kaydedilmeye başladığı 1997’den bu yana, her yıl 20 binden fazla ev işçisi kadının intihar ettiği ortaya çıktı. 2009’da bu rakam 25 bini geçti. Yani ev işçisi kadınların intihar oranındaki yükseklik yeni değil.
Ruh sağlığı uzmanlarına göre bu kadınları intihara sürükleyen etmenlerin başında ev içi şiddet geliyor.
Yapılan araştırmaya göre bu kadınlardan yüzde 30’u evli oldukları erkek tarafından şiddete maruz bırakılıyor.
Kuzeydeki Varanasi kentinde psikolog olan Dr. Usha Verma Srivastava, “Kadınlar çok şeye katlanıyor ama hoşgörünün de bir sınırı var” diyor.
“Kız çocuklarının çoğu, evlilik için gerekli yasal yaş olan 18’ine gelir gelmez evlendiriliyor. Birilerinin eşi ve gelini oluyorlar, bütün günlerini evde yemek, temizlik ve diğer işlerle geçiriyorlar. Her türlü baskıya maruz kalıyorlar, fazlaca özgürlükleri ve kendilerine ait paraları olmuyor. Eğitimleri ve hayallerinin bir önemi kalmıyor, istekleri yavaş yavaş sönüyor, umutsuzluk ve hayal kırıklığı artıyor, var olmak bir işkence haline geliyor.”
‘KADINLARIN ÜÇTE BİRİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR’
Dr. Verma Srivastava’ya göre daha ileri yaşlardaki kadınlarda intihar nedenlerinin farklı olduğunu söylüyor. Srivastava, “Çocukları büyüyüp evden ayrılınca, birçoğu boş yuva sendromu yaşıyor, çoğunda depresyona ve ağlama krizlerine yol açan menopoza geçiş sendromları görülüyor” diyor.
Bununla birlikte intiharların kolaylıkla önlenebileceğini belirten Srivastava, “Birini bir saniyeliğine durdursanız, tekrar harekete geçmesini durdurma şansınız yüksek” ifadelerini kullanıyor.
Psikiyatrist Soumitra Pathare de hayatlarına son veren Hintli kadınların üçte birinin evde şiddete maruz kaldığını söylüyor.
Ancak intihar rakamlarını açıklayan resmi kurumun verilerinde bunun nedeni olarak ‘ev içi şiddet’ ifadesi geçmiyor.
KADINLAR RUH SAĞLIKLARI İÇİN ÇAREYİ YİNE BİRBİRİNDE BULMUŞ
Merkezi Bangalore’da bulunan Wysa adındaki elektronik ruh sağlığı uygulaması için çalışan psikolog Chaitali Sinha, “Evde şiddet gören kadınların çoğu sadece aldıkları resmi olmayan destek sayesinde ruh sağlığını koruyor” diyor.
Daha önce de üç yıl Mumbai’deki resmi bir hastanede çalışan Sinha, intihar girişiminde bulunan kadınlara psikolojik destek vermiş. Kadınların yerel trenlerde seyahat ederken, ya da komşularıyla manava giderken, kendi aralarında küçük destek grupları oluşturduklarını söylüyor.
“Kendilerini ifade edebilecekleri başka bir yer yok, bazen tüm ruh sağlıkları, bir kişiyle yapacakları sohbete bağlı oluyor” diyen Sinha, pandeminin ve eve kapanmanın durumu daha kötü hale getirdiğini belirtiyor.
“Erkekler işe gidince ev kadınları evde güvenliydi ama pandemi bunu ortadan kaldırdı. Ev içi şiddet yaşanan durumlarda kadınlar, kendilerine kötü muamele edenlerle aynı eve kapanmak zorunda kaldı. Hareketleri ve kendilerini mutlu eden şeyleri yapma özgürlükleri daha da kısıtlandı. Öfke, acı ve üzüntüler üst üste binince, son çareleri intihar oluyor.”
‘RESMİ VERİLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR’
Ruh hastalıkları ve intiharların önlenmesi konusunda çalışmalar yapan Dr. Pathare, resmi rakamların gerçeğin çok altında olduğunu ve sorunun çapını yansıtmadığını söylüyor.
İntihardan hâlâ açıkça söz edilemediğini, birçok ailenin bunu sakladığını belirten Pathare, “Hindistan’ın kırsal kesimlerinde otopsi yapılması zorunluluğu yok, zenginlerin intiharı kaza olarak göstermek için yerel polisi zorladıkları biliniyor. Polis kayıtları da teyit edilmiyor” diyor.
Hindistan’ın, intihar oranlarını azaltmak için bir strateji geliştirmeye çalıştığı bir dönemde, Dr. Pathare’ye göre yapılacak ilk iş, verilerin daha güvenilir olmasını sağlamak.
Dr. Pathare, “Hindistan’da intihar girişimlerinin sayılarına bakarsanız, gülünç denecek kadar düşük. Dünyanın her yerinde zaten bu rakamlar intiharlardan 4 ila 20 kat daha az oluyor. Yani, Hindistan’da geçen yıl 150 bin intihar kaydedildiyse, intihar girişimlerinin sayısı 600 bin ile 6 milyon arasındadır” diyor ve ekliyor:
“Birleşmiş Milletler’in hedefi, 2030’a kadar tüm dünyadaki intiharları üçte bir oranında azaltmak. Bizdeki intiharlar ise önceki yıla göre yüzde 10 arttı. Azaltması da hâlâ boş bir hayal.”
Fotoğraf: Unplash
İlgili haberler
Hindistan’da toplu cinsel saldırıya uğrayan kadın...
Hindistan’da toplu tecavüze uğrayan 23 yaşındaki öğrencinin hastanede tedavi gördüğü bildirildi.
Hindistan'da 17 yaşındaki Neha Paswan kot pantolon...
Hindistan'da kadınlar kendi evlerinde de güvende değil. 17 yaşındaki bir kız çocuğu, kot pantolon gi...
Hindistan'da ev emekçisi kadınların talebi güvenli...
Hindistan’da kayıt dışı çalışan ev emekçisi kadın sayısı oldukça yüksek. Kadınları cinsel tacizden k...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.