Kabil’de medyada çalışan kadınlar, Taliban’dan kaçınmak için kimliklerinin izlerini yok etmeye çalıştıklarını anlatıyorlar.
Aaisha* tanınmış bir haber spikeri ve siyasi tartışma programı sunucusu olarak, hayatının, emeklerinin bir günde parçalandığını ifade etti. Aaisha Pazartesi günü The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Uzun yıllar gazeteci olarak Afganların, özellikle de Afgan kadınların sesini yükseltmek için çalıştım ancak şimdi kimliğimiz yok ediliyor ve bizim tarafımızdan bunu hak edecek hiçbir şey yapılmadı” dedi.
Afgan kadın gazeteciler, Kabil’in şimdi kimliklerinin izlerini yok edip Taliban militanlarından uzak durmaya çalışırken sessizlik ve korkuyla dolu olduğunu anlatıyor: “Son 24 saatte hayatımız değişti, evlerimize kapandık ve ölüm bizi her an tehdit ediyor. Etrafımızda Taliban korkusuyla dolu bir sessizlik var.”
Aaisha, geçtiğimiz haftalarda Guardian ile iletişim kuran ve yıkımı dünyayla paylaşan düzinelerce Afgan kadın gazeteciden biri. Şimdi, korkusuzca rapor vermenin, geleceklerine mal olmasından korkuyorlar.
Taliban’dan ve kadınların eşit muamele görmemesi gerektiği konusunda hemfikir olan diğerlerinden sürekli ölüm tehditleri alıyorlar.
Fereyba, cızırtılı bir telefon bağlantısı aracılığıyla, Taliban'ın Kabil kapılarına girdiğini duyduğu anı anlatıyor.
“Evin dışındaydım ve az önce kardeşimden 'Neredesin? Hemen eve gitmelisin' diye bir arama aldım. Ve çok korkutucuydu. İnsanların gözlerindeki, yüzlerindeki ifadeleri hayal edemezsiniz.”
Fereyba, kadınların ve kızların dövüldüğü, zorla eş olarak alındığı ve tecavüze uğradığına ilişkin raporların, yakında kendi kaderi olabileceği konusunda paniğe kapıldığını söyledi.
“Öncelikle kendim için endişeleniyorum çünkü ben bir kadınım ve aynı zamanda kadın gazeteciyim” dedi.
“Taşralarda kendilerine bazı kızları alıp köle olarak kullandılar.”
Zeyba, Afganistan'ın en büyük medya ağlarından biri için çalışıyor, bunun da kendisine, kocasına ve çocuklarına merhamet gösterilmeyeceği anlamına geldiğini söyledi.
Kendisinin ve diğer gazetecilerin, fiziksel ve çevrimiçi varlıklarının herhangi bir izini yok etmeden önce alelacele kimlik belgelerini, bilgilerini, çalışmalarını elçiliklere göndermeye çalıştıklarını söyledi.
Afganistan'daki durum, Avustralyalı gazeteciler birliğini Afgan meslektaşları için koruma talep etmeye sevk etti. Medya Eğlence ve Sanat İttifakı yaptığı açıklamada, çalışmaları nedeniyle hedef alınan Afganistan'daki gazetecilerin yanında olduğunu söyledi. Avustralya hükümetini, medya çalışanlarını herhangi bir insani vize teklifine dahil etmeye çağırdı.
* Tüm isimler değiştirildi
The Guardian'dan kısaltılarak çevrilmiştir.
Fotoğraf: Freepik
İlgili haberler
Alman Kadın Konseyi: Afganistan'daki kadınları kor...
Alman Kadın Konseyi ve Terre Des Femmes yaptıkları açıklamayla Afganistan’da kadın ve çocukların ülk...
Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı: 'Taliban...
2018’de Afganistan’da ilk kadın belediye başkanı olan Zarifa Ghafari yaşamından endişeli: "Yardım ed...
Kabil'de yaşayan bir Afgan kadın yazdı: Hayatım bo...
'Bir kadın olarak erkeklerin başlattığı bu siyasi savaşın mağduru olduğumu düşünüyorum. Artık yüksek...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.