Yerel yönetim seçimlerinde adayların programlarında çocuklara ilişkin herhangi bir vaadin olmadığını belirten İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Aryen Aslan, “Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, 31 Mart yerel seçimlerinde aday olan belediye başkanı, encümen, muhtarlık ve heyet adaylarına, çocukların haklarını, ihtiyaçlarını ve taleplerini iletmek için şube binalarında basın açıklaması düzenledi. Açıklamanın yapıldığı salona “Çocuklar oy verir” pankartı asıldı.
Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Aryen Aslan yerelde yaşayan insanların sorunlarına ve ihtiyaçlarına yeterince değinilmediğini, sadece basit oy hesabı üzerinden sorunlara çözüm arayışının olduğunu söyledi. Yerel yönetimlerin bir çok sorununun olduğunu belirten Aryen, “Yerellerin; kentleşme, kültürel ve tarihi varlıkların korunması, kültürel değerlerin geliştirilmesi, spor, sanat ve bilimin geliştirilmesi, yerel kaynakların kullanımı, hizmetin ve olanakların eşit dağılımı, istihdam da dahil, barındırdığı nüfusun ihtiyaçları açısından çözüm bekleyen devasa sorunları var. Çarpık kentleşme, ekonomik çıkar amaçlı yapılaşma, betonlaşmanın toprağı tamamen örtmesi nedeniyle; hareket alanı daraltılmış, kentini dolaşamayan, sokağını tanımadan büyüyen, oyun alanları olmayan, toprağa, doğaya ve kendi dışındaki canlılara yabancı, trafiği yoğun, havası kirli, gürültülü ortamlara mecbur çocukların sayısı her geçen gün artmakta. Binaların arasına sıkışmış çocuk parkları, sayıca yetersiz olmaları yanında her yaş grubuna hitap edecek yeterli donanımdan da yoksun. Ya da AVM’ler içinde genellikle dışarıya penceresi bile olmayan oyun salonlarına mecbur bırakılıyor çocuklar. Ailesinin ekonomik gelir durumu ve eğitim düzeyine bağlı olarak çok sayıda çocuğun kültürel ve mimari algısı AVM, apartman ve gecekondularla sınırlıdır” diye konuştu.
‘HER ÇOCUĞUN ETKİNLİKLERE KATILMA HAKKI VAR’
Yoksulluğun çocukların en büyük sorunları arasında yer aldığını kaydeden Aryen şunları dile getirdi: “İstanbul’da yaşayıp, yetişkin olana kadar hiç sinemaya, tiyatroya, konsere, sergiye gitmemiş çocukların sanatla, kültürel çeşitlilikle sağlıklı bağ kurmasının zorlukları ve bunun toplumsal hayata yansıması ile ortaya çıkan sorunlar ortada. Çocukların içine doğdukları kültürü, ana dilleri de dahil asimilasyona uğramadan öğrenmeleri, ayrımcılığa maruz kalmadan kültürel gelişimlerini gerçekleştirmelerinin sağlanması da sağlıklı birey ve sağlıklı toplum için vazgeçilmez bir gereklilik olmasına rağmen, tüm bu alanlarda yönetenlerin direnci asimilasyon politikalarını çocuklara dayatmaya devam ediyor. Çocukları koruyan yeterli tedbirler alınmadığı için; çocukların çalıştırılması, suça sürüklenmeleri, sokakta yaşamaları ve istismara uğramaları da engellenemiyor. Sorunlar bunlarla sınırlı kalmamakla beraber, sadece bu saydıklarımız bile çocukların sağlıklı gelişimlerini imkansız kılmaktadır. Oysa; Türkiye’nin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesinde yer alan ‘Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır’ ve 31. Maddesinde yer alan ‘Çocukların boş zamanlarını değerlendirebilmeleri, kendilerini geliştirebilmeleri için oyun bahçeleri, çocuk kulüpleri, kütüphaneler, spor ve kültür merkezleri açılmalıdır. Her çocuğun bu tür etkinliklere katılma hakkı vardır.”İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Çocuk Komisyonu’nun “Çocuk Hakları Atölyesi” çalışmalarında çocuklara yerel yönetimlerden beklentilerini sorduklarını belirten Aryen, çocuklardan aldıkları cevapları şöyle sıraladı:
* Bütün mahallelerde spor salonları olmasını, futbol, basketbol, jimnastik, bale, buz pateni ve yüzme havuzlarının olmasını istiyorum.
* Bütün mahalledeki çöplerin toplanmasını, temiz çevre istiyorum.
* Trafikte arabalar azalsın.
* Okula gitmemiz için servisler ücretsiz olsun.
* Okulda bir değil iki kantin olsun .
* Bisiklet sürebilmek için boş alanlarımız olsun.
* Yürüdüğümüz kaldırımlar dar ve taşları kırık.
* Voleybol oynamak istiyorum ilkokulda yok ortaokulda var.
* Her yerde parklar olsun istiyorum arkadaşlarımızla oynamak için.
* Mahallemizde ücretsiz film izleyeceğimiz yerler olsun.
* Ücretsiz ve sınırsız internetimiz olsun.
* Çok oyuncağın olduğu büyük bir yer olsun.
İlgili haberler
‘Çocukların hakları gasbediliyor’
688 çocuk bu bayramı anneleriyle birlikte cezaevinde karşıladı. Bu çocuklardan Arin ve Miraz’ın baba...
DOSYA| Yerel seçimlere doğru kadınlar
Kadınlar nasıl bir yerel yönetim istiyorlar, talepleri ne, kadın adaylar neler vadediyor? Yerel seçi...
Yerel seçim kadınlar için neden önemli?
Kriz kadınları nasıl etkiliyor, kadınlar yerel seçimlerde neler talep ediyor? Emek Partisi Genel Baş...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.